Arne anmelder

Ulrik Gräs roman "Loop" kan ligne en nøgleroman om livet i Vejle, men er nok snarere et moralsk opgør med tilsandet ideologi.

Landets første SF-borgmester. Hans gode ven, der er olie- og benzinkonge. En karismatisk erhvervs- og finansmand med karseklippet hår og en mægtig tyggegummi-fabrik og en flok idealistiske, småfordrukne journalister, der vil prøve at skabe et nyt, venstreorienteret dagblad...

Tjae, det kunne godt ligne en nøgleroman inspireret af noget, der er sket i Vejle. Og når nu forfatteren hedder Ulrik Gräs bor i kommunen, og tidligere har bevæget sig i den geografi med romanerne "Lido" og "Gonggong", så er fjordbyen med åen, der løber igennem, at godt bud på rammerne i romanen "Loop".

Men til beroligelse for sarte sjæle i olie- og benzinbranchen, blandt SF're og tyggegummifabrikanter, er der ikke tale om en nøgleroman. Men om en fortælling, der rummer et moralsk opgør med en tid fyldt med løgne. En nærmest etisk udfordring af vaner og floskler, som prægede en generation i den nyere danmarkshistorie.

Ulrik Gräs er inspireret af konflikterne i samfundet, konflikterne i hverdagen. Og ikke mindst de konflikter, det enkelte menneske må forholde sig til her i livet. Eksempelvis den konflikt, som et begavet, normalt menneske må opleve, når vedkommende i en årrække har kæmpet med arme og ben for socialismens og/eller kommunismens sag, og det så viser sig, at der er foregået så mange grusomheder i kommunismens navn.

Hvordan forholder man sig så som borger i det danske demokrati til sandheden om lejrene og deres gru?. Hvordan tackler man den oplevelse at de socialistiske ideer i virkeligheden stod bag forbrydelser mod menneskeheden? Bogens hovedperson må forholde sig til den konflikt. Han er ikke god til det. Men det er ikke forfatterens skyld. Tværtimod. Det er nemlig en af bogens bærende bjælker: Det er fordi, en hel masse mennesker har været elendige til at forholde sig til den konflikt.

Sandheden gjorde for ondt. Den dræbte den drøm. Den knuste en tro. Bedre at beholde skyklapperne på.

"Loop" er en spændende roman for alle os, der på en eller anden måde var en del af ungdomsoprøret. For alle os som havde drømmene, som nærede håbet. For alle, der måske nok var naive, men som i øjeblikket, i situationen, troede på en bedre verden. For os er "Loop" alvorlig og tankevækkende læsning, selv om der er en del munterhed i bogen.

Vi følger en håndfuld mennesker omkring det nye, venstreorienterede dagblad, der er startet i byen. Og samtidig oplever vi en slags kirkekamp mellem mennesker, der fint kan leve med en lesbisk præst og dem, der ikke kan. Vi ser tyggegummikongen blive træt af at støtte forskerne på et universitet, fordi de ikke kan bekræfte, at fabrikkens "medicinske" tyggegummi har den ønskede virkning - og han trækker støtte til den nye avis, fordi den ikke er god nok. På én eller anden skøn måde får Gräs faktisk tyggegummi-kongen til at fremstrå som den mest sympatiske person i bogen. For han besidder en friskhed en dynamik, som ikke rigtig kan findes i det venstreorienterede miljø, hvor man skal være så forbandet, politisk korrekt - defineret ud fra en meget smal skala.

"Loop" er vedkommende læsning, men har den svaghed, at for få af personerne træder tydeligt frem. Nogle forbliver løse skitser, andre er nærmest karikaturer. Det vigtigste for forfatteren er tilsyneladende ikke at skildre personer, men at skildre den tid, de er en del af. Men romanen ville vinde ved et lidt mere fremtrædende persongalleri.

 

4/6 stjerner

Ulrik Gräs

"Loop"

292 sider, Tiderne skifter

  • fyens.dk