Boganmeldelse

Garry Trudeau har samlet 30 års Doonesbury-striber om Donald Trump. Det lige dele sjovt og skræmmende

Bøger: Garry B. Trudeaus "Doonesbury" er ikke en serie, der lukker nye læsere ind med åbne arme. Serien har efterhånden snart 50 år på bagen, og dens omfattende persongalleri har gennemgået et utal af oplevelser og udviklinger i takt med årenes gang og med, at verden har ændret sig.

I løbet af sit halve århundrede har den kommenteret samfundet og ikke mindst det politiske liv i USA. Den har fulgt nyhedsstrømmen, og for at kunne få det fulde udbytte af Trudeaus ikke altid lårklaskende morsomme pointer kræver det et vist samfundsengagement fra læseren eller i hvert fald som minimum, at man har en holdning til et af de aktuelle emner, Trudeau tager under kærlig behandling.

Her er USA's præsident Donald Trump i dén grad et fænomen, som de fleste har en holdning til, hvilket også gør, at Trudeaus seneste Doonesbury-opsamlingsværk "ENORM!" (på engelsk "YUGE!", den fonetiske stavemåde af Trumps - skal vi sige - karakteriske udtale at ordet "huge") til en oplagt indgang til serien for nye læsere.

Over 110 sider har Trudeau samlet 30 års Doonesbury-striber fra bagkataloget, der alle har det til fælles, at Donald Trump optræder i dem. Først i sin egenskab af byggematador med "smag" for at bruge penge, senere som selvpromoverende stjerne i sit eget tv-show, og endelig som politisk dyr uden ret meget andet at byde på end en konstant ordstrøm af adjektiver og skældsord.

Trudeau noterer selv i forordet, at Trump nærmest er en gudsgave for alle satirikere, og tegneren, der har fået betegnelse "tredjerangs tegner" af offeret selv, har nærmest med uhyggelig præcision ramt byggemagnaten/tv-stjernen/politikerens særegne måde at møde verden på.

Striberne dokumenterer 30 års nedstigning i et narcissistisk syrebad, hvor Trumps mere kontrollerede lag langsomt ætses bort, lige indtil vi i bogens sidste striber, der er tegnet i tiden omkring de republikanske primærvalg sidste år, står overfor den orange mand med det unikke hår, vi kender i dag.

Eneste anke er, at man som læser ærgrer sig lidt over, at Trudeau og forlaget trykkede på "print"-knappen inden Trump indtog Det Hvide Hus. For mandens første 120 dage i præsidentembeddet havde været mere end rigeligt til yderligere 110 sider fra Trudeaus pen.

Tegneserie: Garry B. Trudeau: "ENORM! 30 års Doonesbury om Trump", oversat af Ole Steen Hansen.

112 sider, 268 kroner, Cobolt

  • Af: