Minister klar med kontroversielt forslag: Sæt gravide misbrugere bag lås og slå

Børne- og socialminister Mai Mercado fortæller, at nyfødtes skader som følge af moderens misbrug er noget, hun føler meget stærkt for at forhindre. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Minister klar med kontroversielt forslag: Sæt gravide misbrugere bag lås og slå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) præsenterer lørdag et nyt forslag, som skal gøre det muligt at tilbageholde gravide misbrugere mod deres vilje, hvis deres misbrug vurderes at skade barnet. Det har siden 1996 været tilladt i Norge, som har gode erfaringer med at sætte gravide misbrugere bag lås og slå.

Tvang: Færre børn skal fødes med fysiske og kognitive skader, fordi deres mor er alkoholiker, stofmisbruger eller begge dele. Det er børne- og socialminister Mai Mercados (K) mål med et nyt, kontroversielt forslag, som skal gøre det muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere, hvis deres misbrug vurderes at kunne skade barnet. Det er ikke nok, at de gravide misbrugere kan lade sig indlægge frivilligt, lyder det fra ministeren, som præsenterer forslaget i sin landsrådstale senere i dag.

- Til syvende og sidst handler det her om barnet. Jeg synes, det er hjerteskærende at tænke på, hvordan børn bliver født med omfattende fødselsskader og abstinenser. At samfundet overhovedet tillader, at børn kommer til verden med abstinenser, der er så udtalte, forstår jeg ikke, siger hun.

Forslaget går på at tilbageholde gravide misbrugere mod deres vilje. Men har kvinderne ikke også rettigheder?

- Den gravide kvinde står ikke alene i det her. Hun bærer på et ufødt barn. Det lyder voldsomt at ville tvangsindlægge kvinderne, men jeg tror, det kan gøres på en nænsom måde, uden det føles som et overgreb. Jeg tror også på, enhver mor vil det bedste for sit barn, siger Mai Mercado.

Jeg synes, barnets rettigheder negligeres, når vi accepterer, at det fødes med en hjerneskade. Der er behov for, at vi i højere grad tager barnets perspektiv med i det her.
Mai Mercado (K), børne- og socialminister
Mai Mercado præsenterer i dag et nyt forslag, som skal gøre det muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mai Mercado præsenterer i dag et nyt forslag, som skal gøre det muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Frivillige kontrakter bruges ikke

I 2015 afsatte et bredt politisk flertal gennem satspuljeaftalen 27,5 millioner kroner over fire år til at styrke indsatens over for gravide misbrugere, så de kunne få mulighed for at underskrive en frivillig kontrakt, der ville gøre det muligt at tilbageholde dem, hvis de var til skade for barnet. Men den mulighed er ikke blevet brugt en eneste gang.

- Det synes vi er et rigtig stort problem. Hvis man ser en kvinde for sig med veer, som drikker og har en voldsomt høj promille eller tager stoffer, og det næste billede er et lille barn, som bliver født med udtalte fødselsskader, så tror jeg enhver kan se, at der mangler noget retfærdighed. Jeg synes, barnets rettigheder negligeres, når vi accepterer, at det fødes med en hjerneskade. Der er behov for, at vi i højere grad tager barnets perspektiv med i det her, siger Mai Mercado.

Hun ønsker, at man i Danmark kigger ind i den norske model. I Norge har det været muligt at tvangsindlægge gravide misbrugere siden 1996, og nordmændene har gode erfaringer med at sætte de gravide bag lås og slå. En rapport fra 2012 viser, at de nyfødte børns fødselsvægt stiger i takt med længden af tvangsindlæggelserne. Fødselsvægten har ifølge forskellige studier blandt andet indflydelse på børnenes intelligens og risikoen for at få psykiske sygdomme som for eksempel skizofreni.

I Norge er der oprettet forskellige skærmede afdelinger, som de gravide misbrugere tilbageholdes i. Men herhjemme kan børne- og socialministeren ikke svare på, hvor tvangsindlæggelserne skal foregå, eller hvem der skal indfange de gravide misbrugere.

- For mig er det praktiske ikke det vigtigste. Det vigtige er, at vi går fra, at der ikke sker noget til, at der kommer handling. Så er jeg i virkeligheden åben over for at diskutere alle mulige modeller, siger ministeren.

- En nødvendig diskussion

Mai Mercado er klar over, at det er et kontroversielt forslag, hun og Det Konservative Folkeparti kommer med.

- Jeg ved godt, at det her er meget principielt, men vi er nødt til at have en diskussion om, om vi bare fortsat kan acceptere som samfund, at børn kommer til verden på den her måde, når vi har mulighed for at sætte ind, siger hun.

Hos Red Barnet er psykolog og projektleder Per Frederiksen overordnet positiv over for en styrket indsats på området, men han mener, at det først skal undersøges, om indsatsten kan forbedres uden tvang.

- Tvang er ikke nogen optimal vej til behandling. Enhver bøjning af frivillighed er en bedre vej. Men at gøre ingenting er en blind vej, det får hverken barnet eller moren gavn af, siger han.

Argumentet om, at det er imod de gravide misbrugeres vilje at blive indlagt, giver han dog ikke meget for.

- Vi tror på, at ingen kommende mor har lyst til at give sit barn varige mén. Og vi ved, at det er en konsekvens ved massivt alkoholmisbrug under graviditeten, siger Per Frederiksen.

Vil forpligtige kommuner

Han er mere bekymret for, at muligheden for tvangsindæggelser kan skræmme kvinderne væk fra sundhedssystemet, så de går under jorden. Men den problematik mener Mai Mercado ikke er sandsynlig.

- Jeg køber ikke argumentet. De her kvinder vil man typisk være i særdeles god kontakt med, før de bliver gravide. Mange af dem er socialt udsatte og har et heftigt misbrug. Det er nogle, man følger i det sociale system i forvejen, siger hun.

Per Frederiksen mener heller ikke, tvang alene kan løse problemet. Der skal følge penge med.

- Erfaringerne fra Norge har vist gode resultater, men de er kommet i hus ved at investere massivt i en tværfaglig indsats, gode hjemlige forhold og mulighed for bosted og hjælp efter fødslen, så man bedst muligt støtter moren til at være den mor, hun gerne vil være. Her er ingen billig løsning, siger han.

Men ministeren fastslår, at der allerede er sat penge af til at forbedre ordningen, men at de ikke bliver brugt, fordi kommunerne ikke har oprettet de døgnbehandlingspladser, der er nødvendige.

- Det er jeg skuffet over. Det betyder også, at der er kvinder, som kunne have fået tilbuddet om en frivillig kontrakt, som ikke har fået det. Det her forslag vil hjælpe på det problem ved, at vi i høj grad laver forpligtigelser over for kommunerne, siger Mai Mercado.

Minister klar med kontroversielt forslag: Sæt gravide misbrugere bag lås og slå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce