Opdateret kl. 10.44: Appen lanceres lørdag 14. april.

Iværksættere fra Odense og Kolding er klar til at erobre Jylland og Fyn ved at sikre forbrugerne restaurantoplevelser med rabat op til sidste minut.

Ny app: Gotable hedder en ny service til mobiltelefonen, som sikrer restauratørerne fyldte borde og rabat til gæsterne ved reservation af borde i sidste øjeblik.

Med et par tryk på mobiltelefonen bliver først gæster i Odense og siden jyderne i stand til at finde ledige borde frem til sidste minut med en rabat, som restauratøren fastsætter på dagen.

Søren Aarhus arbejder som forretningsudvikler i Odense Robotics under Udvikling Fyn, men går sammen med it-udvikleren Metin Barut fra Nordic Media i Kolding i luften med deres egen startup Gotable i samarbejde med foreløbig tre restauranter.

Kort om Gotable

Iværksætterne Søren Aarhus og Metin Barut har brugt 50.000 kroner til blandt andet advokat og markedsføring foruden en masse fritid på den digitale platform Gotable. Makkerparret ser et marked for at sikre gæster billig mad og restauratøren fyldte borde på de 4000 restauranter i provinsen.Hvert år åbner 700 restauranter i Danmark, mens 400 lukker, og især Odense har oplevet en kraftig vækst på restaurantscenen de senere år. Omsætningen på danske restauranter er vokset med 44 procent fra 2009 til 2015 og er i dag på omkring 21 milliarder kroner.

En række aktører som Dinnerbooking og Just-Eat formidler kontakt mellem gæster og restauranter. Early Bird og Restaurant2Night tilbyder som Gotable rabat på sene bestillinger på deres hjemmesider eller app i primært København, men også hos enkelte restauranter i Aarhus og Kolding.

Iværksætterne tilbyder større omsætning til restauratørerne, rabat til gæsterne og bedre restaurantoplevelser i først Odense og siden Aarhus og Aalborg.

- Vi har som restaurantgæster ændret adfærd, så seks ud af 10 nu bestiller bord samme dag og ikke som tidligere et par dage i forvejen. De fleste restauratører står med ledige borde om aftenen og kan i løbet af dagen lægge dem ud med rabat på Gotable, så gæsten kan reservere et bord med rabat frem til få minutter før middagen:

På 30 sekunder med tommelfingeren på mobiltelefonen, mens man holder for rødt lys på sin cykel på vej ind til byen, forklarer Søren Aarhus.

Billigt måltid til studerende

Han og Metin Barut har spurgt knap 600 restaurantgæster om deres restaurantvaner, og ifølge Søren Aarhus er Gotable fleksibelt for erhvervsfolk, som ofte spiser ude, og et effektivt værktøj for studerende, som ønsker et billigere måltid.

Gotable er udviklet til mobiltelefonen, og brugerne kan fra lørdag klikke sig ind på et kort på appen og se restauranternes tilbud. Søren Aarhus stiller lørdag op til konferencen Tedx Odense med en elevator-tale om, hvorfor restauranter og gæster skal bruge den nye app.

Restaurantbranchen er vokset med 44 procent siden finanskrisen, og appen skal være en kvik indgang til de 4000 restauranter i provinsen. Nemt og bekvemt.

- Gotable er den nemmeste måde at bestille bord på. Du skal ikke ind og tjekke fire-fem hjemmesider, og som danskere elsker vi især én ting: At få et godt tilbud, konstaterer Søren Aarhus.

Klassisk og sushi

I Odense er Restaurant Cro'n, Mmoks og sushi-restauranten Modo indtil videre med, og det er helt op til restauratøren at fastsætte rabatten for sidste minuts-bestillinger frem til aften alt efter tidspunkt og ugedag.

Gotable tager ni procent af bordets omsætning i såkaldt fee, og ifølge Søren Aarhus kan en restauratør på en god mellemklasserestaurant hente 140.000 kroner på et år med et booket bord om dagen. Omsætningen er interessant, da faste udgifter fylder tre fjerdedele af regnskabet på en restaurant, hvor de fleste må leve med et meget lille overskud - faktisk 0,7 procent ifølge Horesta.

Iværksætteren fik ideen til Gotable for otte år siden, da han rejste rundt i Australien med sin kone og bookede et hotelværelse i Melbourne via en hjemmeside med rabat på sidste minuts-bestillinger. Og han er ikke nervøs for de to konkurrenter Early Bird og Round2night, som har eksisteret i primært København i nogle år.

- Vi adskiller os på fleksibilitet og forretningsmodel ved at møde restauratørerne i øjenhøjde, når vi går ind i Aarhus og Aalborg, og vi har et marked på 21 milliarder, så jeg ser deres eksistens som et proof-of-business, konstaterer Søren Aarhus.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.