Yahya Hassan blev dømt til behandling - kan hurtigt løslades

Yahya Hassan virkede apatisk og tilbagetrukket i retten, hvor han blev dømt til psykiatrisk behandling. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix

Yahya Hassan blev dømt til behandling - kan hurtigt løslades

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sjældent spagfærdig Yahya Hassen blev idømt psykiatrisk behandling for en stribe lovovertrædelser - men kan være på fri fod i løbet af ganske få dage. Han erklærede sig skyldig i samtlige 42 anklagepunkter.

Dom: Digter-fænoment Yahya Hassen slap for at blive frihedsberøvet, da retten i Aarhus torsdag behandlede en omfattende straffesag om blandt andet vold, dødstrusler og blufærdighedskrænkelser.

I stedet blev han på Retslægerådets anbefaling dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Da den kan foregå ambulant, betyder det, at han i løbet af et par dage kan gå frit rundt - det er op til den psykiater, der får ansvaret for behandlingen. Hvis behandlingen indbefatter indlæggelse, må den højst var et år.

- Det erkender jeg.

- Det erkender jeg.

- Det erkender jeg.

- Det erkender jeg.

- Det ...

Med svag, nærmest selvudslettende stemmeføring, fjernt fra den versalråbende poesi, han har optrådt med, erklærede en nu helt kortklippet Yahya Hassan sig punkt for punkt, 42 i alt, med monotone, helt enslydende svar, skyldig i de anklager, der var rejst mod ham.

Jeg går ud fra, at der hurtigt tages stilling til den kommende behandling, så jeg regner med en løsladelse i løbet af et par dage
Michael Juul Eriksen, forsvarer for Yahya Hassan
Yahya Hassan dømt til behandling
23-årige Yahya Hassan blev torsdag ved retten i Aarhus dømt til tidsubestemt psykiatrisk behandling for 42 forskellige lovovertrædelser.Den tidsubestemte behandling skal dog, hvis ikke den er færdigsluttet, genbekræftes af en dommer efter fem år.

Det er op til den psykiatriske ekspertise sammen med kriminalforsorgen at fastlægge, hvordan behandlingen skal foregå.

Den kan foregå ambulant, og dermed vil Yahya Hassan blive løsladt, så snart en behandlingsplan er vedtaget.

Hvis behandlingen også omfatter indlæggelse, må denne ifølge lovgivningen højst vare et år.

Han er surrogatfængslet, indtil en behandling er fastlagt, dvs. indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Yahya Hassan erkendte samtlige de 42 lovovertrædelser, han var tiltalt for.

De omfattede: Dødstrusler, vold og overfald af særlig rå og brutal karakter, blufærdighedskrænkelser, forfølgelse af eks-kæreste, ulovlig våbenbesiddelse og brug af våben, indbrud, tyveri, hærværk, ulovlig besiddelse af hash og kørsel i hashpåvirket tilstand.

Han blev også frakendt retten til at køre bil i tre et halvt år.

Han skal betale sagens omkostninger samt udrede 2.300 kroner, som et af hans voldsofre har haft i udgift til behandling.

Han er også mødt af et erstatningskrav på 250.000 kroner i forbindelse med et biltyveri. Det er henvist til civilt søgsmål.
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen var tilfreds med sagens udfald og regner med, at Yahya Hassan snart bliver løsladt. Arkivfoto: Axel Schütt
Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen var tilfreds med sagens udfald og regner med, at Yahya Hassan snart bliver løsladt. Arkivfoto: Axel Schütt

Afdæmpet fremtoning

Anklagepunkterne omfattede blandt andet dødstrusler og rå og farlig vold. Og blufærdighedskrænkelser. To gange har han optrådt næsten nøgen, kun iført skudsikker vest, når han på voldeligvis har antastet folk, heriblandt et familiemedlem, som han på banegårdspladsen i Aarhus stak med en skåret flaske.

I retten var fremtoningen tilbageholdende, nærmest apatisk: Han var iklædt sort, langærmet T-shirt, sorte jeans og kridhvide kondisko. Kropsholdningen var tæt på gennemsigtig og stemmeføringen spagfærdig.

Det modsætningsfyldte billede af sig selv, han dermed gav, kastede et skær af psykisk ustabilitet, måske endda sindssyge, over ham. Og sådan er det: Han er i mange og lange perioder psykisk ustabil og sindssyg, formentlig forværret af et betydeligt stofmisbrug, fremgik det af en retspsykiatrisk erklæring samt af en udtalelse fra Retslægerådet.

Forstemmende personoplysninger

Det gav en sær modløs og trist stemning i retssalen, da anklager Tanja Fogt læste op fra erklæringerne om hans personlige forhold og mentale tilstand:

Udgivelsen af den berømmede digtsamling i 2013 bragte ikke stabilitet i hans liv, der i opvæksten havde været præget af ikke-diagnosticeret adfærdsmæssige forstyrrelser samt voldelig turbulens i hans skilsmisseramte familie. Tværtimod har han siden digtudgivelsen været rodet ud i flere former for stofmisbrug og i alvorlig kriminalitet, blandt andet har han skudt en 17-årig i foden.

Ni gange har han været indlagt på psykiatriske afdelinger, fra en dag til 11 ad gangen, og flere gange kortvarigt bæltefikseret.

Han har været under PET's beskyttelse, fordi han på grund af sin digtsamling blev efterstræbt på livet.

Begyndende kronisk lidelse

Han har været indlagt på en psykiatrisk afdeling siden anholdelsen i sommer. Observationerne er nedslående:

Yahya Hassan, der vurderes til at være normalt begavet, har givetvis været sindssyg i de perioder, hvor den lange stribe af lovovertrædelser er sket. Han er umoden, siger lægerne, mentalt svingende og lider af vrangforestillinger, og han har svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi.

Han kan veksle mellem på den ene side at optræde psykotisk, truende, råbende og ukorrigerbar og på den anden side afdæmpet og venlig. Han er selvovervurderende, har dårlig emotionel kontakt, er angst, føler sig forfulgt, frygter for sit liv og er bange for at blive overfaldet. Han er under indlæggelsen blevet mere stille og tilbagetrukket.

Vurderingen er, at han kan have udviklet sig psykotisk på grund af personlighedsafvigelse og et stigende stofmisbrug. Uviklingen kan være udtryk for en begyndende kronisk psykisk lidelse, fremgik det.

Alt i alt fandt Retslægerådet, at Yahya Hassan kom under under kategorien straf-uegnet, altså uegnet til almindelig straf i form af frihedsberøvelse i en fængselscelle. Det, han har brug for, er psykiatrisk behandling, fremgik det.

Løsladelse, måske

Det var anklager Tanja Fogt enig i. Det var forsvarer Michael Juul Eriksen enig i. Og det var domsmandsretten også enig i. Nu er det op til psykiatere og kriminalforsorg at afgøre, hvornår og hvordan den skal sættes i værk.

Indtil den beslutning foreligger, er han formelt varetægtsfængslet. I praksis sker det i form af en psykiatrisk indlæggelse.

- Der kommer næppe en afgørelse lige i dag, men jeg henstiller til, at foranstaltningen sættes i værk meget hurtigt, sagde dommer Kirsten Schmidt, da hun hævede retsmødet.

Det tog i øvrigt kun en formiddag, fordi Yahya Hassan erkendte det hele og var så udpræget ordknap. Og fordi anklager Tanja Fogt undlod at føre vidner.

- Vi fik en tilkendegivelse fra forsvaret om, at der ville ske erkendelser i alle forhold. Så var der ingen grund til at indkalde vidner. Vi havde dog taget forbehold for, at det kunne blive nødvendigt, hvis virkeligheden viste sig at blive en anden. Så vi holdt muligheden for en ekstra retsdag åben, men nu blev det landet på en fornuftig måde, sagde Tanja Vogt til avisen Danmark.

Det syntes også forsvarer Michael Juul Eriksen.

- Ret beset kunne han ikke få en mildere dom end denne, men hans tilstand taget i betragtning er det en rigtig dom. Yahya Hassan skal her og nu tilbage på retspsykiatrisk, men jeg går ud fra, at der hurtigt tages stilling til den kommende behandling, så jeg regner med en løsladelse i løbet af et par dage, sagde Michael Juul Eriksen.

Yahya Hassan blev dømt til behandling - kan hurtigt løslades

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce