Musikanmelderen: Mine fem yndlingssange med Kim Larsen


Musikanmelderen: Mine fem yndlingssange med Kim Larsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1 "Kvinde min" - fra "Gas 5", 1975.

Jeg kunne også have valgt "Det bedste til mig og mine venner", "Pilli Villi", "Rabalderstræde", "Det var Inga og Katinka .." eller de endnu ældre "Langebro" og "Se din by fra tårnets top". Sange, der skildrer et råt og eksotisk Christianshavn, så fjernt fra min virkelighed i en fredsommelig Odense-forstad i 70'erne. Men "Kvinde min" er og bliver lyden af ungdomsskolefesterne, sød martini bianco, hvid dandy, mit første tyngekys og verdens største hjertesorg.

2 "Som et strejf af en dråbe" - fra "Live i Skandinavien", 1978.

Søndag efter søndag var det den minutkorte ballade, der slog godnatkrølle på ungdomsprogrammet P4 i P1. Sangen med den koncentrerede tekst indkapslede al den forvirring, frustration, frygt, fryd og forelskelse, som kværnede rundt i en teenagepiges indre. Sangen virkede som et kærtegn og et løfte om, at kampene var værd at kæmpe, tvivlen værd at bokse med, for om næste hjørne ventede lykken, kærligheden og, nå ja, meningen med livet.

3 "Kattemor" - fra "Gør det noget", 1977.

En kærlighedserklæring til kvinden, som ingen andre ser. Posedamen, som fodrer byens vilde katte, der slikker hendes hånd, men "det kan ingen fatte, nej for hvem på denne jord kan vel elske en ensom gammel kattemor". Teksten er "den femte Gasolin" Mogens Mogensens. Men musikken er umiskendeligt Larsens: En smertefuld melankoli, der undervejs eksploderer i rockbrøl og ender som den inderligste hymne til verdens usynlige menneskeskæbner.

4 "Damen inde ved siden af" - fra "Øst for Vesterled", 2017.

Et eksempel på Larsens knivskarpt sansede erindringsbilleder. En bittersød historie om en 14-årig knægts forelskelse i en "lidt bedaget blondine" med "nedringet sweater, spadseredragt og stiletter". Tilsat en sørgmunter efterskrift om, hvordan han mange år senere respektfuldt undlod at give sig til kende, da han genså kvinden, der var blevet et gammelt liv med "stiletter og gangstativ". Hele livet sanset i én sang.

5 "Blå sko" - fra "Kim Larsen & Kjukken", 1996.

Vrøvle-Larsen i storform om livet, der går sin skæve gang, og drømmen om "bare at måtte sidde her og kigge på blå sko - blå sko - kønne pi'r med blå sko". Men lur mig, om det ikke mindst lige så meget var pigernes knaldrøde læber, Larsens blik klæbede til. Den lille bagatel af en sang fra Kjukkens debutalbum indvarsler med guitaristen Karsten Skovgaards uimponerede skifflespil det tiltrængte instrumentale løft, som bandet tilførte Larsens sange.

Musikanmelderen: Mine fem yndlingssange med Kim Larsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce