Flere anmeldelser på vej i sagen om Scandinavian Star

Mike Axdal overlevede branden på Scandinavian Star, men mistede en far og en bror til flammerne. På vegne af andre overlevende og pårørende har han nu bedt justitsminister Søren Pape Poulsen om et møde om sagen med de mange ubesvarede efterforsknings-spørgsmål. Her er han fotograferet på den indiske strand, hvor den brandramte færge i sin tid blev hugget op. Privatfoto

Flere anmeldelser på vej i sagen om Scandinavian Star

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De pårørende til ofrene efter branden på Scandinavian Star øger nu antallet af politianmeldelser med fem forsikringsfolk og fire advokater. Samtidig har de bedt om et hastemøde med justitsministeren.

Dødsbrand: Sagen om branden på Scandinavian Star for 28 år siden kaster nu flere politianmeldelser af sig. 11. maj anmeldte en gruppe pårørende til ofrene for branden ni personer for planlægning af forsikringssvindel med mordbrand til følge. Nu fordobler de antallet med en anmeldelse af fem forsikringsfolk og fire advokater.

Det oplyser talsmanden for den danske støttegruppe for overlevende og pårørende, Mike Axdal. Hans far og hans bror var blandt de 159 omkomne som følge af branden 7. april 1990.

- Forsikringsfolkene og advokaterne spillede forskellige mistankevækkende roller i hele forløbet. Det er dokumenteret, at der i løbet af fire dage lange søforhør efter branden skete en udskiftning og ændring af nogle forsikringsdokumenter på en måde, så det ligner dokumentfalsk. Desuden er der foretaget en del strategisk arbejde med at give opfattelsen af, at skibet var dansk ejet, fordi det med det reelle amerikanske ejerskab ville give de forurettede efterladte en bedre retsstilling, siger Mike Axdal.

Han peger også på, at en af forsikringsaftalerne blev indgået tre dage før, der var foretaget et obligatorisk skibskyndigt tilsyn af skibet. Da dét blev foretaget resulterede det i øvrigt i ren dumpekarkater. Den tilsynsførende, Erik J. Stein, fandt skibet aldeles usødygtigt. Alligevel blev det forsikret.

Vores ærinde er at få efterforsket sagen, ikke at afsløre embedsfolk eller politikere, der måtte have begået fejl
Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star
Brevet til justitsministeren
Den danske støtteforening for overlevende og pårørende til ofre efter branden på Scandinavian Star har bedt politi og politikere om at få rejst en dansk efterforskning. De har fremskaffet bunker af materiale, dokumenter og lydoptagelser af vidneudsagn, som peger i retning af et mistankegrundlag om forsikringssvindel som motiv til at sætte skibet i brand.

Hidtil har bestræbelserne været forgæves. Nu har de via deres talsmand Mike Axdal, selv overlevende fra branden, bedt justitsminister Søren Pape Pulsen (K) om et møde, hvor de vil, som de skriver, "række en hånd frem" og tale med ham om mulighederne for at få afsluttet sagen med de mange ubesvarede spørgsmål. Her er ordlyden af deres henvendelse til ministeren:

"Hej Søren Pape. I forbindelse med udviklingen i sagen, skal jeg på vegne af Scandinavian Stars Danske Støtteforening, opfordre til, at vi kan afholde et møde, så hurtigt som det er muligt. Sagen udvikler sig og vokser nu, fra dag til dag og den, i sagen indgivet politianmeldelse af den 11. maj 2018 imod ni navngivne personer, vil blive udvidet betragteligt, ved indlevering af udvidet anmeldelse den 28. juni 2018 til også at omfatte: Rederier og forsikringsselskaber samt en række advokater. Siden vores anmeldelser, d. 11. maj 2018 har endnu flere vidner og kilder henvendt sig med afgørende fakta-oplysninger om forbrydelserne. Jeg vil derfor gerne have mulighed for sammen med dig at drøfte mulighederne og finde en måde på, hvordan vi sammen kan tackle forbrydelserne, således dette tilgodeser alle parter, navnlig fordi sagen er belastende og følsom for mange forurettede fra brandene, og jeg mener ikke, at vi skal føre en dialog igennem pressen. Jeg vil derfor række en hånd frem, i håb om at du tager imod, således vi kan få en ende på denne sag i alles interesse. Måtte vi snarest høre fra dig? Du kan ringe til mig døgnet rundt. Venligst

Overlevende og pårørende

Mike Axdal (Talsmand)

Scandinavian Stars Danske Støtteforening"
Justitsminister Søren Pape Poulsen har fået anmodning om et hastemøde fra de pårødende til ofrene for Scandinavian Star branden. Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Justitsminister Søren Pape Poulsen har fået anmodning om et hastemøde fra de pårødende til ofrene for Scandinavian Star branden. Foto: Olafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix

En stribe besynderligheder

For Mike Axdal og de øvrige pårørende er det alfa og omega, at der indledes en egentlig dansk efterforskning af ejer- og forsikringsforholdene. Det er ikke sket hidtil. I Danmark nøjedes man med søforhøret, der blev indledt fire dage efter branden.

Her, i søforhøret, påtog det danske selskab K/S Scandinavian Star ved reder Henrik Johansen sig ejerskabet. Det har siden vist sig, at den faktiske ejer var det amerikanske selskab SeaEscape Cruises under danskeren Niels-Erik Lunds ledelse.

Kort forinden var skibets forsikringssum fordoblet til 24 millioner dollars. Desuden var kaskoforsikringen kun noteret som en forhåndsgodkendelse af en uges varighed - med branddatoen 7. april som sidste forsikringsdag.

Ved at påtage sig ejerskabet, der angiveligt blev indgået 30. marts 1990, nåede Henrik Johansen lige akkurat at få en skattegevinst ud af de 250 millioner kroner, han året forinden havde tjent på at sælge den nu forlængst hedengangne Vognmandsruten.

- Der er en lang stribe besynderligheder, som vækker mistanke om, at skibet brændte og kostede 159 mennesker livet som led i en forsikringssvindel. Det bør efterforskes, siger Mike Axdal.

Branden på Scandinavian Star kostede 159 mennesker livet. Arkivfoto: Scanpix
Branden på Scandinavian Star kostede 159 mennesker livet. Arkivfoto: Scanpix

En fremstrakt hånd

Af samme grund har han som talsmand for støtteforeningen bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om et hastemøde.

I anmodningen skriver Mike Axdal, at han rækker hånden frem og beder om en drøftelse af, hvordan sagen kan bringes til ende, "navnlig fordi sagen er belastende og følsom for mange forurettede fra brandene."

- Når jeg bruger udtrykket "at række hånden frem", skyldes det, at den modvilje, vi hidtil har oplevet meget vel kan skyldes, at politikere og myndigheder er bange for, at der rettes en pistol mod dem selv, fordi der er begået fejl i forløbet. Men det er ikke det, der er vores ærinde. Vores ærinde er at få efterforsket sagen, siger Mike Axdal.

Søren Pape overvejer

Justitsminister Søren Pape Poulsen har endnu ikke besluttet, om han vil tage imod den fremstrakte hånd. Han bekræfter via sin presseafdeling, at han har modtaget opfordringen til et møde, og siger, at de pårørende nok skal få et svar. Om det bliver et ja eller et nej til et møde, ved han ikke endnu.

Hidtil har han afvist at lade sig interviewe om sagen og har ikke villet kommentere avisen Danmarks afdækning af den. Han har dog sendt avisen denne generelle kommentar:

"Branden på Scandinavian Star er en frygtelig tragedie, og jeg er ligesom mange andre meget berørt af de efterladtes sorg og spørgsmål. Som jeg også har oplyst Folketinget, så er sagen om mordbranden uforældelig. Det vil sige, at hvis nogen f.eks. på et senere tidspunkt skulle erkende ildspåsættelsen, eller hvis der kommer afgørende nye oplysninger frem, vil sagen kunne genoptages. Der ligger lige nu en anmeldelse ved Københavns Politi, som politiet behandler."

Et skridt på vejen

Hvordan Søren Pape stiller sig til SFs og Dansk Folkepartis krav om en kommissionsundersøgelse, som omtalt i avisen Danmark onsdag, er således uvist.

For Mike Axdal vil en sådan undersøgelse være et skridt på vejen, men ikke det afgørende:

- En kommissionsundersøgelse er fin, men en kommission efterforsker ikke en forbrydelse, og det er dét, der er brug for, og det er et politianliggende. Sådan en efterforskning bør sættes i gang uafhængigt af, om en kommision bliver nedsat eller ej, siger Mike Axdal.

Flere anmeldelser på vej i sagen om Scandinavian Star

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce