Bob Dylan ifølge en fynsk litteratur-professor

Gennem årene er der skrevet hundreder af bøger om Bob Dylan - inklusive en del danske bidrag. Nu kan Anne-Marie Mai føjes til på listen. Foto: Ki Price, Scanpix

Bob Dylan ifølge en fynsk litteratur-professor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Litteraturforskeren Anne-Marie Mai afslører i sin nye bog, "Digteren Dylan", et indgående kendskab til den amerikanske sangers tekster. Han repræsenterer "måske en ny måde at være digter på", mener hun.

Tilbage i 1970 vakte det en del røre i den danske andedam, da Thorkild Bjørnvig udgav den lille bog "Oprør mod neonguden - et essay om beat". For her kiggede en af de digtere, der rangerede meget højt i det finlitterære hierarki, på nogle af den unge og rebelske rockmusiks tekster - og betragtede dem som poesi på lige fod med det, der ellers blev udgivet som tynde digtsamlinger hos de etablerede forlag.

I dag er vi knap fire årtier længere henne i tidsregningen. Dertil fik Bob Dylan i 2016 Nobelprisen i litteratur. Så det er ikke helt så debatskabende, at en professor i litteratur nu har skrevet en bog om Bob Dylans tekstunivers.

"Digteren Dylan" hedder den. Forfatteren er Anne-Marie Mai, professor og forsker ved Syddansk Universitet.

Det mest overraskende er måske, at Anne-Marie Mai indledningsvis skal overbevise os om, at Bob Dylans tekster faktisk kan kaldes litteratur. Som hun skriver, er hendes tese, "at Dylans sange er en lynende og glimtende digtning, der får ord og vendinger til at virke sammen, selv om de kommer vidt forskellige steder fra i kultur og litteratur".

Jo da. For kender man Dylans efterhånden mange plader, kommer det ikke som nogen banebrydende betragtning.

Litteraturforsker Anne-Marie Mai hører i det daglige til på Syddansk Universitet i Odense. Hun har gennem årene udgivet en række anerkendte bøger. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix
Litteraturforsker Anne-Marie Mai hører i det daglige til på Syddansk Universitet i Odense. Hun har gennem årene udgivet en række anerkendte bøger. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix

Svær at holde fast

Hvormed ikke er sagt, at Anne-Marie Mais bog er dårlig. På ingen måde.

For det er altid spændende at få nye bud på, hvordan Bob Dylan skal læses, høres og tolkes.

Anne-Marie Mai betoner Dylans mangfoldighed og hvordan, han er svær at holde fast. Hun mener, at det traditionelle forfatter-begreb ikke rækker til at beskrive ham. Han repræsenterer "måske en ny måde at være digter på", og måden, han blander litterære traditioner, bluessange, film, popkultur og folkeviser på, samtidig med at han giver det hele sit eget særpræg, udvider det litterære felt og den litterære kultur, lyder konklusionen.

Et vibrerende felt

Derfra kaster Anne-Marie Mai sig ud i en række Dylan-tekster og kigger på temaer som ord, rim, personer og steder. Det er underholdende, tankevækkende og velskrevet, og det viser, at den fynske professor er særdeles godt inde i Dylans produktion.

Hun giver en slags konklusion med en karakteristik af den amerikanske sangskrivers ordkunst som "et vibrerende felt af billeder, rim, steder, tider og personer, der interagerer og danner en tekst, som læseren og tilhøreren kan reagere på med bifald eller kritik".

Og hun konstaterer, mens hun på en rejse i USA møder en kvinde, som mener at kunne sætte navn på kvinden i klassikeren "Girl From The North Country", at dylanologien - de mange bøger om og tolkninger af Dylans liv - er ustandselig.

Ja, og "Digteren Dylan" er endnu et bidrag til strømmen af udgivelser. Kompetent og værd at læse - og lige så langt fra at fastholde den 77-årige sanger som alle de andre forsøg.

5 stjerner

Anne-Marie Mai:

"Digteren Dylan"

Gyldendal

170 sider, 250 kr.

Bob Dylan ifølge en fynsk litteratur-professor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce