Debutant bag episk kærlighedsdrama: Der er flere film i mig

Kasper Torsting er kendt fra en række dokumentarfilm. Nu har han instrueret sin første spillefilm. Foto: Morten Pape

Debutant bag episk kærlighedsdrama: Der er flere film i mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kasper Torsting har været i krigszoner og brændpunkter. Han havde en finger med i spillet i dokumentarfilmen "Armadillo". Hans første spillefilm "I Krig & Kærlighed" foregår under første verdenskrig, og instruktøren har brugt sine erfaringer fra soldatertiden.At lave spillefilm er enormt lavpraktisk, siger han. Det minder om at være i felten som soldat.

1. verdenskrig: Når du står til premieren, skal du vide, hvad din næste film er, og hvad den næste igen skal være. Det råd fik Kasper Torsting af en ven, der er filmproducer.

- Så bliver du ikke en af de instruktører, der bruger de næste fire år på at rejse rundt og holde foredrag om den film, du har lavet nu, sagde min ven. Det er et rigtigt godt råd, siger Kasper Torsting.

Han har tidligere arbejdet med dokumentarfilm, men torsdag 15. november er der premiere på hans første spillefilm "I Krig & Kærlighed", og han har nået sit mål om at lave en film. Et mål, der er nået via mange omveje.

- En dag for tre-fire år siden gik jeg og tænkte for mig selv, at den hemmelige drøm om at lave en rigtig film, en spillefilm, den drøm var der stadig. Og hvis der skulle være en lille bitte sandsynlighed for, at det skete, så skulle jeg holde op med at drømme og tage en beslutning om, at det skal ske. Fra den dag af vidste jeg fuldstændig, hvilke job jeg skulle sige ja til. Jeg sagde nej til dokumentarfilm, foredrag og undervisning, alle de ting, som ikke bragte mig tættere på at lave en spillefilm, siger han.

Kasper Torsting
Er 43 år og bor på Vesterbro i en andelslejlighed med sin kone og parrets to børn. Kasper Torsting blev student fra Odder Gymnasium, og hans familie bor i byen.Han blev færdig på Den Danske Filmskoles tv-tilrettelæggerlinje i 2001. Har lavet dokumentarfilm som "Rocket Brothers" (2003) og tog initiativ til og var redaktør på dokumentarserien "Vores Krig" (2010), som omfattede seks film.

Kasper Torsting lavede i 2010 sit eget selskab, Torsting Film, og han har instrueret den franske tv-serie "Ø" for Canal+.

Desuden har han lavet tv-reklamer for blandt andet McDonalds, Tryg, Falck, Børnefonden og Forsvarets Uddannelser.
Turneen til biografer rundt i landet bragte også Kasper Torsting til hjembyen Odder. Foto: Morten Pape
Turneen til biografer rundt i landet bragte også Kasper Torsting til hjembyen Odder. Foto: Morten Pape

Reklamerne var en god øvelse

- Jeg skrev manuskripter og læste andres manuskripter. Og jeg begyndte at lave reklamefilm. Det er en fantastisk øvelse i alt det rent håndværksmæssige, i at få nogle kilometer i benene. Dokumentarerne var typisk med små hold eller mig alene, der filmede, siger Kasper Torsting.

Dokumentarfilmene havde givet ham en stemme og tone som fortæller, og reklamefilmene gav ham rutinen i et arbejde med store produktioner. Og de gav en fornuftig indkomst.

- Spillefilm er ikke guld og grønne skove. Jeg kunne have tjent langt flere penge ved at lave reklamefilm. Det honorar, jeg får for at lave film som debuterende instruktør, bliver man hverken tyk eller fed af. Jeg får et fast, aftalt honorar, og det kan betale min husleje. Men jeg har altid drømt om at lave en spillefilm. Og ved at prøve det har jeg fundet ud af, at jeg er god til det og har lyst til at gøre det igen - mange gange. Selv om det er det hårdeste, jeg har prøvet i mit liv, siger Kasper Torsting.

Kasper Torsting har realiseret drømmen om at lave en spillefilm. Foto: Morten Pape
Kasper Torsting har realiseret drømmen om at lave en spillefilm. Foto: Morten Pape

Har et særligt forhold til far

Inden premieren på "I Krig & Kærlighed" er der en turné med omkring 60 for- og gallapremierer, hvor Kasper Torsting er med og fortæller om filmen. Turen har også bragt ham forbi hjembyen Odder, hvor hans far er frivillig i byens biograf. Faderen har han et særligt forhold til. Det er nemlig ikke hans biologiske far, og det tog han op i sin afgangsfilm fra filmskolen.

"Vejen tilbage", hedder filmen om hans biologiske fars selvmord. På skolen fik eleverne at vide, at de skulle lære sig selv at kende. Filosofien var, at hvis man skal lave film om andre, skal man kende sig selv.

- Det var sidste mulighed for at lave en film i trygge rammer. Derfor valgte jeg at lave en privat film og tage tyren ved hornene og få svar på nogle af de spørgsmål, jeg havde. Min biologiske far tog livet af sig, da jeg var spæd. Jeg har altid vidst, han var død. Det var lidt af et tabu, min mor havde ikke lyst til at tale om det, og al kontakt var slettet og fjernet. Min far Claus adopterede mig, da jeg var to, og jeg havde en god og dejlig barndom med ham og mor. Det er ham, jeg kalder far, og filmen har titel efter den erkendelse, der opstod ved at lave filmen: Ham, der er min far, er ham, der har været der for mig, siger Kasper Torsting.

Tiden som soldat har givet Kasper Torsting nogle værktøjer, han kan bruge som filmmand. Foto: Morten Pape
Tiden som soldat har givet Kasper Torsting nogle værktøjer, han kan bruge som filmmand. Foto: Morten Pape

Dokumentarfilm blev øjenåbner

Efter gymnasiet var han soldat i Holstebro i et år. Han gik meget i biografen og købte et videokamera, som han fik lov at filme med på øvelser. Det foregik, da Danmark var involveret på Balkan.

- Nogle af vores befalingsmænd havde været dernede og kunne fortælle nogle drabelige historier. Jeg begyndte at interviewe dem, og så lavede jeg drengerøvsfilm med de andre, husker Kasper Torsting, der i dag er 43 år.

Han overvejede at læse statskundskab, men så tænkte han "ej, jeg skal lige på højskole først." Han gik på Askov Højskole, hvor han prøvede at lave film og tv. Så tænkte han "jeg tager lige en højskole til". Det blev Den europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

- Alle derfra søger ind på Filmhøjskolen i København, men meget få kommer ind. Man søger en specifik linje, og jeg tænkte, jeg har ikke en chance i forhold til alle de andre, så jeg søgte tv-tilrettelæggerlinjen som instruktør med fokus på dokumentar. Jeg kom til optagelsesprøve, og inden jeg vidste, hvad der skete, var jeg optaget og røg til København som 21-årig. Jeg fik virkelig øjnene op for dokumentarfilm, og hvad de kan, siger Kasper Torsting.

Kasper Torsting kender biografen i hjembyen Odder ganske godt. Hans far er filmoperatør, og hans mor har også været frivillig i Biffen, som stedet hedder. Foto: Morten Pape
Kasper Torsting kender biografen i hjembyen Odder ganske godt. Hans far er filmoperatør, og hans mor har også været frivillig i Biffen, som stedet hedder. Foto: Morten Pape

Dokumentarmanden føler et ansvar

Instruktøren kan også selv noget med dokumentarfilm. "Rocket Brothers"-filmen om Kashmir fik flere priser, og Kasper Torsting tog initiativ til dokumentarserien "Vores Krig", der blandt andet kastede "Armadillo" af sig. Han taler med stolthed om sit arbejde med at portrættere danske soldater i krig.

- Jeg er selv antikrigs-agtig. Jeg var værnepligtig, og den verden er ikke noget for mig. Men jeg fik nedbrudt nogle fordomme på en positiv måde. Som dokumentarist har jeg følt et ansvar for at tegne et retvisende billede af de danske soldater. Enten blev der lavet tør, faktabaseret journalistik eller negativt ladet propaganda. Men virkeligheden på godt og ondt blev ikke skildret. Den evne havde jeg, og så var det bare med at få handsken på, siger instruktøren.

- "Armadillo" er en antikrigsfilm, som viser, hvor barskt det kan være at være dansk soldat. Det viser den forråelse, der sker. Men i forsvaret er de glade for filmen, for den viser virkeligheden, siger Kasper Torsting.

Filmarbejde minder om at være soldat

Han har selv trukket på nogle af sine erfaringer som værnepligtig under arbejdet med "I Krig & Kærlighed".

- Jeg oplevede, hvor meget det betyder for et ungt menneske på 18 år at få ansvar. Jeg blev bedt om at være gruppeleder og skulle sørge for, at folk kom til tiden, havde deres udstyr, at der var god stemning og at motivere. Det har jeg taget med mig for livet. Da jeg stod i stiv kuling og snestorm på 12. døgn i træk under indspilningerne på Als, var jeg glad for at have lært, at det er vigtigt ikke at få våde tæer. At lave spillefilm er enormt lavpraktisk, det minder om at være i felten som soldat. Her filmer vi, her spiser vi, og her placerer vi de tunge køretøjer. Der var ikke mange af de andre, der også havde været soldat, i filmbranchen trak de fleste frinummer eller var militærnægtere.

- Jeg har været i krigszoner og brændpunkter som filmmager. Men intet kommer i nærheden af, hvor hårdt det er at lave spillefilm fysisk og mentalt. Alle dine vågne minutter er du på, og der skal svares på spørgsmål fra højre og venstre, siger Kasper Torsting.

Tænker på nye projekter

Foruden arbejdet med reklamefilm har instruktøren også lavet den fransk tv-serie "Ø" på 10 film a 10 minutter som forarbejde til den første spillefilm. En henvendelse fra en fransk kvinde, der havde været kæreste med bassisten i Kashmir, førte til, at Kasper Torsting fik overtalt det franske selskab til at flytte tv-serien fra Texas til Bornholm og lade ham være instruktør, og han fik gode erfaringer med sig.

Kasper Torstings agent taler med udenlandske producenter og agenter i England og USA, men lige nu koncentrerer han sig om at få sendt "I Krig & Kærlighed" godt af sted. Men han arbejder også med to projekter.

- Historien om Jutlandia (det danske hospitalsskib under koreakrigen, red.) fortjener at blive fortalt. Danske læger og sygeplejersker var buret inde på det skib i månedsvis, det er en spændende fortælling, som jeg er i gang med at udvikle. Og Niels Bohr, der var med til at udvikle verdens første atombombe i krigen mod Hitler, er også en spændende fortælling, siger Kasper Torsting.

Debutant bag episk kærlighedsdrama: Der er flere film i mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce