Tre stjerner til "I sidste øjeblik": Halvtræt komedie om alderdom

Marianne og Solvej i et muntert øjeblik. Enken Marianne (Lisbet Dahl) er ellers konstant efter alenepigen Solvej (Susanne Heinrich), som for år tilbage havde en affære med Mariannes mand. Foto: Thomas Petri

Tre stjerner til "I sidste øjeblik": Halvtræt komedie om alderdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et omstændeligt manuskript, en sært gammeldags opsætning og rustne replikskifter gør turnéforestillingen "I sidste øjeblik" til en omstændelig affære.

Teater: Det er altid farligt at anmelde en forestilling på forhånd. Det gør Folketeatret med "I sidste øjeblik", der har fået undertitlen "en lun komedie om at blive ældre". Det er på flere måde falsk varedeklaration, for man kan både sætte spørgsmålstegn ved, om det er en lun komedie, og om den handler om at blive ældre.

Det sidste først: Personerne er ikke ved at blive ældre. De er gamle og groet fast i kedsommelige rutiner. Tre veninder mødes en gang om ugen for at spille bridge. Fjerdemanden er lige død, og en nydelig herre er inviteret med som erstatning. Problemet er bare, at han ikke spiller bridge. Til gengæld har han kærestepotientiale for mindst en af veninderne. Hovedpersonen Marianne er ved at gå til i bitterhed og begyndende glemsomhed, men da Handy-Stefan fra kommunen bliver sendt ud for at hjælpe hende, får hendes liv en ny dimension. Og det gør venindernes også.

Om forestillingen
"I sidste øjeblik"tre stjerner

Komedie af Carin Mannheimer. Instruktion: Kasper Wilton, delvist baseret på Christoffer Berdals iscenesættelse fra 2017. Scenografi: Marianne Nilsson. Oversættelse: Sebastian Dorset.

Medvirkende: Lisbet Dahl, Sonja Oppenhagen, Susanne Heinrich, Joen Bille, Søren Bang Jensen og Jeanette Binderup-Schultz.

Pluk fra turnéplanen for Jylland og Fyn: Herning (18/10), Kolding (19/10), Viborg (21/10), Lemvig (22/10), Horsens (23/10), Esbjerg (24/10), Vejen (25/10), Holstebro (26/10), Skanderborg (31/10), Svendborg (14-16/11), Nyborg (17/11), Skive (20/11), Sønderborg (28/11) og Vejle (2/12).

Se også www.folketeatret.dk
Den nydelige øre-, næse- og halslæge Per (Joen Bille) er af Anne-Louise (Sonja Oppenhagen, t.v.) og Solvej (Susanne Heinrich) udset til at være ny fjerdemand ved bridgefrokosten. Foto: Thomas Petri
Den nydelige øre-, næse- og halslæge Per (Joen Bille) er af Anne-Louise (Sonja Oppenhagen, t.v.) og Solvej (Susanne Heinrich) udset til at være ny fjerdemand ved bridgefrokosten. Foto: Thomas Petri

Svenske hjerter

Komedien er skrevet af Carin Mannheimer, som også skrev succes-tv-serien "Svenske hjerter", som gik på dansk tv sidst i 80'erne. Men desværre har "I sidste øjeblik" hverken samme bittersødme, selvironiske distance eller humor som "Svenske hjerter". Hvis intentionen er at vise, at kvinderne ikke holder synderlig meget af hinanden, men hænger sammen, fordi de er de sidste, der er tilbage, bliver det ikke forløst. Hvis kvinderne, på trods af deres hakken på hinanden, faktisk holder af hinanden, er der heller ikke helt belæg for det i den sært gammeldags opsætning.

Søren Bang Jensen som Handy-Stefan fra kommunen og Lisbet Dahl som den kantede og ensomme Marianne. Foto: Thomas Petri
Søren Bang Jensen som Handy-Stefan fra kommunen og Lisbet Dahl som den kantede og ensomme Marianne. Foto: Thomas Petri

Lynsnapt omrids

Lisbet Dahl tolder på sin revyerfaring og får lynsnapt tegnet omridset af en begavet og udfarende kvinde, som med alderen og ensomhedens komme er blevet kynisk og uforsonlig. Det er bekvemt at sætte automatpiloten til, men derved går Lisbet Dahl glip af de muligheder, der ligger i at nuancere karakteren Marianne, så vi ser den ømskindede sjæl bag den betonhårde facade.

Sonja Oppenhagen er den evigt bekymrede Anne-Louise, som aldrig er længere væk fra sin besidderiske og rand-demente mand end et mobilopkald. Susanne Heinrich er den højrøstede romantiker Solvej, der hele livet har levet på lånt eller ingen kærlighed.

Sprogligt har oversætteren Sebastian Dorset fået det optimale ud af teksten, hvor et begreb som "passivt pædofil" og ordforklaringen "en mandlig hjemmehjælper er det, man kalder en gigolo" tager kegler. Men ved repremieren virkede mange af replikskifterne en anelse rustne, og det ødelagde den timing, der er altafgørende, hvis en komedie skal fungere.

Sonja Oppenhagen og Lisbet Dahl som veninderne Anne-Louise og Marianne i komedien
Sonja Oppenhagen og Lisbet Dahl som veninderne Anne-Louise og Marianne i komedien "I sidste øjeblik". Foto: Thomas Petri

Næsten rørende

Bedst virkede de scener, hvor komedieelementet blev droslet ned. Lisbet Dahl og Søren Bang Jensen formåede som den gamle kvinde og den midaldrende hjælper at opbygge en fortrolighed, der gik på tværs af alder. Da de to rivalinder, spillet af Susanne Heinrich og Lisbet Dahl, endelig og nærmest ordløst forliger sig med hinanden, er det næsten rørende.

Om det er opsætningen eller teksten, der er skyld i, at "I sidste øjeblik" ikke er en lun, men snarere en halvtræt komedie, har jeg svært ved at gennemskue. Dramatikeren Carin Mannheimers intention med forestillingen er at vise, at der er håb for ældre mennesker, hvis de tør bryde med normer og fordomme. Men i stedet for at gå i flæsket på de udfordringer og den pris, det har at følge sin lyst og turde forvalte sin tilværelse på en ny måde, bruger hun fire femtedele af tiden på at krabbe personerne hen mod den alt andet end overraskende morale. Det er ærgerligt.

Brødtekst

Tre stjerner til "I sidste øjeblik": Halvtræt komedie om alderdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce