Svend Lings om eksperts kritik af selvmordsmanual: - Det er problematisk, og jeg kan godt forstå kritikerne

Den fynske læge Svend Lings har hjulpet over 10 danskere til at dø. Nu har han fået inddraget sin autorisation. Foto: Nils Svalebøg

Svend Lings om eksperts kritik af selvmordsmanual: - Det er problematisk, og jeg kan godt forstå kritikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny dokumentar rejser kritik af Svend Lings selvmordsmanual. Instrukserne kan gøre folk hjerneskadede i stedet for at slå dem ihjel, siger en ekspert i forgiftning. Det er problematisk, indrømmer Svend Lings.

En ekspert i giftstoffer rejste en ny alvorlig kritik mod den pensionerede fynske læge, Svend Lings, i dokumentaren Selvmordslægen tirsdag aften på DR1. Især den selvmordsmanual, som ligger offentligt tilgængelig på Lings' hjemmeside, er problematisk, mener Kim Dalhoff, der er toksikolog på Bisbebjerg Hospital. Til avisen Danmark siger han:

- Jeg kan ikke stå inde for selvmordsmanualen. Selvom man følger anbefalingerne, kan man ikke være sikker på, at man dør. Der kan være tilfælde, hvor man i stedet vågner og er handicappet. Eller langt værre - hjerneskadet, siger Kim Dalhoff.

Det er individuelt, hvor meget medicin mennesker kan tåle. Og det er det, der gør manualen problematisk, forklarer eksperten i forgiftninger.

- Der er ikke undersøgelser, der viser, hvilken dosis medicin der skal til for at tage livet af et menneske. Og det er forskelligt, hvor robuste folk er og derved, hvor meget medicin, de kan tåle, siger han.

- Bliv ikke fundet

Selvom Kim Dalhoff ikke kender direkte til nogle eksempler, hvor selvmordsmanualens instruktioner har slået fejl, er "mislykkede" selvmord som følge af overdosis en kendt realitet ifølge toksikologen.

- Der er mange eksempler i litteraturen, hvor folk har taget langt højere dosis, end dem der er angivet i manualen, men som alligevel ikke er døde. Derimod er de blevet hjerneskadet eller på andre måder alvorligt handicappet, siger han.

Svend Lings erkender, at det er problematisk, at der bliver lagt en selvmordsmanual ud, der i stedet for at tage livet af folk, kan ende med at gøre dem hjerneskadet.

- Selvfølgelig er det problematisk, men det kan ikke være anderledes. Men man må også selv tænke i, at der er en sandsynlighed for, at det går galt. Og det er overvejende sandsynligt, at de fleste, der følger instrukserne, dør af det, siger han.

Selvmordsmanualen blev lagt op tidligere på året på netværket "Læger for Aktiv Dødshjælp" hjemmeside. Og i den var det gjort klart, at der ingen garantier var bag instrukserne, siger Svend Lings og mener han har taget de forholdsregler, han kunne:

- Det fremgår, at der ikke er en sikkerhed bag manualen, siger han.

- Det hører med til toksikologens fortælling, at det ofte er folk, der bliver fundet og kommer på intensiv afdeling, der vågner med skader, netop fordi de får hjælp til at overleve. Man skal sørge for, at man ikke bliver fundet, hvis man vil begå selvmord, siger den pensionerede læge.

Lings forstår kritikere

"Opskriften" på, hvordan man kan tage livet af sig selv, er fjernet fra Læger for Aktiv Dødsjælps hjemmeside. Men den kan stadig findes på Svend Lings' egen hjemmeside. Siden 2014 har han fra hjemmet i Kværndrup på Fyn over telefonen instrueret folk i, hvordan de skal tage deres eget liv. I dokumentaren på DR tirsdag aften, blev der fremhævet et eksempel, hvor en mand ikke døde af den dosis medicin, han fik af Fritts Schøtt, der sammen med Svend Lings står tiltalt for at have assisteret ved selvmord.

I dokumentaren udtrykker Svend Lings, at det er, fordi manden ikke "gjorde, som der stod i vejledningen". Til Avisen Danmark erkender han, at han godt kan forstå kritikerne af selvmordsmanualen.

- Jeg ville da også ønske, at jeg kunne give en garanti. Men det er ikke muligt. Enhver lægelig behandling rummer også nogle ting, der kan gå galt, siger lægen, der udover at være centrum i en retssag onsdag også har fået taget sin autorisation fra sig.

Svend Lings om eksperts kritik af selvmordsmanual: - Det er problematisk, og jeg kan godt forstå kritikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce