Den nye krimikonge kom ind ad bagdøren

Lars Kjædegaards bøger i serien om opdagerparret Belling og Hvid er meget forskellige. De ændrer sig. Men det gør samfundet også. Der er sket meget, siden Kjædegaard skrev sin førte bog om Belling og Hvid i 2011.

Den nye krimikonge kom ind ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Bogkassen" fokuserer på Lars Kjædegaard, der stille og roligt er klatret til tops i det danske krimiforfatter-hierarki og har formået at tage springet fra krimi til litteratur.

Bøger: Han havde været forfatter i 30 år, men der var ikke mange, som kendte noget videre til hans bøger endsige talte om ham. Så opfandt han to mennesker, opdagerparret Belling og Hvid, og skrev om dem i bogen "Smukke Jan". Og så blev Lars Kjædegaard berømt.

Nu har han netop udgivet den 12. roman i serien om opdagerparret Thor Belling og Anita Hviid, og i mellemtiden har han stille og roligt bevæget sig op gennem den nærmest endeløse række af danske krimiforfattere, så han nu tilhører den absolutte frontgruppe.

Han er elskværdig, stilfærdig og har en yderst ydmyg tilgang til sin egen succes. Måske fordi den er kommet så sent og har krævet så meget.

Kjædegaard er gået en lang vej til den gyldne sal. I omkring 30 år skrev han samtidsromaner, science-fiction, historiske romaner. Pæne anmeldelser. Men ikke mere. Nu har han stjernestatus.

Han kom lige så stille ind via bagdøren. I dag er han en frontfigur i en genre med en enorm konkurrence. Positionen er skabt via historierne om Belling og Hvid. Så lad os se nærmere på denne serie - på hovedpersonerne, stilen og substansen.

Lars Kjædegaard
Født i 1955 i Nordjylland. Han har det meste af livet boet i Helsingør og gør det stadig.

Han er uddannet cand. mag. i engelsk og litteraturvidenskab.

Arbejdede tidligere som filmtekster og oversætter og skrev noveller til ugeblade.

Debuterede i 1981 som forfatter med "Sidste år", en science-ficton roman.

Skrev adskillige romaner og opnåede en vis succes med "Montebello", en lydbog om en mand, der er optaget af sære skæbner. Romanen er siden blevet ført videre i bogen "En ærlig mand".

Skrev i 2011 bogen "Smukke Jan", hvori han introducerede opdager-parret Belling og Hvid. Dermed brød han gennem den litterære lydmur.

Gennem årene har Lars Kjædegaard sammenlagt skrevet næsten 30 romaner.

Lars Kjædegaard har modtaget flere hæderspriser for forfatterskabet. I 1998 fik han Litteraturrådets Arbejdslegat. Han modtog Helsingør Kommunes Kulturpris i 2004, og i 2007 fik han Harald Mogensen-Prisen for årets bedste krimi.

Har gennem hele livet været interesseret i musik og spiller selv i bandet "Lars Kjædegaards Orkester". Repertoiret er en blanding af jødisk og britisk folkemusik.

Kjædegaard er en efterspurgt foredragsholder. Hans yndlingsforedrag har titlen "Dårlige vittigheder og gode bøger". Han mener selv, at hans bøger er bedre end vittighederne.
?Goyas hund? fra 2012 hører til de bedste af romanerne i serien om Belling og Hvid og var, da den udkom, den hidtil mest spændende og mest dramatiske bog i serien.
?Goyas hund? fra 2012 hører til de bedste af romanerne i serien om Belling og Hvid og var, da den udkom, den hidtil mest spændende og mest dramatiske bog i serien.

Et vinderpar

Kjædegaards hovedpersoner er opdagere ved drabsafdelingen i København. De er kolleger. Og de elsker hinanden.

I de første bøger i serien er forholdet hemmeligt - for en ledende efterforsker må ikke have et forhold til en medarbejder. Senere danner Belling og Hvid fast par. Da Anita Hvid bliver livsfarligt såret under en anholdelse, tager Belling sig af at pleje og passe hende, til hun igen kan begynde på jobbet. Og så er der ikke mere hemmelighedskræmmeri. Drabschefen må acceptere forholdet eller sige farvel til sine to dygtigste folk. Så Belling og Hvid vinder over paragrafferne.

I de 12 meget forskellige romaner vinder parret også over forbryderne. De gør det generelt ikke på den dramatiske, hårdtslående måde, som eksempelvis Jens Henrik Jensen anvender i sine fremragende krimier om den pensionerede jægersoldat Oxen.

Belling og Hvid tilhører virkelighedens verden - ikke romanheltenes. Deres verden er befolket med bureaukrater, folk med små skonumre, med paragraffer og regelsæt, som må respekteres, undtagen en gang imellem, hvor Belling og Hvid, især førstnævnte, blæser på bureaukratiet - fordi der kræves handling.

Deres indbyrdes forhold er båret af dyb faglig og menneskelig respekt og af inderlig kærlighed. Det gør romanerne til dejligt læsestof og løfter - sammen med Kjædegaards suveræne sprog - romanerne op til ikke alene at være gode krimier, men også til at være god litteratur. Det er givetvis dette par, der har båret Kjædegaards bøger så langt.

?En ærlig mand? er en af Kjædegaards mest betydelige bøger uden for serien om Belling og Hvid. Den er inspireret af Kjædegaards eget værk ?Montebello?.
?En ærlig mand? er en af Kjædegaards mest betydelige bøger uden for serien om Belling og Hvid. Den er inspireret af Kjædegaards eget værk ?Montebello?.

De andre bjælker

Men der er mange andre bærende bjælker i Kjædegaards forfatterfundament.

Der er den stille, varme humor, som altid er en del af hverdags-skildringerne.

Der er forfatterens enestående evne til med få ord at give læserne fornemmelsen for stemninger.

Der er noget næsten "Hemingwaysk" over den stilfærdige måde, hvorpå Kjædegaard kan skildre en uoverensstemmelse mellem hovedpersonerne. Eller over den underspillede måde hvorpå han lader læserne få fornemmelsen af de dybe følelser, der rører sig i Thor Belling, når jævne mennesker udsættes for uretfærdighed - eller på skildringerne af Anita Hvids bevidst undertrykte traumer efter den nedskydning, der var et par millimeter fra at kostet hende livet.

Der er en dybde i Kjædegaards bøger, som giver læseren en fuldkommen oplevelse.

Men midt i Kjædegaards varme sympati for mennesker og hans opgør med uretfærdigheden er forfatteren også iskold.

I den nye roman "Sherif" bliver drabsafdelingens chef, kriminalkommissær Brøssner, myrdet af en snigskytte. Det er en mand, som læserne har kendt, respekteret og - for de flestes vedkommende - lært at holde af i 11 bøger. Og så - i nr. 12 - får han hovedet skudt i smadder.

Den havde vi ikke set komme. Men det er jo netop en del af livet. Ikke at vi alle skal dø. Det er en banal selvfølge, som Kjædegaard lejlighedsvis beskæftiger sig med i filosofiske former. Men det at volden eskalerer i vort samfund. At man ikke i dag kan sige, at "det sker ikke her". For det sker!

Lars Kjædegaard har skrevet så længe på sin serie, at han undervejs har set, hvad der skete på en strandpromenade i Nice. Eller på en bro i London. På en natklub i Paris. Ved "Krudttønden" i København. Og ved den jødiske synagoge.

Den udvikling mærkes i Kjædegaards romaner. For de er ikke alene skrevet af en eminent fortæller. Men også af en meget skarp iagttager.

?Blomstermanden? handler om en lejemorder. Det er en af de absolut bedste romaner i serien om Belling og Hvid.
?Blomstermanden? handler om en lejemorder. Det er en af de absolut bedste romaner i serien om Belling og Hvid.

Den nye krimikonge kom ind ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce