Han er absolut en omvej værd: Biodynamiker uden for alfarvej

Etienne Loew laver glimrende biodynamisk vin sammen med fruen Caroline, og pigerne Mathilde og Marguerite ser også ud til at være på vej ind i branchen. PR-foto

Han er absolut en omvej værd: Biodynamiker uden for alfarvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Etienne Loews biodynamiske vin er en omvej værd. Ønologen laver præcise, ranke madvine og har en rød overraskelse i ærmet.

Etienne Loew er specialist. Uddannet vinmager - ønolog hvis det skal være fint - og så fremstiller han fremragende biodynamisk vin som en af de nordligste producenter i Alsace med base i Westhoffen. En snes kilometer vest for Strasbourg og tæt på motorvejen til Paris, men et stykke fra den populære vinrute, hvor mange danskere stikker ind til producenter for at smage og købe vin.

Men Etienne Loew er et besøg værd, hvis man kan lide at drikke alsacevin til sin mad, og hans vine udmærker sig ved at være stringente og klare med et strejf af salt - salinitet, hvis vi igen skal være fine på den - og vinmageren kunne sætte propperne på sin første årgang i 1996. Etienne Loews bedstefar begyndte med vin i 50'erne, hans forældre tog over i tiåret efter, men i midten af halvfemserne sagde de langtidskontrakten med kooperativet op for at lægge om til biodynamisk principper. Etienne havde større ambitioner med uddannelsen fra Dijon.

- Vi ligger i nordvest lidt uden for turisternes spor, så vi har ikke mange danske gæster. Men området er interessant netop, fordi vi ikke har så mange turister, forklarer Etienne Loew.

Suessenberg betyder det søde bjerg, og varmen giver en hurtig vækst og en tidlig høst. Det handler om at være på Suessenberg på det rette tidspunkt for ikke at få restsukker i vinene.
Etienne Loew, vinspecialist
Etienne Loew tager gerne imod kunder på vingården, men herhjemme er Korsholm Vine begyndt at føre hans vine.
Etienne Loew tager gerne imod kunder på vingården, men herhjemme er Korsholm Vine begyndt at føre hans vine.

Bruderbach og det søde bjerg

Jeg smager Etienne Loews vine ved hans stand på den store messe Millésime Alsace, og de er ranke, præcise og appetitlige som rieslingen fra Bruderbach med undergrund af sandsten. Marken bliver formentligt udpeget som grand cru, fortæller Etienne Loew. Hans riesling fra marken Osterberg er dyrket på en undergrund af kalk, den har en lækker duft og kan se frem til grand cru-status som Bruderbach.

Det er maskuline vine med kant, mens marken Suessenberg er stejl med terrasser og er et af de varmeste områder i Domaine Loews portefølje af marker. Og det tager ønologen højde for i sit arbejde.

- Suessenberg betyder det søde bjerg, og varmen giver en hurtig vækst og en tidlig høst. Det handler om at være på Suessenberg på det rette tidspunkt for ikke at få restsukker i vinene, lyder strategien fra Etienne Loew, mens han skænker op på messen.

Westhoffen ligger et stykke væk fra vinruten, så turisterne er få.
Westhoffen ligger et stykke væk fra vinruten, så turisterne er få.

En rød blinder

Etienne og Caroline Loew sælge omkring 25 forskellige vine fra deres vingård i Westhoffen, herhjemme er vinene på vej i sortimentet hos Korsholm Vine på Fyn, og det er eftertragtede vine i den dyrere ende af skalaen i Alsace.

- Vi har fem forskellige riesling, en muscat og en pinot noir foruden pinot gris og seks gewürztraminere, forklarer Etienne Loew.

- Men har udsolgt af riesling, men flasker årgang 2016 sidst på sommeren sammen med lidt af 2017. Fra årgang 2015 har vi sent høstet vin, og husk på, at vi er et lille familie-vineri med lavt udbytte og er certificerede af Demeter, så vi har ikke stort volumen, forklarer Etienne Loew.

- Er I interesserede i en blinder, spørger Etienne Loew.

- Blind og blind, siger min smagemakker, for vinen er nemlig rød.

Den er meget frisk og frugtig, i retning af gamay fra Beaujolais, den er let gennemsigtig og virker ung og helt uden fad. Pinot noir er det ikke, og eftersmagen er kort.

- Det er silvaner, rød silvaner. Med 15 dages skindkontakt i tanken, siger vinmageren.

Han gemmer gewürztramineren til sidst i smagningen, for den har 25 gram restsukker og er altså sødere end de andre, men ikke sød-sød.

- Den er stærk uden at være sticky og kan gå med fisk, østers og krydret mad, forklarer vinbonden.

Han er absolut en omvej værd: Biodynamiker uden for alfarvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce