På 10 år er Rosenfestivalen i Bogense vokset fra nogle få tusinde gæster til mellem 30.000 og 40.000. I festivalweekenden omsætter byens butikker for lige så meget som hele februar. Den 11. udgave af festivalen er netop i denne weekend løbet af

70 procent af Danmarks haveroser produceres på Nordfyn. For 10 år siden gav det rosengartnere, handlende og turistfolk den ide at starte en festival i Bogense. I dag trækker festivalen mellem 30.000 og 40.000 besøgende over første weekend  i august, og den er livsvigtig for de handlende, som under festivalen omsætter for samme beløb som i hele februar, ligesom byens overnatningssteder må melde alt udsolgt lang tid i forvejen. Rosenfestivaen er i dag en topprofessinel festival, men den bygger stadig på de frivilliges arbejde, og det må man aldrig glemme, mener Jette Kærgaard, som er leder af festivalen.

 

 

 

 

1
billede
Rosenfestivalen i Bogense trækker hvert år mellem 30.000 og 40.000 gæster til Bogense den første weekend i august. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

- Først og fremmest skal man selv tro på ideen og samle en gruppe af ildsjæle, som har kræfterne til at bære det igennem. Alle skal have et ejerskab og følelser i det. Det virker ikke, hvis man bare kommer med en pose penge og siger, at nu laver vi noget lignende. Man skal have bredden med og engagere nogle mennesker, som virkelig brænder for det. Historien skal også være ægte. 70 procent af de danske haveroser produceres på Nordfyn. Det gør vores historie ægte. Vi lagde et højt niveau fra starten og fik allerede besøg af prinsesse Marie i 2010, så vi er nødt til at holde et højt niveau. Det er årsagen til, at folk kører hertil fra hele landet, men man skal også bygge det langsomt op og være tro mod sin ide.

2

- Når man bliver store så hurtigt, kommer der hurtigt udfordringer med forplejning, toiletter og parkering. Det fik vi i nogle år meget kritik for, fordi ingen restauranter havde plads nok. Folk stod simpelthen i kø for at få noget at spise. Så lavede vi et madtelt for at imødekomme efterspørgslen, for det er mange mennesker at få igennem. Vi sælger jo en hyggeoplevelse, og så skal man også kunne få noget at spise og en kop kaffe.

3

- Man skal være meget bevidst om sine omkostninger. Det handler om ikke at sætte gang i mere, end man kan styre. Måske har man mange ideer, men man kan ikke sætte gang i det hele med det samme. Gem nogen til idebanken.

4

Rosenfestivalen er ikke kun for rosenentusiaster. Der er næsten noget for enhver smag. Derfor tager mange også resten af familien med, og alle finder som regel noget, der interesserer dem.

- Vi har blandt andet lavet et fødevaremarked, som er en stor del af Rosenfestivalen. Vi hører ofte, at mange kommer på grund af det, og så ser man samtidig nogle flotte roser. Vores koncept er bredt med kunsthåndværk, salg i byen, musik og hygge. Man får en helhedsoplevelse i den gamle købstad.

  • fyens.dk