Sådan bestemmer du over din egen død


Sådan bestemmer du over din egen død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et enigt folketing har givet dødeligt syge langt større indflydelse på, hvordan livet skal slutte.

Uhelbredeligt syge mennesker skal selv have indflydelse på, hvordan de vil dø. Og opskriften er ikke at springe ud fra en bro eller sætte sig ned og følge opskriften i en selvmordsmanual på nettet.

Det er der bred politisk enighed om, og derfor sker der to vigtige lovændringer, som baner vejen for, at den enkelte har større medbestemmelse over livets afslutning.

Avisen Danmark har bedt Liselott Blixt (DF), formand for Sundheds- og ældreudvalget forklare ændringerne, og hvad de betyder for den enkelte:

1) Sundhedsloven (paragraf 25, red.) giver døende mulighed for at sige nej til livgivende hjælp. 1) Sundhedsloven (paragraf 25, red.) giver døende mulighed for at sige nej til livgivende hjælp. 1. Sundhedsloven

Sundhedsloven (paragraf 25, red.) giver døende mulighed for at sige nej til livgivende hjælp. 1) Sundhedsloven (paragraf 25, red.) giver døende mulighed for at sige nej til livgivende hjælp. 1. Sundhedsloven)

Alle partier i folketinget bakker op om, at dødeligt syge skal have større indflydelse på, hvilken behandling de ønsker - eller ikke ønsker. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Scanpix

Paragraf 25 i Sundhedsloven giver døende mulighed for at sige nej til livgivende hjælp.

- Hvis du er uafvendeligt døende, skal du ikke ligge og lide i et smertehelvede. Du vil kunne sige nej til livgivende hjælp, og du kan stoppe behandlingen, også selv om det fremskynder døden. Tidligere stod der i den faglige vejledning, at patienter kunne smertedækkes, hvis de havde timer eller dage tilbage - nu er det udvidet til dage og uger, sige Liselott Blixt.

2. Behandlingstestamente

- Man kan oprette et behandlingstestamente. I det kan man eksempelvis skrive, at man ikke vil holdes i live, hvis man f.eks. kører galt og bliver hjerneskadet, eller man bliver dement. Jeg kan f.eks. skrive, at jeg ikke vil have penicillin, hvis jeg ligger og er dement og får lungebetændelse. Så vil jeg have lov at dø af lungebetændelsen. Behandlingstestamentet er bindende og skal respekteres af sundhedspersonalet, siger Liselott Blixt.

Sådan bestemmer du over din egen død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce