Regeringen blev sat i et svært dilemma, da Europa- parlamentet bad om en forklaring på de danske asylstramninger, der som bekendt har fået en del international bevågenhed.

For eksempel med forsideartiklen fra New York Times om "smykkeloven", som dermed kom til at vække undren verden rundt. Verden undrede sig: Ville de der danskere dog virkelig fjerne vielsesringene på asylansøgere, når de ankom til den danske grænse?

I Bruxelles besluttede borgerrettighedsudvalget, der i EU-jargonen hedder LIBE, at hasteindkalde en dansk minister, så udvalget kunne få en forklaring. Så begyndte problemerne for regeringen - for hvem skulle sendes af sted?

Det naturlige valg ville naturligvis være udlændingeminister Inger Støjberg (V). Det er hendes lovgivning,så det burde vel være hende. Men mandag skulle hun - og justitsminister Søren Pind - til uformelt ministermøde i Amsterdam, så derfor begyndte pilen at pege på udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Som udenrigsminister skal han kunne tage de fleste EU-møder, og det ville han nok også gøre under normale omstændigheder.

Men asylstramningerne, særligt loven om smykkerne, som allerede er blevet ændret to gange siden fremlæggelsen, og hvor det nu står klart, at nej, der bliver ikke konfiskeret vielsesringe, er så politisk betændt, at Kristian Jensen i følge kilder ikke har ønsket at tage det opgør alene overfor EU. Ikke fordi EU kan beslutte noget i forhold til dansk asyl-lovgivning, vi har som bekendt et forbehold, men fordi alene debatten er ubehagelig, og fordi der langt ind i både Venstre og regeringen er uenighed om netop smykkeloven.

For en del Venstre-folk har den været dråben, der fik bægeret til at flyde over, og derfor har der været ramsaltet, intern kritik. Og smækken med døren, blandt andet i Europaparlamentet, hvor Jens Rohde angav netop smykkeloven som grund til at han blev radikal.

Loven er heller ikke udenrigsminister Kristian Jensens kop te. Hvad han aldrig vil sige direkte uden for regeringens lukkede rum og udadtil kun antyde så diskret, at fortolknings-luppen skal frem for at få budskabet til at stå klart. Men det er sådan, det er, og det er også den holdning, der er i Udenrigsministeriet, som normalt vil gå langt for at undgå den slags konflikter, som smykkeloven har placeret Danmark i. Diplomater arbejder i det stille og har slet ikke brug for den kant, endsige de avis-forsider, som er så stærk en drivkraft i politik.

Fredag besluttede regeringstoppen at sende ikke bare en, men to ministre af sted. Både Kristian Jensen og Inger Støjberg, som derfor må melde fra til ministermødet i Amsterdam. Udenrigs- ministerens vægren sig mod at tage mødet alene gav altså pote, på den anden side ville regeringstoppen ikke lade Støjberg stå alene over for udvalget, så Jensen må med.

Inger Støjberg er kendt for at tale klart og sige, hvad hun mener og det er ikke altid en fordel på den mere internationale scene.

Derfor skal Jensen mandag være diplomaten i Bruxelles, mens Støjberg skal forklare, hvad det er med Danmark og asylansøgerne og smykkerne.

Dermed vælger Danmark at tale med to tunger i en betændt sag. Som er yderligere betændt af, at blandt andet Dansk Folkeparti brokker sig højlydt over, at regeringen overhovedet stiller op i Parlamentet i en sag, hvor Danmark har forbehold.

Det kan gå hen og blive en halv-historisk mandag.

  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Undtager ringe: Fredag træder smykkelov i kraft

DF: Politiet kan - og skal - tage smykker

Politifolk tvivler på effekt af at inddrage smykker