Verdens elite mødes i Davos.

Verdens elite mødes hvert år i den Schweiziske by Davos, for at diskutere verdens tilstand. Foto: Scanpix

Verdens elite mødes i Davos.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsoverhoveder, topchefer og kendte mennesker, mødes i disse dage til World Economic Forum i Davos. Avisen Danmark guider dig gennem topmødet.

1)

World Economic Forum blev etableret af den tyske økonom og ingeniør, Klaus Schwab i 1971 . Det var i starten kendt under navnet European Management Forum og var et samlingssted for europæiske firmaer med fokus rettet mod at introducere amerikanske ledelsesstrukturer for de europæiske topchefer.

Formålet med møderne udviklede sig hurtigt fra ren forretning til også at inkludere politik og udviklingsarbejde, og i 1974 begyndte man at invitere politikere og statsoverhoveder til møderne. I 1987 skiftede organisationen navn til det nuværende World Economic Forum. Man ønskede med navneforandringen at signalere et neutralt forum for dialog mellem verdens ledere.

Indiens premiereminister Narendra Modi mødes med den Canadiske præsident Justin Trudeau. Foto: Scanpix
Indiens premiereminister Narendra Modi mødes med den Canadiske præsident Justin Trudeau. Foto: Scanpix

2)

Deltagerne er kort sagt verdens ledere og elite indenfor en lang række områder. Først og fremmest 1000 af verdens største og mest succesfulde firmaer, som finansierer organisationen medlemskaber, der varierer i pris fra ca. 60.000 schweizerfranc om året for et individuelt medlemskab til over 600.000 schweizerfranc årligt for et såkaldt "strategisk partnerskab" for et helt firma.

Derudover deltager også NGOer, journalister, statsledere og politikere fra hele verden gratis. Nogle af de mest fremtrædende i år er Indiens premierminister Narendra Modi, Frankrigs præsident Emmanuel Macron og USAs præsident Donald Trump. Hver år deltager også repræsentanter fra kunst- og kulturverden.I år er det bl.a. Cate Blanchett, Elton John og Bollywood-stjernen Shah Rukh Khan.

Demonstranter protesterer mod den amerikanske præsident Donald Trumps deltagelse i Davos. Foto: Scanpix
Demonstranter protesterer mod den amerikanske præsident Donald Trumps deltagelse i Davos. Foto: Scanpix

3)

Møderne fungerer i dag som en slags konferencer, med en lang række paneldiskussioner, taler, seminarer og andre sessioner, der skal fremme dialog.

Mødet repræsenterer også muligheder for at skabe kontakter på tværs af mange forskellige institutioner i et nogenlunde uformelt miljø, som ikke skal præstere specifikke resultater. Hvert år fastsætter man en lidt vag, overskrift, der skal styre mødets retning.

I år er overskriften "Creating a Shared Future in a Fractured World", og to gennemgående temaer har været bæredygtighed, samt "me too" bevægelsen samt en diskussion af udfordringen med at give kvinder en større rolle på arbejdsmarkedet og på WEF, som generelt ikke har særlig høj kvindedeltagelse. I år er det derfor også kun kvinder, der sidder på formandsposterne i WEF.

4)

Mødet skal ikke ende ud med et specifikt resultat eller enighed, hvilket er en grundsten ved mødet, der gør det muligt for folk at lære hinanden at kende og knytte bånd.

Over årene har WEF alligevel haft indflydelse på verdensbegivenheder. En af de største resultater på WEF har været, at man i 1988 kunne ligge hus til at lederne for Tyrkiet og Grækenland, som kom tættere på hinanden og undgik krig mellem de to lande. Derudover har WEF lagt hus til møder mellem Nord- og Sydkorea, Øst- og Vesttyskland i 1989 og Nelson Mandela og Frederik de Klerk i 1992. Dermed har organisationen kunne bidrage med sit ypperste formål, nemlig dialog og samtale. Derudover har møderne ofte været med til at skabe konsensus om, hvor verden er på vej hen, og hvad der skal til for at skabe en bedre verden.

5)

World Economic Forum og møderne i Davos er under en del kritik. Først og fremmest er mødet et relativt lukket forum for eliten, som har svært ved at sætte sig ind i almindelige menneskers hverdag, bekymringer og mål.

Politisk set vil en stor del af deltagerne ved mødet også arbejde i konsensus for globalisering, reformer og skattelettelser, hvilket er med til at forklare den såkaldte "Davos konsensus" som er en enighed om verdens tilstand og retning. Denne enighed bliver ofte kritiseret og latterliggjort, fordi den som oftest rammer helt ved siden af de faktiske begivenheder. Selv om der i Davos har været resultater over årene, kritiseres mødet også for at være en utrolig dyr snakkeklub uden væsentlige resultater.

Verdens elite mødes i Davos.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce