Tommy Schou Lund Otzen kom ud af 9. klasse uden selvværd, men tre år på en kristen højskole og masser af forskellige job hjalp ham i gang med et arbejdsliv fyldt med ambitioner og en lille robot

Han har samlet madrasser, solgt malerier og cocktailtasker, undervist på en kristen højskole og i mange år hønset rundt uden at kunne finde hoved og hale i arbejdslivet.

Tommy Schou Lund Otzen ville aldrig selv have sat sin børneopsparing på, at han midt i sine 30'ere skulle sidde med egen robot-virksomhed i Odense. Sidde omgivet af seks kolleger, lægge strategier og være i sving med at rulle små læringsrobotter ud over Norden, Europa og siden USA.

Morgendagens vindere - konkurrence

EY, international revisions- og rådgivningsvirksomhed, tidligere Ernst & Young, står for den landsdækkende vækst-konkurrence Entrepreneur of The Year.For andet år kåres morgendagens vindere i en særlig start up-kategori.

Avisen Danmark præsenterer de tre nominerede start up-virksomheder i det jyske og fynske område, i alt ni iværksætter-virksomheder, i løbet af de næste uger.

De regionale vindere findes i første uge af november.

Landskonkurrencen afgøres den 30. november i Forum København.

- Jeg kom ud af 9. klasse med lavt selvværd. Jeg troede ikke på mig selv, og det der med en universitetsuddannelse... det var for en helt speciel klasse mennesker. Så nej... dén hest var der ikke mange, der havde satset på, siger han og stikker i et stort smil. 

Universelt sprog

På bordet foran står Kubo, den lille hvide robot, der er hovedperson i det spirende forretningseventyr, som Tommy Schou Lund Otzen og hans forretningspartner Daniel Lindegaard lagde grunden til, da de studerede til civilingeniører i lærings- og oplevelsesteknologi på SDU.

Kubo Robot

Kubo Robot er skabt af Tommy Schou Lund Otzen og Daniel Friis Lindegaard, som mødte hinanden på SDU for seks år siden.Formålet med robotten er at lære børn at programmere og arbejde med teknologi.

I 2016 blev Kubo Robot en del af Odense Robotic Startuphub, og det fik KMD til at investere i virksomheden.

I november 2016 vandt Kubo Robot pitch-konkurrencen på Web Summit i Lissabon.

Robotten har netop vundet prisen som bedste Newcomer i Nordic Startup Award  i København.

Kubo beskæftiger i dag syv mand og har netop indgået aftale med Lekolar, den største distributør på det nordiske skolemarked.

Robotten produceres på Micro Technic i Aarup på Fyn.

 

Kubo er en firkantet sag, som kan lære børn ned til fire år at kode og at stave. Robotten kodes ved hjælp af brikker, der kædes sammen som i et puslespil, og hver brik rummer en kommando, som Kubo læser, hvorefter den suser rundt på den rute, den er blevet bedt om. Vupti kan man kode og løse større og mindre opgaver, selv om man endnu ikke har lært at stave sit eget navn.

- Teknologi fylder meget i alle folks hverdag - også børns. Normalt skal du både bruge en skærm og kunne stave for at kunne kode, så umiddelbart lyder det som en rigtig dårlig ide at fjerne to af de største forudsætninger for at arbejde med kodning. Men det var vores idé, og der er ikke noget sprogbrug i det her, og det er universelt, siger Tommy Schou Lund Otzen.

Fængsel i 25 år

Netop det universelle er en grundsten i Tommy Schou Lund Otzens forudsætning for at drive virksomhed - en grundsten, der blev lagt i løbet af de tre år, han gik på en kristen højskole i Kolding.  

- Den kristne ideologi har en forventning om, at verden skal forandres, og jeg blev tændt af, at noget er større end mig selv. Jeg var blandt andet med på rejser til Rumænien, hvor vi besøgte folk, der sad 25 år i fængsel, fordi de havde stjålet en kylling. Da vi kom, var det første gang i årevis, at nogen havde fortalt dem, at de var noget værd. Det tændte mig, at jeg kunne gøre en forskel, og det er noget, jeg har bragt ind i Kubo. Det er ikke pengene, der driver mig, for så havde jeg haft succes med at sælge cocktail-tasker. Det driver mig, at jeg kan gøre en forskel.

Når Tommy Schou Lund Otzen er ved at lette mod de europæiske og amerikanske markeder, minder Daniel Lindegaard ham om også at holde begge ben på jorden.

- Når jeg snakker om at indtage USA og Asien, siger Daniel, at vi lige skal huske at have Kubo ind på skolerne i Nyborg også. Derfor supplerer vi hinanden godt. Hvis vi ikke kunne få Kubo ind på skoler i Nyborg, så ville vi heller aldrig have en chance for at få den ind i USA.

Kubo er i skrivende stund ude på 17 institutioner i Danmark og bliver næste år distribueret i Norden.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Du skal turde brænde nallerne

Du skal turde brænde nallerne

Du skal turde brænde nallerne

Du skal turde brænde nallerne