Debat: Mit Danmark - hvor går du hen?
Af: Gregor Siegler, Kapt.Kaas Vej 1, Lohals

Læserbrev: Jeg er forvirret. Og jeg er vred - meget vred!

Politikerne nævner gerne Danmark som et af de rigeste lande, mens så godt som alle deres initiativer/aktioner handler om besparelser og nedskæringer. Og nu går det helt galt for kulturen under den nye såkaldte kulturminister Mette Bock, som jo burde kæmpe for og ikke imod kulturen.

Jeg tænker tit på en tid for mange år siden, hvor det gik meget dårligt for Frankrig. Der skulle spares, og alt blev skåret ned - undtagen kulturbudgettet. Den franske kulturminister, som hed Lang, fik sit kulturbudget forhøjet! Udlandet måbede.....! Når man spurgte ministeren, hvorfor han fik flere penge, mens alle andre måtte skære ned, svarede han: "Et land kan ikke leve uden et rigt kulturliv, især i vanskelige tider. Kulturen giver håb, optimisme og samhørighedsfølelse. Den giver stolthed og mindsker sortsynet. Et land uden kultur er ikke noget land".

Men hvad sker der i det rige Danmark? Alt skal - med den såkaldte grønthøstermetode - skæres 2 procent ned pr. år. Det betyder, at medarbejderne skal løbe hurtigere, får stress og bliver nedslidte. Men i musikkulturen kan man jo ikke løbe hurtigere. Her fyrer man så musikere i landsdelsorkestrene og taler om at nedlægge nogle af dem. Det Kgl. Teater gisper i en dødskamp. Man har fyret nogle musikere og oveni fået Det Kgl.Kapel (verdens ældste symfoniorkester?) til at gå 20 procent ned i løn (hvilken anden faggruppe ville finde sig i det?). Derfor er det svært for orkestret, operaen og balletten at vedblive med at producere kultur på verdensniveau.

Nu vil den såkaldte kulturminister så fjerne orkestre og kor fra Danmarks Radio! Og hun foreslår bl.a., at de lægges ind under Det Kgl. Teater, som i forvejen er i store vanskeligheder. Hun burde skamme sig!

Den 11.03. havde Asger Bondo et læserbrev her i avisen med overskriften: "Kulturminister kæmper mod kulturen". Og han spørger: "Hvad er din skjulte dagsorden - hvad vil du slanke, udsulte, hvem vil du til livs?" Selv Torben Steno skriver den 5. marts om "finkulturelt forfald", mens Britta Schall Holberg skriver "Danmarks Nationalscene igen offer for besparelser". Hun fremhæver bl.a., at Alex Ahrendtsen, "kultur"-ordfører for DF, foreslår, at det nye teaterhus skal sælges. Og hun fortsætter: "Hvordan er det dog, vi behandler et af landets kulturklenodier? Den danske Skueplads har vi i flere hundrede år med stolthed omtalt teatret som. Hvis ikke et land har råd til at have en nationalscene, der har råd til og dermed også kræfter til at hæve sig som et fyrtårn, tænker vi alt for småt."

Så længe vi har en kulturminister, der kæmper mod kulturen og en Alex Ahrendtsen som kultur-ordfører for Dansk Folkeparti (som jo mest er på Jodle Birge-niveau), mens alle andre partier er ligeglade/tavse, må vi regne med et Danmark, der ender som musikkulturel ørken.