"Der er grænser for, hvad dette parti kan rumme."

Der blev, ifølge referaterne, meget stille i salen på Havnsø Badehotel ved Sejrøbugten den novemberdag tilbage i år 2000, da nu afdøde Svend Auken tog ordet. Det var den 28. november, og inde i salen sad en del af de socialdemokratiske ministre.

Partiet var på hælene og skulle finde en strategi overfor det dengang fremadstormende Venstre. Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen var splittet. Skulle han lytte til sin indenrigsminister, Karen Jespersen, som insisterede på en strammere linje i udlændingepolitikken? Eller skulle han lytte til sin forgænger, Svend Auken, som mente, at partiet talte alt for meget om indvandrerpolitikken, som udlændingepolitik hed dengang?

Det var de to, der stod over for hinanden, og det var Auken, der fik det sidste ord, da han advarede mod at gå videre af hensyn til partiets grænser. Det blev opfattet som en klar advarsel om, at gik man Jespersens vej, ville Socialdemokratiet blive sprængt.

Det blev det så ikke, men partiet tabte magten året efter. Ikke overraskende for borgmestrene på Københavns Vestegn, med Ishøjs Per Madsen i spidsen, der i årevis havde plæderet for en strammere kurs.

Og i særdeleshed en bedre fordeling af flygtninge og indvandrere, så også de rige kommuner nord for København tog deres del.

I denne uge fik han og de øvrige, nu også afgåede borgmestre, den meget omtalte undskyldning fra partiformand Mette Frederiksen i både Deadline og Politiken. Og i Information skar Frederiksen det ud i pap - også i relation til Karen Jespersen, som Mette Frederiksen var i stærk opposition til dengang: Jo, hun, altså Mette Frederiksen, har ændret holdning. Antallet af udlændinge betyder noget, og man skulle have lyttet dengang.

Per Madsen fra Ishøj sagde tak, men tog sig også noget af en helgardering, da han i Berlingske talte om, hvor hårdt det var at være paria dengang, mens han i Kristeligt Dagblad anførte, at udlændingepolitikken i dag er alt for hård. Og, som han sagde, er det "jammer", når politikerne taler om at skære ned på velfærden, fordi der kommer mange flygtninge.

"Pladder", lød det fra Madsen, der i stedet foreslog at sætte skatten lidt op, hvis der manglede penge i kassen.

Andre socialdemokrater ømmer sig dog over den stramme kurs, som Mette Frederiksen annoncerede på kongressen i september og i ugens løb stemte en række gruppemedlemmer direkte nej til yderligere stramninger på et gruppemøde. På Fyn sagde halvdelen af de byrødder, der svarede på avisens meningsmåling, at politikken og tonen var blevet for stram.

Nu ville det så være fristende at lave en direkte sammenligning med det, der sker med Socialdemokraterne i dag og det, der skete for Nyrup, men det ville være en fejlslutning af dimensioner. Vel er der rådvildhed over hele det politiske spektrum og derfor også blandt socialdemokrater, fordi ingen har en færdig løsning på det dilemma, flygtningestrømmene har sat Europa i.

I Tyskland er kansler Angela Merkel udsat for intern kritik for sin åbne dørs-politik, Sverige har lukket sin dør, og Østrig sætter nu antal på, hvor mange flygtninge man vil modtage. Schengen-samarbejdet er tæt på kollaps, de ydre grænser er hullede som schweizer-oste og EU-præsident Donald Tusks svar er, at der skal findes en løsning inden for to måneder. Ellers kollapser Schengen helt, mener han - og svaret på det er, at alle lande prøver at beskytte sig mod yderligere tilstrømning af flygtninge.

For Socialdemokraterne er svaret en udlændingepolitik, der er lige hård som Venstre og gerne en tak til. Det er den taktiske del, der handler om DF, men det er ikke bare det, der har fået Mette Frederiksen til at flytte sig selv og dermed sit parti. Det er, fordi hun mener det og fordi enigheden, trods forskelle, er stor hos Socialdemokraterne lige nu.

Og fordi hun som ny formand skal ændre kursen nu, hvor hun selv har initiativet og den, trods uenighed, totale opbakning. Hun har ingen indre Auken, hun skal tage hensyn til, og hun er som Nyrup ikke presset af en Karen Jespersen. Og hun vil ikke, som Helle Thorning-Schmidt, beskyldes for at være designet af for eksempel Henrik Sass Larsen, selv om han fylder en del.

Mette Frederiksen skal tegne sin egen profil, og det gør den engang venstreorienterede Frederiksen ved at gå højre om i udlændingepolitikken. Selv om det efterhånden er svært at tale om højre- og venstreorienteret i forhold til udlændingepolitikken. Måske er det bare socialdemokratisk og derfor, at Mette Frederiksen kan gøre det i en forvisning om, at det er, hvad partiet kan rumme netop nu.

Så må detaljerne, for eksempel om hvad en flygtningelandsby egentlig er for en størrelse, komme senere.

  • Fyens Stiftstidende