Medicom i Struer er en international virksomhed og finder sine medarbejdere langt uden for lokalområdet. Kommunen kan hjælpe ved at gøre det attraktivt for tilflyttere at bosætte sig.

ARBEJDSKRAFT: Musik strømmer ud fra høje, slanke B&O højttalere straks man er kommet inden for i bygningen. Og mere hi-fi udstyr fra den verdenskendte danske virksomhed dukker op på vejen gennem receptionen til mødelokalet.

Vi er på Medicom Innovation Partner i Struer, virksomheden fremstiller medicinsk udstyr, blandt andet udstyr, patienter selv kan benytte hjemme hos dem selv. Forbindelsen til B&O ligger i selve virksomhedens DNA, for Medicon er oprindeligt opstået i et udviklingsmiljø på B&O. I dag ejes Medicom af en stor amerikansk koncern.

Medicom Innovation Partner A/S.Stammer fra innovationsmiljø på B&O.

Ejer: amerikanske Phillips-Medisize.

Producerer medicinsk udstyr, som patienter selv kan benytte i hjemmet.

90 ansatte.

Akkurat som design er et B&O kendetegn, er former og brugervenlige betjening kendetegnet for de produkter, Medicom fremstiller, forklarer CFO (chief finansiel officer) Claus Bjerg og manager Kent H. Rokkjær.

Løber tør for ledige

Titlerne er engelsk, det samme er teksten på virksomhedens website. En god del af kommunikationen på arbejdspladsen foregår på engelsk, blandt andet fordi en håndfuld af medarbejderne ikke taler dansk. De kommer fra England, Sverige, Frankrig og Indien.

Mobiliteten i Danmark er ikke stor. Det er lettere at tiltrække en englænder en end sjællænder.

Claus Bjerg, CFO, Medicom, Struer

- Vi rekrutterer de rigtige kompetencer. Er de ikke i lokalområdet så finder vi dem gerne internationalt, siger Claus Bjerg.

Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er Struer en af ti kommuner, der løber tør for ledig arbejdskraft de næste tre år:

-Selv uden yderligere beskæftigelsesvækst vil det være vanskeligt for virksomhederne at finde nye medarbejdere i Vestjylland på Vestfyn og i Sønderjylland, siger Dansk Erhvervs cheføkonom Sten Bocian.

Går uden for Struer

Medicom beskæftiger højt uddannet og specialiserede medarbejdere, for eksempel ingeniører, og har for længst indset, at den nødvendige arbejdskraft ikke hænger på gadehjørnerne i Struer. Men det hænder, at der kan hentes en ny medarbejder lokalt, hvis en virksomhed skærer ned og skiller sig af med specialister, der har den rette uddannelse. Derfor har Medicom hele tiden kontakt til ansatte i andre virksomheder for at høre, om de vil være interesseret i et skifte.

Desuden er jobmarkedet ikke lokalt og begrænset til Struer Kommune:

-Vi rekrutterer fra et større opland, og vi har medarbejdere, der transporterer sig langt, inden for landets grænser, hvor vi gennem fleksibilitet får arbejdet og familielivet til at fungere, forklarer Claus Bjerg.

Han er dog kritisk over for danskerne vilje til at flytte efter job:

- Mobiliteten i Danmark er ikke stor. Det er lettere at tiltrække en englænder en end sjællænder, siger han.

Vi skal selv løse det

Ledigheden i Struer er lav, og ifølge kommunen er der under 500 uden for arbejdsmarkedet, som Jobcentret med en målrettet indsats forsøger at skaffe i job. Men det er ikke nogen hjælp for Medicom:

-Det er ikke Struer eller Struer Kommune, der løser det for os. Det skal vi selv, fastslår Claus Bjerg.

Medicom har altså ingen særlige forventninger til kommunens beskæftigelsesindsats, men lægger i stedet vægt på, at kommunen udvikler sig med fokus på at være en god bosættelseskommune.

-Det gælder alt lige fra skoler og børnehaver til infrastruktur, forklarer Kent H. Rokkjær. I den forbindelse kan det være en hjælp at motorvejen mellem Holstebro og Herning er helt færdig næste år.

  • fyens.dk