Voksendessert med et pift af sommer

Grundlagen af vanilje, vand og sukker (i gryden) kan holde sig på køl i et par uger, så man kan lave en hurtig sorbet på ismaskinen. Agurkerne sikrer en læskende smag til sorbeten med gin, men her skal lagen være uden vanilje. Om det er en dyr eller billig spiritus betyder mindre, og man kan selv eksperimentere med mængden. Foto: Michael Bager

Voksendessert med et pift af sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sorbet, granit eller bare frossent sukkervand er den nemmeste måde til at få ismaskinen i rotation. Og med agurk og gin bliver sorbet en hurtig læskende appetitvækker i sensommeren.

Appetitvækker: Araberne har æren for navngivningen af alkohol, det samme for sorbet. De to bliver i denne forenet ugens Endelig fredag i en lækker appetitvækker eller hurtig dessert til sensommerens lune aftener.

Ordet sorbet kommer af det arabiske serbet for afkølet frugtsaft, og al-khul giver næsten sig selv. Sorbet er det første, nemme trin ind i isens verden, og Morten Heibergs "Heibergs is", som udkom i en opfrisket udgave i foråret er en fin guide ind i det kolde univers, hvor æggeblommer og fløde sætter fylde på desserterne. Men den kvikke is er sorbet, og med en grundlage i form af et opkog på halvt sukker, halvt vand og eventuelt en stang vanilje har man en base i køleskabet til en rap dessert i nye og næ.

En agurkesorbet er hurtigt lavet, men giver en del skræller.  Foto: Michael Bager
En agurkesorbet er hurtigt lavet, men giver en del skræller. Foto: Michael Bager

Det normanniske hul

Lagen kan holde et par uger på køl og sænker tærsklen for, hvornår man vil lave sorbet til dessert eller som opkvikker i form af en trou normand - det normanniske hul - som er den ganefrisker, som giver energi til den sidste del af et måltid. I Frankrig er den ofte på æble og kan få godt selskab af en calvados.

Den sjoveste og mest farverige af ugens to opskrifter er agurkesorbet med gin, som kombinerer det grønne, vegetale med spiritus i en ginsorbet i en læskende, frisk sorbet med tekstur fra agurk af en grovhed, som kokken selv skal styre i fremstillingen af sin puré.

Sorbet er desuden den perfekte metode til at få motioneret ismaskinen, som i mange hjem er parkeret i kælderen eller på øverste hylde i køkkenet. Sorbet kræver sukker, vand og smagsgiver og i det helt enkle tilfælde kan man forvandle sin gin & tonic til en sorbet ved at bruge sukkerlage, tonic, gin og lidt citronsaft til en hurtig sorbet.

Spar på gin

Sorbeten til denne Endelig fredag er fremstillet med Hendrick's Gin - en absolut dejlig, men også dyr gin - og med den givne opskrift træder elementet af gin i baggrunden. Man kan uden problemer anvende sin yndlingsgin eller et enebærdomineret mærke uden samme raffinerede botaniske noter, som er økonomisk overkommelig. Finsbury, Gordons, Bombay Sapphire eller Tanqueray, mulighederne er mange.

Voksendessert med et pift af sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce