Freedom Prison

100 unge artister, skuespillere, dansere og musikere fra 11 lande samles på Fængslet til en uge med masser af forestillinger og store ambitioner.

Kulturhovedstad: Ni dage i selskab med 100 unge artister, skuespillere, dansere og musikere fra 11 lande. Sådan folder "Freedom Prison" sig fra lørdag ud på Fængslet i Horsens.

Anledningen er Aarhus 2017 - kulturhovedstaden, som breder sine aktiviteter ud i hele Region Midtjylland.

"Freedom Prison" bliver Horsens' vægtigste bidrag til Aarhus 2017-året - med masser at se på fra lørdagens stilfærdige åbning til de to store show med alle deltagerne i aktion, som lørdag 20. og søndag 21. maj sætter punktum.

Tidsplan for Freedom Prison"

Alle "Freedom Prison"-arrangementerne foregår på Fængslet i Horsens.Lørdag 13. maj kl. 14 kaldes til officiel åbning - et uformelt arrangement med bl.a. fortællingen om "Freedom Prison". Det efterfølges kl. 15-17 af de første forestillinger.

Fra søndag 14. maj til og med torsdag 18. maj optræder de deltagende grupper på skift fra midt på formiddagen til sidst på eftermiddagen.

Fredag 19. maj er afsat til at øve den store, fælles forestilling.

Lørdag 20. og søndag 21. maj folder "Freedom Prison" sig for alvor ud. Fra kl. 20 kan tilskuerne med et skattekort i hånden tage på en oplevelsestur rundt på Fængslet, hvor de mange aktører byder på overraskelser. Det lægger op til den fælles forestilling, som opføres kl. 21.30 i Fængselsgården.

Der er gratis adgang alle dage. Dog skal man til de store forestillinger lørdag og søndag bestille billet på www.freedomprison.dk, hvor det samlede program også kan findes.

Og akkurat som hele tanken bag kulturhovedstæderne er europæisk, bliver "Freedom Prison" et europæisk projekt med grupper og ensembler fra Estland, Finland, Tyskland, Spanien, Italien, Holland, Rumænien, Sverige, Cypern, Malta og ikke mindst Danmark.

Frihed kontra fangenskab

Omdrejningspunktet i det hele hedder Komediehuset - Horsens' superaktive hus for børn og unge, som gerne vil arbejde med teater. Her ligger ansvaret for "Freedom Prison".

Deltagerne i Freedom Prison

Group Schüü - seks cirkusartister fra Estland, Finland og Tyskland.P14 Future Witchcraft - ungdomsteatergruppe fra Volksbühne i Berlin.

Frantics Dance Company - har hjemsted i Berlin, men tæller medlemmer fra Spanien og Italien.

Het Theater Schip - hollandsk teatergruppe, som gør i skuespil og dans.

Unfold Motion - rumænsk gruppe, inspireret af både landets egen og vestlig kultur.

Fingerspitzgefühl - orkester med danske musikere, skabt specielt til "Freedom Prison".

DHMJ - svensk teatergruppe, som fortæller nye og gamle historier på en anderledes måde.

Mosaic II - en del af det danske Cirkus Tværs, der anvender cirkus som værktøj i det pædagogiske og sociale arbejde med unge.

Teatteri Metamorfoosi - finsk ensemble, der er kendt for at inddrage masketeater i sine forestillinger.

Join the Dots - cypriotisk teatergruppe, der arbejder med interaktiv storytelling, fysiske forestillinger og dukketeater.

Cell - dansk ensemble med to dansere og en musiker; har hjemsted i Paris og København.

Fabrica del Vento - teatergruppe fra Italien, der arbejder med masketeater.

Moveo Dance Company - maltetisk ensemble, der er meget optaget af kroppens bevægelser.

Troupe Inferno - dansk ildshow.

The Clown Company - dansk ensemble, der i sine forestillinger lader klovne kommunikere gennem kropssprog, mimik, dans og akrobatik.

TMYT - maltesisk gruppe, der optræder med en blanding af fysisk teater, soundscaping og tekst.

Komediehuset - skuespilhuset i Horsens, som dels stiller med aktører i et Jailhouse Company, dels har ansvaret for hele afviklingen af "Freedom Prison".

Komediehusets leder Thomas Nielsen står som ankermanden, og rigtigt meget af hans tid har det seneste år været optaget af projektet.

Opgaven til de mange deltagere har lydt på hver for sig at skabe en kort forestilling over temaet "Freedom Prison" - om begrebet frihed kontra fangenskab. Disse forestillinger bliver fra lørdag til og med på torsdag spillet i dagtimerne med fri adgang for alle til at komme omkring Fængslet og kigge med.

Hvad der præcis kommer til at ske, det ved ingen. Men rappelling på fængselsmurene, linedans over fængselsgården, musik-jam på taget og gribende teater på de skrå brædder er gode bud på, hvad der måske venter publikum.

Fra oplægget til "Freedom prison"

Masser af gule sedler

Om aftenen, når den grønne port til den store fængselsbygning i Horsens er lukket, skal der tages tilløb til den store forestilling, som knytter alle deltagernes bidrag sammen til et hele.

I sit arbejdsværelse på Komediehuset har Thomas Nielsen levet omgivet af gule Post-It-sedler, der er flyttet rundt for at skabe sammenhængen i projektet. Herfra dirigerer han også de seks instruktører, hentet fra Komediehuset stab: Sabrina Koch, Fie Hammerich, Linda Lykke, Therkel Broman, Rikke Sell og Trandur Snær.

De skal nu være guider for de enkelte grupper, som allerede er ankommet. Og det skal nok blive givende, mener Thomas Nielsen:

- Vi har indkvarteret alle deltagerne på Fængslets SleepIn-hotel med fælles måltider og det hele, så der bliver masser af muligheder for at netværke og udveksle erfaringer.

100 gange større

Men først og fremmest glæder Thomas Nielsen og hans stab sig til at vise et forhåbentlig stort publikum, hvad europæiske unge arbejder med.

- Alle deltagerne har fået at vide, hvad de skal, og alle arbejder på højtryk med opgaven, siger den travle leder.

Og selvfølgelig er også han spændt på, hvordan det hele kommer til at spille sammen. For nok har Komediehuset gennem årene været involveret i mangt og meget, men:

- Vi er ud over den daglige undervisning mest vant til at arbejde med noget mindre ugeprojekter - og der her bliver bare 100 gange større.

  • fyens.dk