I morgen er alting glemt. Eller er det?


I morgen er alting glemt. Eller er det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

Med de seneste dages afsløringer er bilagssagen, vi kan jo kalde den 2.0, ikke længere kun et spørgsmål om Lars Løkke Rasmussens (V) hang til dyre flybilletter og anden luksus på skatteydernes regning. Nu bliver der også stillet spørgsmålstegn ved hans politiske dømmekraft. Hvad er det egentlig for en organisation, han har stillet sig i spidsen for?

En rigsrevisionsrapport fra Sydkorea beskylder GGGI, Global Green Growth Institute, for korruption, mens miljøaktivister i årevis har advaret mod Sydkoreas "grøn vækst"-strategi, som i deres øjne ikke er spor grøn, men i stedet blot er uhæmmet og kun har et eneste formål: at skabe så meget overskud som muligt. Det har, hævder miljøaktivisterne til dagbladet Information, ødelagt store dele af den sydkoreanske natur og er ikke blevet det grønne eventyr, der blev lovet.

GGGI er etableret for at eksportere den grønne vækst-strategi, og målet har været at gøre GGGI til en international organisation. For at blive det skal en organisation opfylde en række krav. Dem opfyldte GGGI for præcis et år siden, og derfor kunne GGGI i går markere sin etårs fødselsdag som international organisation. Det blev fejret i Seoul med en treetagers hvid lagkage med lyseblå bånd - i Danmark bliver det markeret med et pressemøde søndag, hvor formanden, Lars Løkke, skal fremlægge bilag for flybilletter i 60.000-kroners klassen på første klasse.

Det at fremlægge bilag har han prøvet før, i 2008, da han havde sin første bilagssag. Dengang var det relativt små beløb, f.eks. en øl på Center Pub i Hørsholm, hvor bilaget blev gemt og leveret ind i ministeriet. Dengang tilbagebetalte Lars Løkke noget af beløbet. Det er der ikke tale om denne gang, hvor beløbene er meget større. For denne gang er reglerne fulgt.

Den slags sager slider på en politikers omdømme - og for Løkke slider det ekstra, fordi det netop er anden gang. Det er alvorligt nok i sig selv. Men når der også kommer en politisk overtone på, bliver sagen tungere og dermed mere alvorlig for Løkke. For så kan der stilles spørgsmål til hans politiske dømmekraft, og der kan stilles spørgsmål ved, at den daværende VK-regering gjorde Danmark til et af kernemedlemmerne i GGGI.

Siden 2011 har Danmark støttet GGGI med 90 millioner kroner. Det har regeringsskiftet ikke ændret på, og udviklingsminister Christian Friis Bach (R), er en af de få, der offentligt har rost Lars Løkke Rasmussen for hans arbejde i organisationen. Men Friis Bach har samtidig understreget, at GGGI skal undersøges for korruptionsanklagerne, før Danmark igen åbner pengekassen. Og har gentaget, at den danske støtte kun er aftalt til 2014.

Dermed har regeringen sikret sig en vej ud af arrangementet, hvis ikke korruptionsanklagerne bliver grundigt tilbagevist.

Den vej ud har Lars Løkke Rasmussen kun, hvis han selv forlader sin formandspost, som flere Venstre-røster har foreslået i ugens løb.

Der er også kommet stigende intern kritik af Lars Løkke. Først kom den kun fra udkanten af partiet, men i løbet af ugen har venstrefolk med vægt ytret sig. For eksempel de forhenværende ministre Ulla Tørnæs og Britta Schall Holberg samt borgmester Morten Andersen fra Nordfyn. De er ikke topfolk, men venstrefolk, der bliver lyttet til. Topfolkene siger ingenting og de, der ytrer sig fra folketingsgruppen, forsvarer også Løkke. Resten tier. Det fik de i øvrigt også besked på midt på ugen. Da ringede gruppebestyrelsen rundt til medlemmerne og fortalte, at dagens kommentar var "ingen kommentar". Det udløste vrede hos en del medlemmer, som nok mener, at de selv kan vurdere, hvornår de skal tie og tale.

Venstres top har udsendt et brev til store dele af partiet. Heri redegør partisekretær Claus Richter for bilagssagen 2.0, som ifølge ham slutter i morgen. Han skriver i brevet direkte, at efter morgendagens pressemøde "står den på kommunal- og regionsrådsvalgkamp."

Underforstået: I morgen er alting glemt. Eller er det?

I morgen er alting glemt. Eller er det?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.