Mangler næsten 45.000 støtter: Tyder på nej til Svend Lings' borgerforslag

Den fynske læge Svend Lings har hjulpet over 10 danskere til at dø og får dom onsdag. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Mangler næsten 45.000 støtter: Tyder på nej til Svend Lings' borgerforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I alt seks læger og pensionerede læger, herunder Svend Lings, der i dag får dom i en sag om aktiv dødshjælp, står bag et borgerforslag om netop det emne. Med lidt over en måned igen erkender flere af stillerne, at det ikke ser lyst ud for forslaget.

5.156. Det er præcist, det antal støtter, der på indeværende tidspunkt er givet til et borgerforslag, der omhandler aktiv dødshjælp. Et forslag, der er 44.844 støtter fra at kunne blive drøftet i Folketinget.

En af forslagets stillere er Svend Lings, der er en kendt fortaler for aktiv dødshjælp. Han har, sammen med netværket af Læger for Aktiv Dødshjælp, udformet en selvmordsmanual, der har været frit tilgængelig på nettet, og han har hjulpet flere til at dø. Noget han står tiltalt for i Retten i Svendborg sammen med en anden læge og i dag modtager dom i. Han kommer med et overrasket grynt, da han hører det nuværende antal støtter og erkender, at det er langt fra målet.

- Jeg mener først og fremmest, at det er politikernes skyld, fordi de tidligt var ude og meddele, at de ville stemme imod det. Så er det klart, at folk finder det formålsløst at støtte det, siger Svend Lings.

Han har stillet forslaget i fællesskab med fem andre læger - alle en del af netværket "Læger for Aktiv Dødshjælp" -, der enten er pensionerede eller stadig arbejder. En af dem er Lotta Marie Nielsen, der er praktiserende læge.

- Jeg synes, man skal respektere, at folk selv skal have lov til at bestemme. Vi skal respektere dem, der siger nej, siger hun og erkender også, at det ser sort ud for forslaget.

Det kræver 50.000 støtter inden deadline 30. oktober for, at det bliver til en politisk drøftelse. Og selvom flere undersøgelser har vist stor opbakning til at gøre aktiv dødshjælp lovligt - herunder en spørgeskemaundersøgelse af YouGov fra 2017, der viser en opbakning på 72 procent - har den støtte ikke nået borgerforslaget. Samme erkendelse lyder fra Søren Mehl Knudsen, der er anæstesilæge på Hvidovre Hospital og medstiller af forslaget.

- Jeg har aldrig troet på, at det ville komme igennem. Det skal det være noget vigtigere i offentligheden for, siger han.

Hvad er et borgerforslag?
Et borgerslag er borgernes mulighed for at få direkte indflydelse på lovændringer.

På Borgerforslag.dk kan alle, der har stemmeret, oprette, støtte eller se borgerforslag.

Hvis forslaget får 50.000 støtter indenfor fristen, der er på 180 dage, kan det blive fremsat i Folketinget, hvis et parti beslutter at tage det op.

Blandt andet Alternativet har sagt, at de vil tage alle forslag, der når op på det magiske tal, videre i Folketinget.

Kilde: borgerforslag.dk

"Vi har gjort nok"

Da det kom i luften på borgerforslag.dk den 3. maj, så det heller ikke ud til at få en let medfart, hvis det skulle ende med de gyldne 50.000 tilkendegivelser. Både Lægeforeningen og Etisk Råd udtrykte et klart nej til forslaget allerede der. Og nu ser det altså også ud til at blive afvist af befolkningen. Men det skyldes ikke, at der ikke er opbakning til, at folk skal kunne få hjælp til at dø, mener Jørn Ringby Strøm, der er pensioneret læge og medstiller af forslaget.

- Det er ikke blevet publiceret godt nok. Mange har ikke gjort nok for at skabe opmærksomhed om forslaget, siger han og benægter, at forslagets stillere selv kunne have gjort mere på det punkt. Samtidig mener han ikke, at emnet har været særdeles debatteret i offentligheden.

Heller ikke hos Frands Høgsbro Illum, der også er medstiller af forslaget og pensioneret læge, er holdningen, at de selv kunne have haft større indflydelse på resultatet.

- Folk får simpelthen bare ikke trykket "støt". Jeg synes ikke, at vi kunne have gjort mere, siger han.

Kommer der et nyt forslag?

Og til spørgsmålet, om hvad der skal ske, hvis forslaget ikke når i mål, lyder svaret fra Frands Høgsbro Illum:

- Jeg synes ikke, der skal et nyt borgerforslag til. Det skal nok vende. Det er kun et spørgsmål om tid, inden der kommer en lov med det her. Læger med hjertet på det rette sted bør træde til og assistere med aktiv dødshjælp.

Hvordan skal det helt præcist forstås?

- De har ikke forstået problemstillingen til bunds, siger den pensionerede læge.

Du sagde, "at læger med hjertet på det rette sted bør træde til og assistere med aktiv dødshjælp". Mener du så, at læger, der ikke gør det, ikke har hjertet på det rette sted?

- Jeg vil sige, de ikke har forstået problemstillingen.

Også fra Svend Lings lyder svaret, at et nyt borgerforslag nok ikke bliver vejen frem. Det samme lyder fra Lotta Marie Nielsen, der dog har andre idéer.

- Vi skal have slået netværket sammen med andre "grupper", der går ind for aktiv dødshjælp, og danne en forening, så vi står stærkere, siger den praktiserende læge.

I quizzen herunder kan du se, hvor klog du er på aktiv dødshjælp i den nuværende lovgivning

Mangler næsten 45.000 støtter: Tyder på nej til Svend Lings' borgerforslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce