85 år efter at være skrevet er "Mytteri på Bounty" stadigvæk en herlig bog om sømænd og eventyr.

En stor, eventyrlig fortælling vil altid leve. Derfor er det skønt, at Bechs Forlag har valgt at genudgive Nordhoffs og Halls vidunderlige roman "Mytteri på Bounty". Det er en stor, klassisk historie, og nu får en generation af unge danskere lejlighed til at læse fortællingen.

"Mytteri på Bounty" er en vaskeægte bog for især forvoksede drenge. Men Charles Nordhoff og James Norman Hall skrev deres bog for voksne.

Da de udgav den i 1932, var det ikke for at lave en drengebog, men for at fortælle en historie fra det virkelige liv. For at gøre det klart, hvordan lvet på søen var for mennesker, dengang sejlskibene krydsede oceanerne, og disciplinen blev håndhævet med den nihalede kat.

"Mytteri på Bounty" bygger således på en historie fra virkeligheden, fra den britiske flåde i slutningen af 1700-tallet.

De to amerikanske forfattere skrev drama-dokumentar på et tidspunkt, hvor begrebet ikke eksisterede. Men deres bog lever endnu. Selv om historien bygger på en autentisk beretning, har romanen det vingefang, som store søfarts-og sørøverromaner har. Bogen er i slægt med Robert Lewis Stevensons udødelige "Skatteøen". Måske en lille smule mindre i sin genialitet, men ikke meget. "Mytteri på Bounty" er hamrende god underholdning.

Hvis min søn var lidt yngre, ville jeg læse bogen højt for ham (men det kan virke lidt akavet for to voksne mænd, hvis den ene sidder og læser op for den anden). Men bogen er forrygende.

Den alvorligste handling

"Mytteri på Bounty" har det hele. Forfatterne fortæller historien gennem en ung mand, der får lejlighed til at komme med på "Bountys" eventyrlige rejse til Sydhavet for at importere brødfrugter til England. Helt som Stevensons historie i "Skatteøen" bliver fortalt gennem en ung mand, der er med om bord. Roger Byam hedder den unge kadet på Bounty, og han fortæller om turen og om kontroverserne mellem besætningen og skibets kaptajn, den britiske søløjtnant William Bligh, hvis tyranniske og brutale måde at lede på, driver besætningen ud i den alvorligste handling, en besætning på et skib kan gennemføre: Et mytteri.

Skibets andenstyrmand, den sympatiske og begavede Fletcher Christian bliver leder af mytteriet. Bligh og hans følgesvende bliver sat fra magten og sendt ud på havet i en redningsbåd. Oprørerne går i land på Tahiti og andre øer i sydhavet og forsøger at skabe et liv der.

Bligh overlevede turen i redningsbåden. Den engelske flåde jagede mytteristerne. Nogle blev fanget og bragt hjem til England - og hængt. Nogle blev benådede. Historien er skrevet så fremragende og med en sådan indlevelse, at man som læser kan lugte havet og høre den hvislende lyd fra pisken - og ofrenes skrig.

"Mytteri på Bounty" er et klart bevis på, at stor litteratur er uden for tiden. Kvalitet klarer sig.

Bogen er på 308 sider og udgivet på Bechs Forlag.

  • fyens.dk