Lys kan have katastrofale konsekvenser

Daniel Dencik. Foto: Robin Skjoldborg/Politikens Forlag

Lys kan have katastrofale konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Daniel Denciks "Nordisk vildt" lykkes med det meste.

"To brødre møder hinanden, to slags mørke kolliderer. Og der bliver lys kortvarigt. Fortiden findes ikke længere, men det har den engang gjort, og resterne af den har sat sig fast anderledes i mig end i ham. Hans liv har kredset om alt det, der var. Mit liv har kredset om det, der aldrig blev".

Brødrene er tvillingerne Silas og Elias, stemmen er Silas'. Silas, der er 40 år gammel, har efter mange år som udsendt soldat til verdens brændpunkter bosat sig på sine jødiske forældres forfaldne gods, hvor han som jæger regulerer vildtbestanden:

"Jeg forsøger at skabe en eller anden form for orden. Jeg vil gerne have, at der kun står nordisk vildt i skovene derude. Udbredelsen af andet kronvildt skal ned. Eller endnu bedre. Bortskydes helt. Det er råvildtets skov, oprindeligt".

En dag mødes han som nævnt med Elias, der har sønnen Sebastian og sin hustru Sara, brødrenes fælles ungdomsforelskelse, med. Det bliver et møde, som for en stund skaber "lys" imellem brødrene, men som også får katastrofale konsekvenser.

Daniel Denciks roman "Nordisk vildt" er et værk, som sætter barren meget højt og lykkes med det meste. Den rummer meget, meget smukke naturbeskrivelser, fremragende, lettere kontroversielle, uhildede skildringer af krigen i Afghanistan, en mordsag, hvis interessante forløb virker troværdigt, samt en tornebestrøet, smuk kærlighedshistorie. Mest fascinerende er dog forholdet imellem de to tvillingebrødre med den fælles dysfunktionelle barndom i bagagen. De har fælles dna, men på grund af tilfældets determinerende karakter (ungdommens møde med Sara) bliver deres aftryk i verden meget forskellige.

Den ordrige Elias dyrker jødisk mystik i Habad, en filosofi, der søger visdom, forståelse og viden, mens den ordknappe Silas bruger handlingen som forsvar imod "det vanvittige forløb, man kalder livet", og længes efter et fravær af sig selv. De foragter hinandens valg, indtil en stor tragedie tvinger - i hvert fald Elias - til at revidere sin fordom. I tragediens dramatiske scenografi demonstrerer forfatteren dette med stor psykologisk indsigt. Nok er Silas også et stykke nordisk vildt, men i modsætning til kronvildtet ejer han sin egen irreligiøse moral.

Romanen er meget omfangsrig, og man kan måske godt irriteres en anelse over, at Elias' leksikale udgydelser fylder så meget, og måske også over en slutning, der oftest forekommer i mindre seriøse romangenrer, men det er flueknepperi. "Nordisk vildt" er en vildt god roman.Daniel Dencik:

"Nordisk vildt"

488 sider, Politikens Forlag

Daniel Dencik: ?Nordisk vildt?. Foto: Politikens Forlag
Daniel Dencik: ?Nordisk vildt?. Foto: Politikens Forlag

Lys kan have katastrofale konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce