Øhhh ... du snothvalp, nu render du vel ikke rundt og ryger hash?

Hash er konstant til stede i samfundsdebatten - men erfaringerne siger, at snakken er svær at tage mellem børn og forældre. Nu kommer Sundhedstyrelsen med gode råd og viden på en hjemmeside målrettet forældre. Arkivfoto: Jacob Langvad Nilsson/Ritzau Scanpix

Øhhh ... du snothvalp, nu render du vel ikke rundt og ryger hash?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusmiddeleksperter oplever, at forældre har mere end almindelig svært ved at tale om hash med deres teenagebørn. Nu kan de få indsigt og gode råd på Sundhedsstyrelsens nyoprettede site snakomhash.dk.

Rådgivning: Selv om der siden 2013 er sket et marginalt fald af antallet af unge mellem 16 og 24 år, der har stiftet bekendtskab med hash - fra 42 til 40 procent - beretter rusmiddelkonsulenter overalt i landet om, at forældre oplever et behov for at tale med deres børn om hash.

Det fortæller Maria Koch Aabel, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen med fokus på unges forbrug af rusmidler, herunder hash.

Adskillige forældre har bare ualmindeligt svært ved at tage samtalen, uden at det ender i løftede pegefingre, der har det med at skabe dårlig stemning. Derfor springer Sundhedsstyrelsen nu til med en rådgivningshjemmeside - snakomhash.dk - hvor forældre kan indhente viden og gode råd om, hvordan de bedst fyrer en fed samtale af med deres børn.

- Hash er til stede, og selv om vi lige nu ser et mindre fald, så er det noget, der præger samfundsdebatten. Her råder flere misforståelser og myter hos såvel forældre som unge. Mange ting blandes sammen i den debat - medicinsk cannabis og hashrygning som rusmiddel for eksempel. Forældre oplever dels, at de mangler viden, dels at de derfor ikke rigtigt kan finde den rigtige indgang til at få talt med deres børn om emnet, siger Maria Koch Abel.

Hash er ikke bare hash
Hampeplanten Cannabis leverer flere former for rusmidler. Hash kommer fra Cannabisplanten, som også er leveringsdygtig i andre former for rusmidler. For dem alle gælder, at de indeholder det euforiserende stof Tetrahydrocannabinol, sædvanligvis forkortet THC. Her følger - med Sundhedsstyrelsen som kilde - en oversigt over cannabisplantens rusmiddelformer:
  1. Hash - en sammenpresset harpiks i klumper eller plader i sorte, brune, røde eller grønne farver. THC-indholdet, og dermed styrken, varierer meget - fra 10 til 40 procent.
  2. Marihuana/pot - findelte, tørrede blade, topskud og blomster fra hampeplanten. THC-indholdet er gennemsnitligt 3-10 procent.
  3. Skunk - tørrede topskud, der ligner ligner marihuana, men er stærkere: 10-30 procent THC.
  4. Cannabisolie - tyktflydende, brunt eller sort udtræk af hash eller marihuana. gennemsnitligt 10-50 procent THC.
Den nye hjemmeside- snakomhash.dk - blev lanceret tirsdag. Foto: Screendump fra Sundhedsstyrelsen.
Den nye hjemmeside- snakomhash.dk - blev lanceret tirsdag. Foto: Screendump fra Sundhedsstyrelsen.

Forebyggelse og bekymring

Det nye site "snakomhash.dk" byder på en blanding af faktaoplysning, artikler og gode råd om, hvordan forældrene bedst tackler situationen.

- Forældrene har især behov for to samtaleformer: Enten den generelt forebyggende samtale om børns indsigt i og holdning til hash og rusmidler. Eller den bekymrende samtale, typisk når deres børn når den alder, hvor alkoholen bliver en del af deres sociale liv, og hvor de måske går i byen i grupper, hvor hash for nogle også er en del af omdrejningspunktet.

- Det er det, vi håber at kunne bidrage med nogle dialogredskaber til, siger Maria Koch Aabel.

Flere gode grunde

Og de redskaber er der brug for, mener Torben Vangsted, rusmiddelkonsulent i Odense Kommune.

- Mange forældre gør sig forståeligt bekymringer. Noget af det, der går igen hos forældrene, er, at de bange for, at samtalen i sig selv kan resultere i det modsatte af det, man ønsker, nemlig at den skaber en interesse for at prøve hash, siger han.

Han oplever også, at forældre holder sig tilbage, fordi de mangler viden. Deres børn derimod bruger nettet uden den store kildekritik og har derfor nogle fastlåste opfattelser. Mange har også berøringsangst, fordi de er i tvivl, om de kan tage en god snak, eller om det ender i skænderi og konflikt, fordi man som forældre vil pådutte sit barn en bestemt holdning.

- Der er også dem, der holder sig tilbage, fordi de selv har røget hash og måske stadig gør det - og så er det jo ikke så slemt. Og så er der også en lille gruppe af forældre, som har mere travlt med at være venner med deres børn end at påtage sig et ansvar for at få talt om et så alvorligt emne som hash og deres børns mulige forbrug, siger Torben Vangsted.

En regning at betale

Hash er det mest udbredte stof blandt unge, fremgår det af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke, der udkom tidligere i år. Derefter følger amfetamin, kokain og ecstasy.

For samfundsøkonomien har forbruget af hash og de øvrige stoffer store konsekvenser. Danske kommuner bruger på årlig basis 995 millioner kroner på behandling af stofmisbrug og behandling af sygdomme relateret til stofmisbrug. For en gennemsnitskommune svarer det til godt ti millioner kroner om året.

Øhhh ... du snothvalp, nu render du vel ikke rundt og ryger hash?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce