Pinot blanc: Sådan smager vinene


Pinot blanc: Sådan smager vinene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er to femstjernede og tre firestjernede vine i dagens test.

Den glade tysker
2015 Einstern Pinot Blanc Markus Molitor, Mosel, TysklandVildmedvin.dk: 169 kroner (12 procent)Lys stråfarvet. Parfumeret duft med sødlig frugt - melon og pære og lidt timian. Ret stor frugtsødme i smagen og en lille, smørret tone der kunne indikere, at vinen har lagret på gærresterne. Medvirkende til den fedmefulde mundfornemmelse er også den fadlagring, som vinen har fået (i store fade). Her er en moderat syre, som dog formår at holde snor i denne forholdsvis frigjorte og letlevende pinot blanc, som har lidt velgørende bitterhed i eftersmagen. Det er en glad vin, som underholder og vil gøre sig godt til mad med en smule sødme, fx smørstegte jomfruhummerhaler eller en rigtig hummer. Eller prøv den til ikke for krydret thai-mad. Eller bare som et glas for sig selv, når solen skinner ? Fire stjerner.

2015 Einstern Pinot Blanc
Markus Molitor, Mosel, Tyskland
Vildmedvin.dk: 169 kroner (12 procent)

Lys stråfarvet. Parfumeret duft med sødlig frugt - melon og pære og lidt timian. Ret stor frugtsødme i smagen og en lille, smørret tone der kunne indikere, at vinen har lagret på gærresterne.

Medvirkende til den fedmefulde mundfornemmelse er også den fadlagring, som vinen har fået (i store fade). Her er en moderat syre, som dog formår at holde snor i denne forholdsvis frigjorte og letlevende pinot blanc, som har lidt velgørende bitterhed i eftersmagen.

Det er en glad vin, som underholder og vil gøre sig godt til mad med en smule sødme, fx smørstegte jomfruhummerhaler eller en rigtig hummer. Eller prøv den til ikke for krydret thai-mad. Eller bare som et glas for sig selv, når solen skinner ... Fire stjerner.

Den flotte tysker
2015 Henkenberg GG Salwey, Baden, TysklandCrimewine.dk: 225 kroner/1200 for 6 (for 2014) (13 procent)Lys gylden. Krydret duftende af hvide sommerblomster, ærteskal, fennikel, lidt røg, grøn melon og grønne blade. Rund og cremet i munden, meget blid på tungen, men syre har den med sig, og den strammer flot op, når vinen passerer gennem munden og indrammer nydeligt indtrykket af en frugtdomineret, men også velstyret og stringent vin. Smagen har modent æble, næsten karamelsødt, og syrlig-sød limonade serveret i et glas med salt på kanten. Det giver tilsammen en drikkeanimerende vin, som man godt kan klare mere end et glas af. Vær ikke bekymret for at udnytte seks styk-prisen - Salweys vine udvikler sig generelt flot, og med denne vin har vi fat i topkvalitet fra Baden. Trods prisen må det blive fem stjerner.

2015 Weissburgunder Henkenberg GG
Salwey, Baden, Tyskland
Crimewine.dk: 225 kroner/1200 for 6 (for 2014) (13 procent)

Lys gylden. Krydret duftende af hvide sommerblomster, ærteskal, fennikel, lidt røg, grøn melon og grønne blade. Rund og cremet i munden, meget blid på tungen, men syre har den med sig, og den strammer flot op, når vinen passerer gennem munden og indrammer nydeligt indtrykket af en frugtdomineret, men også velstyret og stringent vin.

Smagen har modent æble, næsten karamelsødt, og syrlig-sød limonade serveret i et glas med salt på kanten. Det giver tilsammen en drikkeanimerende vin, som man godt kan klare mere end et glas af.

Vær ikke bekymret for at udnytte seks styk-prisen - Salweys vine udvikler sig generelt flot, og med denne vin har vi fat i topkvalitet fra Baden. Trods prisen må det blive fem stjerner.

Den simple tysker
2016 Weisser Burgunder Bassermann-Jordan, Pfalz, TysklandH.J. Hansen & Vinspecialisten/Vildmedvin.dk 120 kroner/100 v. 2 fl (12,5 procent)Ret lys i glasset. Ciseleret duft af hårde pærer og hvide sommerblomster. Æble og fersken i smagen med en undertone af grøn vingummi og mere pære i eftersmagen sammen med et drys peber. Der er ret stor frugtsødme i munden, men vinen har syre nok til at give modspil. Ikke nogen specielt nuanceret vin - den spiller på de enkle udtryk, som den har, og det virker helt fint. Fire små stjerner.

2016 Weisser Burgunder Bassermann-Jordan, Pfalz, Tyskland
H.J. Hansen & Vinspecialisten/Vildmedvin.dk: 120 kroner/100 v. 2 fl (12,5 procent)

Ret lys i glasset. Ciseleret duft af hårde pærer og hvide sommerblomster. Æble og fersken i smagen med en undertone af grøn vingummi og mere pære i eftersmagen sammen med et drys peber. Der er ret stor frugtsødme i munden, men vinen har syre nok til at give modspil.

Ikke nogen specielt nuanceret vin - den spiller på de enkle udtryk, som den har, og det virker helt fint. Fire små stjerner.

Den flotte franskmand
2014 Pinot BlancRolly Gassmann, Alsace, Frankrig,Vildmedvin.dk: 100 kroner (13 procent)Gylden i glasset. Ret frugtig duft af abrikos og meget moden melon ledsages af en kemisk note i retning af lak (ikke ubehageligt). Rund i munden med tydeligt stor modenhed i frugten og en del restaødme - den opleves næsten som en senthøstet vin (vendange tardive) med noter af pære, abrikos og lyse rosiner og et dryp af honning. Syren er præcis så dæmpet, at den gør sit arbejde med at holde vinen i balance uden at stjæle billedet. Alkoholen fornemmes højere end 13 procent, den runder af og varmer vinen i munden, men ødelægger ikke harmonien i denne fyldige, men ikke tunge pinot blanc. Ret flot vin til prisen. Fem stjerner.

2014 Pinot Blanc
Rolly Gassmann, Alsace, Frankrig
Vildmedvin.dk: 100 kroner (13 procent)

Gylden i glasset. Ret frugtig duft af abrikos og meget moden melon ledsages af en kemisk note i retning af lak (ikke ubehageligt). Rund i munden med tydeligt stor modenhed i frugten og en del restaødme - den opleves næsten som en senthøstet vin (vendange tardive) med noter af pære, abrikos og lyse rosiner og et dryp af honning.

Syren er præcis så dæmpet, at den gør sit arbejde med at holde vinen i balance uden at stjæle billedet. Alkoholen fornemmes højere end 13 procent, den runder af og varmer vinen i munden, men ødelægger ikke harmonien i denne fyldige, men ikke tunge pinot blanc.

Ret flot vin til prisen. Fem stjerner.

Den veludviklede franskmand
2014 Pinot Blanc Léon Beyer, Alsace, Frankrig H.J. Hansen & Vinspecialisten/Vildmedvin.dk: 135 kroner (12,5 procent) Lyst stråfarvet. Intens duft med friskhed; saft fra nyplukkede, sprøde æbler og en anelse citronskal. Smagen er centreret om en afdæmpet æble- og pærefrugt, og en lille bitterhed vokser sig større i afslutningen. Den ledsages af en veldoseret syre, som giver god balance og fornemmes ind i eftersmagen. Pæn vin som nu, tre et halvt år efter druerne blev høstet, beviser, at Léon Beyers vine ikke kun handler om syre, men også om sund frugt og balance. Fire små stjerner.

2014 Pinot Blanc
Léon Beyer, Alsace, Frankrig
H.J. Hansen & Vinspecialisten/Vildmedvin.dk: 135 kroner (12,5 procent)

Lyst stråfarvet. Intens duft med friskhed; saft fra nyplukkede, sprøde æbler og en anelse citronskal. Smagen er centreret om en afdæmpet æble- og pærefrugt, og en lille bitterhed vokser sig større i afslutningen. Den ledsages af en veldoseret syre, som giver god balance og fornemmes ind i eftersmagen.

Pæn vin som nu, tre et halvt år efter druerne blev høstet, beviser, at Léon Beyers vine ikke kun handler om syre, men også om sund frugt og balance. Fire små stjerner.

Pinot blanc: Sådan smager vinene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce