Sådan kan det gøres

Jørgen Mathiesen har skabt delmaden.dk, som bekæmper madspild og hjælper udsatte familier.

Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det, sagde Storm P. Lidt det samme kan man sige om madspild. Hvem har ikke siddet i et selskab og nikket samtykkende til udsagn om, at det er forfærdeligt og paradoksalt, at mens vi smider mad ud, så sulter man ude i verden? Uden af den grund at gøre noget som helst. Nogle mennesker nøjes dog ikke med at græmmes, men forsøger rent faktisk at ændre tingene til det bedre. Blandt dem er Jørgen Mathiesen fra Hadsten i Favrskov Kommune syd for Randers. Han fandt ud af, at man ikke behøver rejse til tredje verdens-lande for at gøre en forskel og startede for tre år siden delmaden.dk. Her fortæller han om hvorfor og hvordan.

 

1
billede
Jørgen Mathiesen bekæmper madspild og hjælper udsatte gennem delmaden.dk. Arkivfoto

-  Jeg har mit eget firma, gennem hvilket jeg blandt andet fungerer som mentor for brugere af det lokale jobcenter. Det gør, at jeg har kontakt til mange kontanthjælpsmodtagere, og jeg fandt jo ud af, at flere af dem faktisk har svært ved at få råd til selv de mest basale fornødenheder hver dag, siger Jørgen Mathiesen.

Han kunne også konstatere, at i en lille landkommune som Favrskov findes der ikke ligesom i mange større byer væresteder, hvor udsatte kan gå hen og måske få et måltid mad og en snak.

- Men så kan man hjælpe på andre måder, siger Jørgen Mathiesen.

2

Og som sagt, så gjort. Mathiesen tog kontakt til lokale madbutikker, restauranter og lignende og spurgte, om de ikke havde noget overskydende mad, som kunne komme betrængte mennesker i lokalområdet til gode. Det var der flere, som havde, og Jørgen Mathiesen begyndte at køre ud til de mennesker, han allerede kendte med mad, som alligevel ikke kunne sælges, men som heller ikke fejlede noget.

3

Efter den spæde start rygtedes det hurtigt rundt om i kommunen, hvad den initiativrige og socialt bevidste Mathiesen havde gang i, og flere begyndte at melde sig både som "leverandører" og som frivillige madudbringere. I dag er hjælpen sat i system, og omkring 100 adresser i i Favrskov og omkringliggende kommuner får hver uge besøg af enten Jørgen Mathiesen selv eller en af de frivillige madudbringere i delmaden.dk, som han har kaldt sin lille organisation.

4

Maden, som bliver uddelt, kommer fra forskellige steder fra uge til uge. Men to leverandører er helt faste. Det gælder den lokale bager i Hadsten samt kantinen på pumpefabrikken Grundfos i Bjerringbro. Sidstnævnte donerer hver fredag ugens overskud fra kantinen, og flere medarbejdere på virksomheden træder frivilligt til og hjælper med at pakke og fordele maden.

- Endvidere har Grundfosfonden givet os 100.000 kroner til køb af en kølebil, så vi kan bringe maden ud på forsvarlig vis, siger Jørgen Mathiesen.

Omkostningerne til driften af bilen er det hidtil lykkedes at få ved søge kommunens sociale puljer.

5

Jørgen Mathiesen håber på, at delmaden.dk vil brede sig til hele landet. Det skal dog ikke ske ved at delmaden.dk vokser.

- Jeg håber blot, at andre vil lade sig inspirere til at etablere noget lignende, siger han.

  • fyens.dk