Kan en vin være for meget?: Eller skal man bare drikke mere af den?

Klassiske aromaer i vine på sauvignon blanc er stikkelsbær, solbærblade, hyldeblomst - og kattepis. I New Zealand gik en vinmager for flere år siden linen ud og kaldte simpelthen sin sauvignon blanc "Cat's pee on a gooseberry bush" - kattepis på en stikkelsbærbusk. Arkivfoto: Colourbox

Kan en vin være for meget?: Eller skal man bare drikke mere af den?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Duften af hyldeblomst, solbærblade og kattetis kan virke overvældende - men sauvignon blanc fortjener en chance.

En ting må jeg indrømme; der går lang tid imellem, at jeg drikker sauvignon blanc. På et tidspunkt havde jeg bare fået nok af de tunge, parfumerede vine, der ofte ender med at være slutresultatet af druerne.

Hovedet blev slået på sømmet under en vinrejse, hvor næsten alle vinhuse serverede en sauvignon blanc som det første glas. Man kan kun drikke så meget stikkelsbær-hyldeblomst-solbærblad-kattetis-lugtende vin, før man har fået nok.

Det er selvfølgelig uretfærdigt, for god sauvignon blanc smager godt, og hvor havde ikke mindst Bordeaux og Napa Valley været uden sauvignon blanc? Forklaring følger.

Sauvignon blanc kan være en mere afdæmpet og ikke så påtrængende vin som den, man typisk møder i flaske fra New Zealand til 50-60 kroner. Det hjælper for eksempel, hvis vinmageren ikke vælger en industriel gær, der fremmer dannelsen af de typiske "grønne" aromaer.

Man skal ikke undervurdere gærens effekt på vinens smag; selv en normalt peber-, ærte- og pæreduftende grüner veltliner fra Østrig kan ende med at dufte som en sauvignon blanc, hvis den bliver fremstillet med gær, der fremmer andre aromaer end druens typiske.

Og nu bliver det langhåret: Efter den alkoholiske gæring kan der dannes thioler, som skyldes en reaktion mellem gæren og svovl i bærmen (rester af druer og døde gærceller). Thioler kan blandt andet frembringe lugten af kattetis.

En anden medskyldig i en af sauvignon blancs letgenkendelige aromaer er metoxyisobutylpyrazin, som medvirker til vinenes grønne og krydrede toner. Det er et molekyle, som findes naturligt i ikke bare sauvignon blanc, men også i for eksempel cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot - det kan vinmageren således ikke lastes for.

Den newzealandske succeshistorie
Sauvignon blanc menes, ligesom chenin blanc (omtalt 27. april), at stamme fra Loire-dalen og at have savagnin og en ukendt sort som ophav - omend entusiastiske vinbønder i New Zealand gerne kalder landet druens hjemland. Det var dog først i 1970'erne, newzealandske vinbønder begyndte at plante sauvignon blanc, men så gik det også hurtigt.I 1985 købte David Hohnen jord forskellige steder i Marlborough, der ligger på toppen af Sydøen, for at dyrke vin. Han kaldte sin vingård Cloudy Bay efter den nærliggende bugt, som James Cook navngav på sin opdagelsesrejse tilbage 1770. Han var kun den femte, som gav sig i kast med at dyrke vin et sted, der, indtil de første vinstokke blev sat i jorden, var blevet opfattet som håbløst til landbrug. Men netop fordi jorden er så fattig, mente David Hohnen, at det var et godt sted at dyrke sauvignon blanc, som - under optimale betingelser - er en voldsomt voksende og højtydende sort. Druen giver også mere interessant vin i et køligt klima, end i varmere egne.Den første årgang af Cloudy Bays sauvignon blanc, 1985, blev til ved hjælp af 40 tons købte druer, og det var en ny type sauvignon blanc, markant anderledes end den man var vant til fra fx Loire. Da den næste årgang nåede frem til butikshylderne i Storbritannien, stjal vinen opmærksomheden i en grad, så der stadig i dag i New Zealand tales med en vis ærefrygt og respekt for dens betydning for landets vinindustri og -eksport.I 1996 brød den daværende vinmager hos Cloudy Bay, Kevin Judd, i øvrigt flere af de uskrevne "regler" for newzealandsk sauvignon blanc, da han lod druer til vinen Te Koko spontangære (dvs. den alkoholiske gæring skete med vildgær) og gennemgå malolaktisk gæring (omdannelsen af æblesyre til den blødere mælkesyre) og lagrede vinen på gamle, franske egetræsfade. Cloudy Bay producerer stadig begge vine, selvom Kevin Judd siden 2009 har arbejdet med sine egne vine under navnet Greywacke. I dag ejes Cloudy Bay i øvrigt af den franske luksuskoncern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennesy).

Molekylet bidrager til den smag af peberfrugt, man kan møde i cabernet sauvignon, og det er ikke den eneste aromakomponent, som sauvignon blanc deler med cabernet-druerne.

Også merkaptometylpentanon går igen i både sauvignon blanc, cabernet sauvignon og cabernet franc og kan give en udpræget duft og smag af solbær. Det er ikke tilfældigt, at druerne har denne lighed, for cabernet sauvignon - kongen i Médoc og i dele af Napa Valley - opstod ved en naturlig krydsning af sauvignon blanc og cabernet franc.

Den er stadig brugbar

Uden sauvignon blanc havde Bordeaux, Chile, Californien og andre rødvinsproducerende områder, der har tjent så mange penge på at producere vine med de klassiske træk af solbær, peberfrugt og senere cedertræ og tobak, skullet finde på noget andet.

Uden sauvignon blanc havde de store, klassiske Bordeaux-vine ikke smagt, som de gør. Vi har noget at takke druen for.

Det gælder således også undertegnede, som med denne smagning fik genopfrisket, hvorfor sauvignon blanc også for mig engang var en "go to-vin" - og hvorfor den stadig er brugbar. Når bare vinen byder på andet og mere end en massiv bær- og blomsterkompot.

Jeg skal til at drikke noget mere sauvignon blanc.

Maden til vinen
Hvad skal man drikke sauvignon blanc til? Det afhænger selvfølgelig af intensiteten i vinens aromaer, men her er en række generelle forslag:Asiatisk mad - krydret og gerne med lime.Stegt kylling (eventuelt med en syrlig flødesovs).Østers (vælg en slank sauvignon blanc, gerne med mineralsk udtryk/saltet).Asparges. Grønne salater. Gazpacho. Og frisk gedeost.

Kan en vin være for meget?: Eller skal man bare drikke mere af den?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce