Den unævnelige pressetjeneste


Den unævnelige pressetjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

Der var proppet med journalister den dag for snart to år siden, da daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) skulle give sine første kommentarer til den skattesagskommission, som netop var blevet nedsat Thor Möger Petersen, dengang SF.

Troels Lund sagde først, at han var glad for, at sagen nu blev undersøgt. Og så nævnte han det notat, som siden skulle blive så centralt i skattesagen. Hans departementschef, Peter Loft, havde skrevet, at det muligvis stammede fra Venstres pressetjeneste.

- Det er fuldstændigt forkert,sagde Troels Lund Poulsen dengang.

I løbet af den tid, Skattesagskommissionen har siddet, er notatet fra at blive beskrevet som et Venstre-notat i stedet blevet til et internt research-notat fra dagbladet BT, forfattet af avisens redaktionschef, Simon Andersen. Det var også det, departementschef Peter Loft ændrede det til, da han blev afhørt i kommissionen.

Men med det anonyme brev, hvis forfatter stadig er anonym eller ikke-eksisterende, er notatet igen blevet et centralt element i sagen. I brevet hedder det, at notatet er udarbejdet af en advokat i provinsen, efter ordre fra en ledende Venstre-politiker og med bilag og materiale fra Venstres pressetjeneste.

Om brevet er et falsum, vides ikke. Brevskriveren er ikke stået frem, gør det måske aldrig og så ryger brevet væk som materiale i skattesagskommissionen. Dagbladet BT siger stadig, at det er deres notat.

Nu, som for to år siden, er det gift for Venstre, når partiets pressetjeneste sættes i forbindelse med skattesagen. Her er vi inde i hjertet af et parti. Pressetjenesten er helt central i den daglige politikudvikling og er, sammen med sekretariatet, de to organer, der er tættest på partitoppen.

Enhver partileder har tæt kontakt til sin pressechef og pressetjeneste, og derfor var det så vigtigt for Venstre, at Troels Lund Poulsen understregede, at pressetjenesten ikke var indblandet i sagen. Ved at sige det, prøvede han at fjerne skattesagen fra partiet og dermed fra partileder Lars Løkke Rasmussen.

Undervejs i skattesagen har den tidligere leder af Venstres sekretariat, Søs Marie Serup Laybourn, da også understreget i sin afhøring, at Venstre skulle holde sig væk fra Thornings skattesag, fordi den kunne blive farlig for Venstre. Mens hendes kollega, daværende pressechef Mikael Børsting, modsvarende har sagt, til politiken.dk, at pressetjenesten var interesseret i den offentlige omtale af skattesagen i sommeren 2010, fordi den var god for Venstre på et tidspunkt, hvor Socialdemokraterne førte stort i meningsmålingerne.

I går blev det udbygget af en Venstre-politiker, som ønsker at være lige så anonym som brevskriveren. Politikeren fortalte Fyens Stiftstidende, at vedkommende allerede i maj 2010, en måned før de første artikler i BT om Stephen Kinnochs manglende skatteindbetalinger, var en tur inde i partiets pressetjeneste i anden sammenhæng. Her fik vedkommende, uopfordret, at vide, at pressetjenesten samlede materiale ind om Helle Thorning- Schmidts mand. Altså før der var offentlig omtale af sagen.

Udadtil var Venstre mere stille i går. Kommentarerne gik fra "ingen kommentarer" til at udtrykke glæde over, at sagen nu bliver undersøgt, og at partiet selv har været med til at nedsætte skattesagskommissionen. Den sidste glæde blev dog udtrykt noget moderat.

Den unævnelige pressetjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.