Joan Stokholm har tre gange været udsat for væbnet røveri i sin guldmedebutik i Tommerup. Alligevel har hun ingen planer om at stoppe.

Joan Stokholm er guldsmed og er med sin butik i Tommerup Stationsby blandt Danmarks mest udsatte erhvervsdrivende.

Siden 2004 har hun været udsat for tre væbnede røverier. Det seneste var i sommer, hvor to mænd truede hende med et oversavet jagtgevær. Samtidig har hun haft indbrud to gange, mens der skal mere end én hånd til at tælle indbrudsforsøgene.

- Jeg plejer at sige, at selvom de bliver pågrebet, så får de jo ingen straf i forhold til vi andre. Vi får livstid.

- Du vil ikke vide, hvor mange gange, de har forsøgt, for så tænker du, hun er da rablende åndssvag, at hun ikke er stoppet for længe siden, siger Joan Stokholm.

Hun griner, men under overfladen lurer frustrationen. For mens pengeinstitutterne er blevet stadig sværere både at røve og bryde ind i, er guldsmedebutikker i hele landet blevet særdeles yndede mål for kriminelle.

- Vi ved snart ikke, hvordan vi skal sikre os mere. Mange steder begynder de at bygge sluser og gå med overfaldsalarmer. Men der har jeg sat mig for, at skal vi derud, at vi skal have en sluse, så lukker jeg hellere butikken, siger Joan Stokholm.

Gælder bare om at overleve

Hun vil ikke gå yderligere i detaljer med sikkerheden i butikken i Tommerup Stationsby, men fortæller dog, at ubudne gæster både kan regne med at blive optaget på video, ligesom de ikke skal regne med, at vinduerne er sådan ligetil at smadre.

Når guldsmeden ikke ønsker en sluse ind til butikken, hænger det sammen med, at hun tvivler på effekten:

- Mange røvere er ligeglade med, om de er maskeret eller ej. Så de kan jo godt møde op i pænt tøj og blive lukket ind gennem slusen, fordi man tror på, at det er pæne mennesker.

Og er de først kommet ind, så er det for sent at gøre andet, end hvad der bliver sagt. Det ved Joan Stokholm.

- Når de kommer med et oversavet jagtgevær eller en økse, så gør man jo, hvad de beder om, så man komme fra det med livet i behold. Det lyder måske lidt hårdt, men sådan er det jo.

Indbrud mærker for livet

Joan Stokholm har besluttet sig for, at hun ikke vil lade sig gå på af risikoen, men hun kan heller ikke ærligt sige, at de tre væbnede røverier, hun har været udsat for, ikke stadig sidder i kroppen:

- Jo længere tid, der går, jo mere helbreder det også, men det er jo kun lige til den regnvejrsdag, hvor folk kommer løbende med hætten oppe om hovedet, fordi de ikke vil være våde. Så giver det et gib. Det vil det gøre resten af livet, siger Joan Stokholm og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at selvom de bliver pågrebet, så får de jo ingen straf i forhold til vi andre. Vi får livstid.

Efter det senestevæbnede røveri, hvor to røvere truede hende med et oversavet jagtgevær og efterfølgende bagbandt hende med gaffa-tape, hvorpå de lagde hende på gulvet, var hun lige ved at kaste håndklædet i ringen.

Men gjorde det ikke. For hvad skulle hun så tage sig til?

- Jeg har jo aldrig lavet andet hele mit liv. Jeg har stået på guldsmedeværksted, og så har jeg haft butikken her de sidste snart 20 år. Jeg synes, jeg er blevet for gammel til at prøve noget nyt, siger Joan Stokholm.

Kun røveren fra det første væbnede røveri mod Joan Stokholms butik i 2004 er blevet anholdt og straffet. Det var en mand på udgang. De to seneste røverier er aldrig blevet opklaret.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

Branchedirektør: Røverne er tidligere soldater

Dna-spor førte ikke til noget

3
Efter groft røveri: Guldsmed overvejer at lukke

Efter groft røveri: Guldsmed overvejer at lukke