Den vigtige debat

Britta Schall Holberg

Den vigtige debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forleden spurgte en ung pige mig, der havde skrevet en artikel, hvordan jeg havde det med, at jeg derefter måtte opleve en masse reaktioner. De gode forstod hun nok var til at leve med, men de øvrige, der især fremkommer på de sociale medier og på avisernes netsider.....

Hun kunne jo følge reaktionerne bl.a. på Facebook og forstod ikke, at jeg orkede deltage i den offentlige "debat".

Nu kunne jeg berolige hende med, at jeg ikke var på Facebook og derfor kun hørte, når andre var rystede over den tone, mennesker bruger der. Jeg kunne også berolige hende med, at jeg modtog mange interessante og vigtige tilkendegivelser ad anden vej. Reaktioner, som ofte kunne føre til yderligere samtale. Og sådan er det givetvis for de fleste, der ytrer sig.

Men som sagt gav hendes reaktion og spørgsmål anledning til en god debat hjemme hos os.

For vi taler jo om vigtigheden af, at der i et demokratisk samfund foregår en offentlig debat. Demokratiet falder fra hinanden, hvis vi ikke taler sammen, og hvis vi ikke ytrer os også i det offentlige rum. Og aldrig har mulighederne vel været større end de er i dag for at enhver kan ytre sin mening.

Tidligere foregik meget af debatten alene på avisernes læserbrevssider, og mens indlæggene her blev og bliver vurderet af debatredaktøren og evt. returneret eller bare ikke bragt, hvis tonen er for uacceptabel, så er dette filter væk på de sociale medier og for fraværende på avisernes netsider.

Det betyder at mange flere kan komme til orde på skrift - også de, der måske har noget vanskeligere ved at udtrykke sig skriftligt, eller aldrig ville drømme om at skrive til en avis, bl.a. måske fordi de aldrig læser en. Både radio og tv har jo også åbnet op for i meget højere grad end tidligere, at lytterne kan komme til mikrofonen og deltage.

Denne udvikling må jo betragtes som et demokratisk gode.

På den anden side rører den unge piges spørgsmål også ved et demokratisk problem, som vi er nødt til at tage alvorligt: Hun forstod slet ikke de mennesker, der ville tage ordet med fare for at blive udsat for de til tider helt uhumske ytringer og den polemik, som kunne følge efter. Det førte til, at hun i den grad afstod fra at interessere sig bl.a. for politik og for meget af det, der i øvrigt sker i det offentlige rum.

Hun er næppe den eneste, der har det sådan. Og hvis den store åbenhed og de mange muligheder for at komme til orde får til resultat, at mennesker væmmes ved debatten og tonen i den, og derfor afstår fra selv at deltage, så går det jo den gale vej.

Demokratiet er kun levende, hvis vi ytrer os. Hvis vi føler os tilskyndet til at ytre os. Hvis meningerne brydes. Men pigen sagde: " Jamen meget af det der skrives, skrives jo i en tone, som vi aldrig ville bruge hvis vi stod overfor hinanden. Hvorfor skulle jeg dog udsætte mig for det?"

Hvis hendes reaktion breder sig, fordi vi ikke kan føre en ordentlig tone på bl. a. de sociale medier, taber vi den landvinding, som de mange nye muligheder giver os for at få en levende, demokratisk meningsudveksling.

Den vigtige debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce