Scandinavian Star blev hans skæbne: Den dårlige samvittighed går aldrig væk

Sagen om branden på Scandinavian Star har ført Mike Axdal vidt omkring, blandt andet til den indiske strand, hvor han i 2014 checkede undersøgte færgen en sidste gang, inden den blev hugget op. Privatfoto

Scandinavian Star blev hans skæbne: Den dårlige samvittighed går aldrig væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mike Axdal overlevede branden på Scandinavian Star. Det gjorde hans far og bror ikke. Med mindet om dem som den mentale motor har han siden viet sit liv til kampen for at få mordbranden opklaret.

Dødsbrand: "Vi skal ud. Det brænder, det brænder."

Mike Axdal, i dag 55 år, glemmer aldrig det øjeblik, hans brors alarmerende råb vækkede ham, da han lå i køjen i kahyt 531 på Scandinavian Star natten til 7. april 1990. På vej fra Oslo til Frederikshavn.

Sekunder senere befandt han sig kravlende under et sort, kvælende tykt røgtæppe i skibets gange - med sin far og bror umiddelbart bag sig. De var ikke alene. 383 passagerer og besætningsmedlemmer kæmpede for deres liv, kravlende i alle retninger, blændet af røgen, besværet af det flammende varmehelvede.

Nogle bukkede under inden for de første minutter. Mike Axdal og hans far og bror passerede og kravlede hen over livløse skikkelser, alt imens de hørte angstens skrig overalt. Forfærdede voksne og paniske børn, der råbte hjerteskærende på deres far og mor.

159 af dem kom aldrig hjem i live. Blandt dem Mike Axdals far og bror. Selv reddede han sig ud i sidste øjeblik. Først da han, kun iført underbukser, stod ude på skibets agterdæk og hostede sod op, gik det op for ham, at hans far og bror ikke var kommet med ud. Han har haft dårlig samvittighed lige siden:

- Jeg burde heller ikke have klaret den, for vi kæmpede mod de samme odds. Vi kunne ikke se hinanden, men til det sidste havde jeg den klare fornemmelse, at jeg havde dem lige bag mig. Men... det havde jeg ikke.

Mike Axdal forsøger lige nu, som beskrevet i avisen Danmark den seneste uge, sammen med andre pårørende at få de danske myndigheder til langt om længe at sætte gang i en efterforskning af den aldrig opklarede mordbrand. Det blev i sin tid defineret som et norsk anliggende. Danskerne skulle få klaring på ejer- og forsikringsforhold.

Det er her et motiv, forsikringssvindel, kan ligge. Men det blev ikke undersøgt på grund af den nationale opdeling af efterforskningen.

Den dag, jeg lagde min far og min bror i graven, gav jeg dem, og mig selv, et løfte om at kæmpe for, at de skyldige skulle stilles til regnskab, hvis ikke andre gjorde det.
Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star
Mike Axdal
Mike Axdal er 55 år og fra Korsør. Han overlevede branden på Scandinavian Star 7. april 1990. Hans far og bror omkom. I alt døde 159 mennesker som følge af branden.Som talsmand for den danske støtteforening for ofre og pårørende har han siden arbejdet for at få indledt en dansk efterforskning med fokus på forsikringssvindel som motiv.

Senest har han og den øvrige gruppe politianmeldt ni personer. Desuden har de fremlagt nye oplysninger i sagen og båndede vidneudsagn.

Hans uddannelsesmæssige baggrund er folkeskolens 9. klasse.

I 1990 var han håndværker og entreprenør og som sådan ombord på Scandinavian Star for at udføre malerarbejde. Han havde sin far og sin bror med som medhjælpere.

I dag arbejder han i det offentlige med domfældte, handicappede mennesker.

Han er ugift, men samboende med en kvinde, med hvem han har et barn. Han har to børn fra et ægteskab med en kvinde, der døde i 1997.

I 2006 udgav han bogen "Scandinavian Star - mordbrand med statsstøtte."
Branden på Scandinivan Star kom til at definere Mike Axdals liv. Han overlevede selv branden, men mistede sin far og sin bror. Her er han fotograferet ved 25 års mindehøjtideligheden i Frederikshavn i 2015. Arkivfoto: Scanpix
Branden på Scandinivan Star kom til at definere Mike Axdals liv. Han overlevede selv branden, men mistede sin far og sin bror. Her er han fotograferet ved 25 års mindehøjtideligheden i Frederikshavn i 2015. Arkivfoto: Scanpix

Kravlede forbi nødudgang

Han ved ikke, hvornår han mistede kontakten med sin far og sin bror undervejs på skibets gange. Han fulgte luftstrømmene, som skiftede hele tiden. Derfor skiftede de også retning hele tiden. Han tror, det er under disse retningsskift, de mistede hinanden.

- Pludselig befandt jeg mig ud for en nødudgang. Det blev min redning. Min far blev fundet i en blindgyde i en bunke af 12 andre omkomne - få meter fra en nødudgang i den modsatte side, som han var kravlet forbi. Min bror blev fundet i en kahyt, som han må have forvildet sig ind i, fortæller Mike Axdal.

Fortvivlet over ikke at få sin far og sin bror med ud, blev han sammen med andre overlevende evakueret til en nærliggende færge, Stena Saga. Her så han som det første kaptajnen og nogle ledende besætningsmedlemmer i cafeteriet.

- De var de første, der var bragt i sikkerhed. Dér sad de helt uanfægtede og drak kaffe og røg cigaretter. Det harmede mig. De havde et skib, hvor der skulle slukkes brand og reddes liv. Det burde de have hjulpet med, tænkte jeg.

Mike Axdal og hans far og bror var gået til køjs her i kahyt 531, da branden brød ud. Politifoto
Mike Axdal og hans far og bror var gået til køjs her i kahyt 531, da branden brød ud. Politifoto

En helt anden verden

Branden står for evigt printet i hans hukommelse, og tabet at sine kære har sat sig i hele hans følelsesregister. Tragedien er blevet hans skæbne, og den uopklarede mordbrand er blevet hans liv.

I de 28 år, der er gået, har han med assistance fra den danske støtteforening for brandens overlevende og ofrenes pårørende kæmpet intenst. Dels for at få iværksat en efterforskning af mistanken om forsikringssvindel som motiv til brandstiftelsen. Dels, i mangel på lydhørhed, ved selv at have fortaget en omfattende efterforskning.

Det har været en kamp, der har skaffet ham adgang til tusindevis af dokumenter. Og det har været en kamp, der har ført ham ind i en helt anden verden end den, der var hans egen, håndværker- og entreprenørvirksomhed.

Nu har han erhvervet sig indgående viden om forsikrings- og skibsrederbranchen, og han har besøgt skibsregistre og advokatkontorer i store dele af verden. Han har sågar foretaget en sidste undersøgende inspektion af dødsfærgen, da den i 2004 lå til ophugning på en indisk strand. Ingen sti i jagten på opklaring og retfærdighed har skullet være ubetrådt.

- Jeg opgiver ikke den sag, før jeg ikke er her mere, siger han.

Scandinavian Star blev bugseret til Lysekil i Sverige. 159 døde som følge af branden. Arkivfoto: Joakim Roos /Pressens Bild/AFP
Scandinavian Star blev bugseret til Lysekil i Sverige. 159 døde som følge af branden. Arkivfoto: Joakim Roos /Pressens Bild/AFP

Sløret fokus

Det har gjort ham til en mand med en sag, men en sag af de mere alvorlige af slagsen, en sag, der havde 159 mennesker som ofre.

Men også en sag, som netop på grund af hans insisterende uforfærdethed hos nogle har skabt billedet af en småkværulantisk konspirationsteoretiker.

Som en politiker, der har stor sympati for Mike Axdal og den kamp, han kæmper, udtrykker det:

- Med det tab, han og hans familie har lidt, er Mike Axdal en mand, der kæmper samtidig med, han følelsesmæssigt har så meget i klemme. Han har opnået en utrolig stor viden om sagen, som han bombarderer myndigheder og politikere med.

- Det er i den grad forståeligt, men for udenforstående, altså folk, der ikke selv er en del af denne forfærdelige hændelse og ikke har tilnærmelsesvis den samme indsigt i sagen, bliver fokus sløret. Det skaber træthed, når fokus ikke står klart, og det er en skam, for det fortjener Mike Axdal og sagen ikke.

Svære vilkår

Mike Axdal er ikke overrasket over den karakteristik.

- Det er sgu nok rigtigt. Problemet er, at jeg - og vi, det er jo ikke kun min kamp - kæmper mod svære vilkår. Vi er helt almindelige mennesker uden forudsætninger i sådan en sammenhæng. Vi ville hjertensgerne alliere os med advokater, der kan skære tingene rigtigt til. Men det har vi ikke midler til, og fra det officielle Danmark er der ingen hjælp at hente, siger Mike Axdal.

Dét, påpeger han, har han 28 års erfaring med:

- For at fremprovokere en efterforskning har vi 34 gange søgt fri proces til at rejse en sag mod staten for den manglende indsats, 34 gange har vi fået afslag. Senest har vi i forbindelse med vores aktuelle politianmeldelser af en række personer, der kan være involveret i den påsatte brand, søgt om, som forurettede, at få tildelt bistandsadvokater. Vi har fået afslag.

- Så må vi gøre det på den måde, vi nu er i stand til.

Et løfte på kirkegården

Udover, at Mike Axdal lever i evig risiko for, at nogle udstyrer ham med en kværulant-diagnose, har han også oplevet ondskabsfuld bysladder hjemme i Korsør, hvor han bor: Det er sgu nok ham selv, der satte ild til skibet. Det rystede ham kun kortvarigt. Der er en anden pris, han har betalt for sit engagement, som nager ham mere:

- Jeg har fået stukket i næsen, at jeg er ude efter at få penge ud af det. Det gør ondt. Men ret skal være ret: Jeg så gerne, at ofrenes efterladte fik økonomisk oprejsning efter i så mange år at have oplevet en manglende evne eller vilje til at trænge til bunds i sagen.

For Mike Axdal er det bare ikke det centrale, betoner han. For ham er det centrale, at han på et kort øjeblik mistede kontakten med sin bror og far på skibets gange under røgtæppet. Det kostede dem livet:

- Der er nogen, der tog det liv fra dem, og fra alle de andre, da skibet blev sat i brand. Den dag, jeg lagde min far og min bror i graven, gav jeg dem et løfte om at kæmpe for, at de skyldige skulle stilles til regnskab, hvis ikke andre gjorde det. Jeg stod ikke dér under begravelserne og tænkte på penge. Jeg tænkte på retfærdighed, og jeg gentager løftet hver gang, jeg er på kirkegården.

Scandinavian Star blev hans skæbne: Den dårlige samvittighed går aldrig væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce