Selvom vi desværre i løbet af sommeren ikke har set meget til solen her i Danmark, ser det ud til, at der har været godt gang i besøgstallene i de mere turistprægede steder af Danmark - det vi kalder det danske sommerland. Ifølge bookingtal for feriehusovernatninger fra Danmark Statistik er der i hvert fald tegn på fremgang i 2017 i forhold til 2016. Ja, det ser ud til, at vi går mod endnu en rekord i forhold til udlejning af feriehuse.

Der er altså en stor efterspørgsel efter danske feriehuse, og den bliver stadigt større. De fleste feriehusgæster har selvfølgelig booket og planlagt ferien for noget tid siden - da var man formentligt optimistisk med hensyn til det danske sommervejr. Så det er altså ikke sandsynligt, at stigningen af feriehusudlejningen skyldes, at både danskere og vores tyske gæster sydfra lige pludselig synes, at ferie med regn, regn og mere regn bare er sagen.

Nej, det skyldes grundlæggende, at vi generelt set er inde i et opsving med hensyn til overnatninger i danske feriehuse. De senere år har flere og flere, udlændinge og danskere, valgt at holde deres ferie i Danmark, hvilket både er positivt for hotellerne i storbyerne, men altså også for de mange feriehusudlejere rundt omkring i landet.

Den positive udvikling inden for turisme i Danmark skal ses i lyset af det generelle økonomiske opsving, som det meste af Europa befinder sig i. Rejselysten blandt mange europæere - deriblandt os danskere - er steget. Naturligt nok. For har vi flere penge på lommen, er der overskud på kontoen, så bruger vi også flere penge på det sjove. Og de fleste er jo nok enige om, at det er ganske godt at rejse.

Det er først og fremmest vores tyske naboer, der ynder at leje sig ind i de danske feriehuse. I 2016 var der knap 12 mio. betalte tyske overnatninger i danske feriehuse, mens vi danskere selv stod for 4,6 mio. kommercielle overnatninger. Tallene viser altså, at vi danskere er temmelig optimistiske med hensyn til det danske sommervejr. Det er altså med andre ord ikke kun de tyske grillpølser, man kan lugte ude i ferielandet hen over sommeren - duften af danske langelændere er bestemt også til stede!

Dårligt vejr eller ej, så er det positivt for dansk økonomi, at vi formår at tiltrække udenlandske gæster til de danske feriehuse. For med feriehusturister kommer ekstra forbrug. I løbet af en sommerferie skal man jo typisk have kul på grillen og en stor is fra det lokale ishus. Flere feriehusgæster betyder således også øget omsætning hos ishuset nede på havnen, den lokale købmand, minigolfbanen henne om hjørnet og så videre og så videre.

Ifølge VisitDenmark bruger en feriehusgæst i gennemsnit cirka 500 kr. i døgnet i forbindelse med en ferie i Danmark. I det beløb er der taget højde for leje af feriebolig og det daglige forbrug. En del af forbruget går altså til udlejer, som jo ofte er private, der lejer ud via et feriehusbureau. Resten af turistens daglige forbrug går jo så til alskens ting, der har det til fælles, at de betyder kroner i kassen hos de lokale værter.

Turismen skaber simpelthen efterspørgsel i lokalområdet, og hvis man formår at tiltrække nok turister, ja, så kan det faktisk føre til åbningen af et nyt ishus - og hvem kan ikke godt lide en stor gammeldags isvaffel under den blå danske sommerhimmel...

 ...eller under en paraply...

  • fyens.dk