Svend Lings stopper sin selvmordassistance over telefonen - indtil videre

Efter dommen i dag, vil Svend Lings ikke risikere at skulle i fængsel, så han giver ikke flere råd til folk, der vil begå selvmord. Først hvis han bliver frifundet efter en anke. Fotograf Sonny Munk Carlsen/Scanpix 2017)

Svend Lings stopper sin selvmordassistance over telefonen - indtil videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En betinget fængselsdom i dag får Svend Lings til at indstille sin telefonhjælp til døende, plagede mennesker indtil videre. - Jeg undskylder over for alle de mennesker, som har brug for min hjælp, siger han.

Svend Lings blev onsdag idømt en betinget dom på 40 dages fængsel for at have medvirket til selvmord og selvmordsforsøg. Den betingede dom betyder, at han kan komme i fængsel, hvis han fortsætter sine aktiviteter, og det tager han øjeblikkeligt konsekvensen af, selv om han finder dommen uretfærdig:

- Jeg bliver nødt til at indstille mine hjælpeaktiviteter med at give råd og vejledning til plagede mennesker, der ønsker at tage deres eget liv. Jeg vil gerne give dem en undskyldning, for det er egentlig lidt lurvet af mig at svigte dem, som må lide videre til ingen verdens nytte, siger han.

Hvad betyder det i praksis, når folk ringer til dig?

- Så vil jeg tage telefonen og beklage, at jeg desværre ikke kan hjælpe dem for tiden på grund af den betingede dom.

Hvad mener du med "for tiden" ?

- Indtil jeg frikendes i Højesteret.

Så du anker dommen?

- Jeg har lige brug for en tænkepause, men det er mest sandsynligt, at jeg anker, siger den pensionerede fynske overlæge.

Jeg bliver nødt til at indstille mine hjælpeaktiviteter med at give råd og vejledning til plagede mennesker, der ønsker at tage deres eget liv.
Svend Lings, pensioneret overlæge og stifter af netværket Læger for Aktiv Dødshjælp.

At anke eller ikke at anke

Han fik dommen i sin e-boks hjemme i Kværndrup omgivet af familien, og han er tilfreds med, at han ikke skal i fængsel. Men han er utilfreds med dommen:

- Den er mine øjne principielt forkert, fordi jeg ikke har gjort andet end at benytte mig af ytringsfriheden. Jeg har lagt en selvmordsvejledning på internettet, hvilket er lovligt, og i princippet har jeg bare citeret fra den, når jeg har talt med folk, der ville have hjælp. Hvis det er lovligt at skrive det på internettet, hvordan kan det så være ulovligt at sige det samme direkte til folk, spørger Svend Lings.

- Desuden er det en menneskeret at begå selvmord. Hvordan kan det være forkert at hjælpe svage og lidende mennesker til en menneskeret?

Svend Lings tager nu en tænkepause, inden han bestemmer sig for, om han skal anke eller ej. Det samme gør anklagemyndigheden, men meget tyder på, at den principielle sag bliver anket af begge parter.

Udover Svend Lings idømte Rettei i Svendborg også den anden pensionerede overlæge, Frits Schjøtts en betinget dom. Den 83-årige psykiater fik 14 dages fængsel. Begge domme har en prøvetid på et år.

Svend Lings stopper sin selvmordassistance over telefonen - indtil videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce