Professoren der kører kampvogn

Antony Beevor er en efterspurgt foredragsholder kloden over. Her fortæller han om Anden Verdenskrig og sit forfatterskab på en bogmesse i Oslo. Foto: Bep

Professoren der kører kampvogn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antony Beevor er ikke alene historiker men også officers-uddannet på Sandhurst.

Han taler bedre tysk end de fleste englændere. Det er ikke så mærkeligt. For gennem 30 år har han specialiseret sig i bøger om Anden Verdenskrig, rejst meget i Tyskland, talt med - og interviewet - en lang række tyskere. Men mere end det: I tre år var Antony Beevor tjenestgørende officer i den britiske hær og udstationeret i Tyskland. Det var i perioden 1967-1970.

Den berømte forfatter taler sjældent om denne side af uddannelsen. Den hører ungdommen til. Men man fornemmer den, når man læser hans bøger om Anden Verdenskrig. Hans beskrivelse af kampvognstroppernes indsats og deres kampe er særdeles medrivende. Beevor ved, hvordan det er at sidde ind i en ståldåse og tænke på, hvad der sker, hvis en svær granat rammer og sætter vognen i flammer.

Han blev officer-udannet fra det berømte militærakademi Sandhurst, efter historiestudiet på Winchester. Toptunet til lærdom og krig.

Antony Beevor blev født i London i 1946. Efter endt uddannelse ernærede han sig dels som underviser i historie, dels med arbejde på et reklamebureau. Efter at have skrevet fire-fem romaner, som ikke fik større succes, begyndte han at skrive dokumentariske bøger - startende med bogen om den spanske borgerkrig - der udkom i 1982. Siden er det blevet til en række bogsucceser:

"Kreta - kampen og modstandsbevægelsen" i 1991, "Paris efter befrielsen" fra 1994, skrevet i samarbejde med hustruen, forfatteren Artemis Cooper, som Beevor blev gift med i 1986. "Stalingrad" i 1998. "Berlins fald" i 2002, "Mysteriet om Olga Chekhova" fra 2004, "D-dag" i 2009, "Anden Verdenskrig" fra 2012, "Ardennerne" 2014 og "Arnhem - slaget om broerne" 2018.

Beevors bøger er solgt i over 11 millioner eksemplarer og udkommet på i alt 32 forskellige sprog. Beevor har modtaget en række litterære priser - og nytårsnat 2016 blev han udnævnt til ridder.

Professoren der kører kampvogn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce