Vinyl-samler: Næh ... det er musikken og hyggen, der tæller

For Daniel Abedeny kan det være en længere proces, inden han beslutter at købe en lp. Han er en jævnlig gæst i Odenses pladeforretninger, men det er langt fra altid, han tager hjem med nyt til pladespilleren. Foto: Nils Svalebøg.

Vinyl-samler: Næh ... det er musikken og hyggen, der tæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22-årige Daniel Abedeny har taget vinylen til sig, men han er ikke typen, der nødvendigvis samler alle plader med en artist.

Pladesamler: Daniel Abedeny kan ikke prale af en kæmpemæssig vinyl-samling. Så langt er den 22-årige studerende ikke nået.

På hans pladespiller skiftes ca. 70 lp'er til at komme i rotation. Håndplukkede titler og udtryk for, at det med at købe plader er en forholdsvis ny interesse. Og at samleriet nok spiller med, men ikke er det vigtigste.

- For mig handler det først og fremmest om musikken, fastslår Daniel Abedeny.

Og alligevel ikke. For musik kan også være streaming og cd'er. Så hvorfor er det endt ved netop pladerne?

- Der er noget hyggeligt over lp'erne. Noget helt andet end at plugge et headset ind i et aux-stik, konstaterer han, som i det daglige læser dansk på Syddansk Universitet i Odense.

Det er lidt fesent at holde en cd i hånden. Det hele er kølig plastic. Lp'ernes pap-cover giver en helt anden venlig fornemmelse i fingrene. På samme måde med vinylen. Man føler sig simpelthen tættere på musikken.
Daniel Abedeny
Vild med vinyl
I 90'erne blev vinylpladerne dømt helt ude og fortid, men over de seneste år har de runde skiver oplevet en bemærkelsesværdig renæssance.I denne artikelserie sætter vi fokus på vinylpladerne. Vi snakker med samlere, handlere og folk med forstand på lyd og udstyr.

Dette er den sjette og sidste artikel.
Sådan finder du ofte Daniel Abedeny: i færd med at tjekke plader hos den lokale forhandler. Foto: Nils Svalebøg.
Sådan finder du ofte Daniel Abedeny: i færd med at tjekke plader hos den lokale forhandler. Foto: Nils Svalebøg.

MTV dækkede behovet

Ind på banen kommer også forældre, som havde både plader og lyttede til musik.

- Mine tidligste musik-oplevelser ligger tilbage, da jeg var seks-syv år gammel og fik en discman. Det, jeg kastede mig over, var min fars musik. Han er stor Gary Moore-fan, og en cd med den nordirske bluesguitarists greatest hits var i høj grad med til at definere min musiksmag.

Siden fulgte en opvækst, hvor ikke mindst MTV fik lov til at levere musikken.

At cd'erne samtidig havde deres storhedstid, betød ikke så meget.

- Jeg købte ikke mange cd'er. Fjernsynet dækkede mit behov, siger han.

Det varede til for fire-fem år siden, da Daniel Abedeny arvede et musikanlæg fra sin mormor. Inklusive en pladespiller.

Fem bud på vinyl-fremtiden
Er vinyl-interessen endnu en af de mange bobler, musikmarkedet har oplevet? Eller har pladespilleren og lp'en en glorværdig fremtid foran sig?2017-tallene fra det amerikanske analyse-institut Nielsen rapporterer om ni pct. højere salgstal for vinyl i USA, mens de engelske pladeselskabers sammenslutning, British Phonographic Industry, har opgjort stigningen i Storbritannien til ikke mindre end 26,8 pct.

På den baggrund har Discog.com - verdens nok førende site, når det gælder lp'er og cd'er - for nylig bedt nogle af musikindustriens eksperter, samlere og entusiaster om deres bud på fremtiden for vinyl-formatet. Her er et udpluk af svarene:

1) Henry Rollins, musiker og tv-vært:

- Jeg tror, salget vil fortsætte med at være godt. Det er ikke en boble. At mange værdsætter vinyl, hænger sammen med, at før cd'erne havde du ikke noget at sammenligne med. Du havde plader og bånd, og sådan lød indspillet musik. Efter 30+ år med digital og streamet musik har lytterne nu muligheden for at opleve "wow"-øjeblikket, når de hører vinyl gennem et godt anlæg og kan fastslå, at vinyl uden diskussion lyder meget bedre end en cd eller noget, der skingrer ud gennem en telefon.

2) Brian Turner, vært på den østamerikanske, uafhængige radiostation WFMU, mener, at vinyl-interessen allerede nu betyder mange ligegyldige udgivelser og genudgivelser. Alt for meget opmærksomhed rettes mod bl.a. netbutikker, som "forsyner folk, som bare vil have noget, lige meget hvad det er":

- Mange af disse mennesker er ikke rigtige fans af vinyl; de vil bare være en del af noget, som kaldes cool. Jeg tror, de mister interessen, og i stedet for at gøre en indsats og selv finde ny musik beslutter de at samle på vin eller noget andet.

3) Michael Kurtz, en af grundlæggerne bag Record Store Day, noterer, at der sælges mere vinyl og flere pladespillere end tidligere:

- Samtidig fortsætter priserne på god, brugt vinyl med at stige. Record Store Day 2017 slog alle rekorder for størst vinylsalg på en enkelt dag. Oveni håbede vi at samle 100 fra musikindustrien til en konference om produktion af vinyl - og der kommer tilsyneladende tre gange så mange. Alt sammen fortæller det mig, at vinylen ikke er nær ved at nå toppen.

4) Jason Hicks, markedsanalytiker hos det amerikanske højttalerfirma Aperion Audio:

- Jeg tror, det nu er slået fast, at vinyl er det blivende fysiske medium for lyd. Vinyl blev dødsdømt, både da kassettebåndene var populære i 80'erne og igen i 90'erne, da cd'erne dominerede markedet. Vi kan diskutere, hvorfor vinyl bliver ved med at overleve - er det lyden, samleriet, er det "cool"-faktoren? Tilbage står det faktum, at pladerne simpelthen ikke vil forsvinde. Selv i de perioder, da de blev presset ud af nyere formater, blev der ved med at være et hardcore samler-marked.

5) Jennifer Otter Bickerdike, forfatter til bogen "Why Vinyl Matters" (2017), har oplevet, hvordan bl.a. hendes tante holdt op med at købe plader, men ikke skilte sig af med sin samling:

- Selv da cd'erne havde deres storhedstid, tænke hun ikke på at afhænde sin værdifulde pladesamling. Den var for meget en del af hendes personlighed. Det er derfor, vi nu oplever vinylens renæssance: Formatet har en rækkevidde som intet andet. Vinylen leder tankerne tilbage til en tid, min tante og hendes jævnaldrende husker; dengang da det at spare op og købe en plade var the big deal, da fællesskabet omkring musikken var et ritual og en del af opbygningen af et samfund. Det åbner samtidig til det, der nok er nyt for mange under 30: at du rent fysisk investerer tid, rum og tanker i musikken, og at du engagerer dig i musikken i stedet for bare at lade den være baggrundsstøj til dine daglige aktiviteter.
- Med en vinylplade føler du dig lidt tættere på musikken, mener Daniel Abedeny. Foto: Nils Svalebøg.
- Med en vinylplade føler du dig lidt tættere på musikken, mener Daniel Abedeny. Foto: Nils Svalebøg.

Fantastisk genhør

På pladetallerkenen kom lp'erne fra forældrenes samling.

- Det var et fantastisk genhør med lyden fra, da jeg var helt lille. Min fars musik, men også min musik, konstaterer han.

Samtidig blev det en genoplevelse af vinylens magi.

- Alene formatet. Det bragte så mange minder frem, som knytter sig til min barndom.

Kort efter købte Daniel Abedeny sin første lp. For han gjorde en anden opdagelse:

- Jeg vidste godt, der var et marked for brugte plader. Men jeg fandt ud af, at der også kommer mange nye lp'er. Det var ikke kun en skuen bagud. Der er også et nutidigt perspektiv - og det er fedt.

For Daniel Abedeny kan det være en længere proces, inden han beslutter at købe en lp. Han er en jævnlig gæst i Odenses pladeforretninger, men det er langt fra altid, han tager hjem med nyt til pladespilleren. Foto: Nils Svalebøg.
For Daniel Abedeny kan det være en længere proces, inden han beslutter at købe en lp. Han er en jævnlig gæst i Odenses pladeforretninger, men det er langt fra altid, han tager hjem med nyt til pladespilleren. Foto: Nils Svalebøg.

Klassisk og indie

I dag har Daniel Abedeny det helt fint med at blive kaldt samler. Men vel at mærke musik-samler, ikke plade-samler.

- Jeg kan godt se det sjove i at samle f.eks. alle plader med en bestemt musiker, men grundlæggende siger det mig ikke så meget. Jeg går i stedet efter musikken.

Dén holdning dækker et bredt felt, som omfatter både den klassiske rock - David Bowie, Pink Floyd og stadig Gary Moore - og nyere indie-bands som Arctic Monkeys og The Last Shadow Puppies. Plus på det seneste hele den amerikanske Motown-lyd.

Men det betyder ikke vilde indkøb af lp'er.

- Jeg køber kun, hvis jeg synes, hele albummet er godt, forklarer Daniel Abedeny.

Frem fra kasserne dukker Jimi Hendrix-albummet
Frem fra kasserne dukker Jimi Hendrix-albummet "Electric Ladyland" - og så kan mange samlere fortæller historien om en plade, der udkom med et andet omslag i USA. For det der med afklædte damer, det går ikke over there. Foto: Nils Svalebøg.

Musikken lever stadig

Samler-genet får lov til at spille med på den led, at når det gælder den ældre musik, køber den 22-årige gerne de brugte vinyler frem for genoptrykkene.

- Det tiltaler mig at eje original-udgivelserne fra de år, da pladerne blev indspillet. Det er fedt at eje noget, der er måske 50 år gammelt - og mærke, at musikken stadig lever.

Jagten betyder jævnlige besøg i vinyl-butikkerne i Odense.

- Jeg kigger ind, når jeg kommer forbi, siger Daniel Abedeny.

Hvormed ikke er sagt, at han altid har en lp eller to under armen, når han forlader butikken.

- Jeg er ikke så meget samler, at jeg vil betale store beløb for en plade. Desuden skal der være et formål med at tage netop dén titel med hjem. Så det kan være en længere proces, inden jeg køber.

- Med en vinylplade føler du dig lidt tættere på musikken, mener Daniel Abedeny. Foto: Nils Svalebøg.
- Med en vinylplade føler du dig lidt tættere på musikken, mener Daniel Abedeny. Foto: Nils Svalebøg.

En stærk oplevelse

Så vidt er Daniel Abedeny dog kommet, at han kender glæden ved at finde en plade frem og genopleve de minder, der knytter sig til den.

- Min samling afspejler perioder i mit liv, som han siger.

Og så er begejstringen for lp-formatet ikke blevet mindre med årene.

- Der knytter sig så mange positive følelser til vinylen. Først købet, som for mig kan være en stærk oplevelse. Og så at vælge en plade ud og lægge den på pladespilleren. Hele samspillet i processen. Du føler dig tættere på musikken. Med de ældre plader er det samtidig en indvielse i fortiden. For mig bliver det en helt særlig oplevelse, som jeg ikke får andre steder.

Vinyl-samler: Næh ... det er musikken og hyggen, der tæller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce