Bog 12 i Kjædegaards krimiserie er et hit

Lars Kjædegaard har i al stilhed bevæget sig op i toppen af det danske krimiforfatter-hierarki. Han er 63 år.     

Bog 12 i Kjædegaards krimiserie er et hit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Kjædegaard har skrevet sin 12. bog i serien om opdagerparret Belling og Hvid - den er fremragende.

Bøger: Et par brutale terror-handlinger i København. Justitsministeren indkalder til møde med drabsafdelingen og PET. Det udvikler sig til et skænderi mellem PET-chefen og lederen af drabsafdelingen. Men livet skal gå videre og arbejdet passes. Få dage senere bliver chefen for drabsafdelingen myrdet.

Det er anslaget til den 12. roman, "Sherif", i Lars Kjædegaards serie om drabsefterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.

For 12. gang oplever vi parret i en hæsblæsende forbryderjagt. Men denne gang i et andet miljø end tidligere - og plaget af såvel bureaukrati som interne stridigheder og presset af at skulle arbejde under voldsomt politisk søgelys.

Det udvikler sig til en forrygende krimi med en overraskende afslutning. Undervejs er der - som altid hos Kjædegaard - en række fine portrætter af forskellige persontyper, og der er plads til tanker og overvejelser. Ikke alene hos hovedpersonerne, men også hos mennesker, der ikke fylder helt så meget i romanens persongalleri. Dertil kommer en stille, varm humor, som Kjædegaard konsekvent putter i alle sine romaner.

De 12 bøger i serien om Belling og Hvid
2011: "Smukke Jan"2011: "Den sidste dommer"

2012: "Den røde labyrint"

2012 "Goyas hund" - en af de absolut bedste i serien

2013: "Sorte sø"

2014: "Blomstermanden" - også en af "spidserne"

2015: "Døden i Harkaberg"

2016: "Skakten"

2016: "Det der er værre"

2017: "Før natten kommer"

2017: "Et skrig til himlen"

2018: "Sherif" - i seriens top-tre

Alle bøger i serien om Belling og Hvid er udgivet af forlaget Rosinante.
?Sherif? er den 12. roman i serien om drabsefterforskerne Belling og Hvid. Den er blandt seriens bedste.
?Sherif? er den 12. roman i serien om drabsefterforskerne Belling og Hvid. Den er blandt seriens bedste.

En stadig udvikling

Det er sjovt - og spændende - med Lars Kjædegaard, at han ganske stille har bevæget sig op i toppen af det danske krimiforfatter-hierarki.

Han har skrevet bøger i mange år, også krimier. I al ubemærkethed.

Så skabte han opdagerparret Belling og Hvid i bogen "Smukke Jan" i 2011, og derfra er han kun klatret opad. Naturligvis vil alle romaner i en så omfattende serie ikke være lige gode. Og naturligvis er det i høj grad en smagssag, hvilke romaner man synes bedst om. Men tendensen er tydelig: Kjædegaard bliver bedre og bedre.

Nu og da kan der være et lille tilbagefald - som eksempelvis roman nr. syv, "Døden i Harkaberg", der var klart svagere end forgængeren, "Blomstermanden". Men generelt bliver Kjædegaard bedre og bedre, og bøgerne får mere og mere substans.

I den nye roman "Sherif" er Kjædegaard helt på toppen. Denne anmelder har i årevis fundet Kjædegaard forrygende - og overset i dansk litteratur. Sådan er det ikke længere. Nu er det erkendt, at Kjædegaard skriver forrygende og lægger navn til nogle af de bedste krimier i tidens enorme stakke inden for genren.

Men det er næsten endnu mere interessant, at Kjædegaard formår at forny sig så meget undervejs i serien. Godt nok er hver bog en afsluttet handling. Men bøgerne har dog de samme to hovedpersoner - og en række biroller spilles af samme personer gennem serien. Alligevel er hver roman helt sin egen. Selv om Kjædegaard har sin egen skrivestil, er bøgerne fortalt meget forskelligt.

En stille sympati

Nummer 12 i serien er måske den allermest fornyende.

Kjædegaard starter i en fortællende, journalistisk stil, som han ikke plejer at bruge. Vi skal et stykke ind i romanen, før vi møder hovedpersonen Thor Belling og lidt længere, før vi møder hans makker - og elskede - Anita Hvid. Og bogens tema er anderledes. Der er pludselig en international vinkel, hvor forfatteren tidligere gik rundt i skovene ved Silkeborg eller i baggårdene i Helsingør.

Kjædegaard flytter sine historier, og han flytter sig selv som forfatter. Det tør siges, at han har styr på kompasset. Han flytter altid i den rigtige retning.

Det er svært at vurdere, om "Sherif" er den hidtil bedste roman i serien. Men det er indlysende, at den er blandt de absolut bedste. Den er givetvis i Kjædegaards top-tre. På grund af det særdeles samfundsrelevante plot, den underspillede skildring af hovedpersonernes følelser og overvejelser, da deres respekterede chef bliver skudt og Kjædegaards forbilledlige sprog.

Der er i romanen en stille, aldrig svigtende sympati for mennesker, der rammes af skæbnen. Det er denne omtanke og disse fine iagttagelser kombineret med evnen til at fortælle, der løfter Kjædegaards krimier op til ikke alene at være gode krimier, men til også at være god litteratur.

Krimi

Lars Kjædegaard

"Sherif"

400 sider, Rosinante

Bog 12 i Kjædegaards krimiserie er et hit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce