Arne Mariager: Natur, kultur, menneske

?3-dimensional circle? hedder denne flotte skulptur, skabt af Jeppe Hein, som står i Billund Skulpturpark. PR-foto

Arne Mariager: Natur, kultur, menneske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smuk og interessant bog fortæller historien om skulpturerne i Billund, der gør stien mellem bymidten og Legoland til noget ganske særligt.

Skulpturer gør sig sædvanligvis godt på billeder. Det ligger i sagens natur. For en billedhugger arbejder med begreber som form og balance. Det samme gør en fotograf. Derfor er det ikke så overraskende, at en ny bog, der fortæller historien om skulpturparken i Billund, er forsynet med et væld af prægtige fotos. Sådan måtte det næsten blive. Men det er overraskende, at en bog om et kulturprojekt i en mindre provinsby kan være så interessant. Men bogen løfter sig, fordi den ud over skønheden rummer en lærerig og interessant fortælling om, hvad vilje og sammenhold kan gøre.

Da folkene bag "Skulpturpark Billund" for en uges tid siden holdt bogpræsentation, kunne de glæde sig over, at mere end 30 års arbejde er kronet med held. I dag har Billund den skulpturpark, som det var svært at se realiseret for år tilbage. De kunne også glæde sig over, at det er lykkedes at skabe en symbiose mellem politikere, kunstnere, skole- og uddannelsesfolk, erhvervsfolk og ikke mindst byens borgere. Men det er samspillet og samarbejdet mellem disse grupper, der har gjort det muligt at realisere visionen. For det er krævende at skabe en skulpturpark. Det stiller store økonomiske krav. En skulptur koster hurtigt en kvart million kroner på grund af kostbare materialer og på grund af de mange timer, der skal arbejdes med skulpturen, før den er parat til at blive stillet op. Og mange skulpturer er langt mere kostbare. Billund stod sammen om projektet. Nu har byen en langstrakt skulpturpark med 21 skulpturer, udført af anerkendte kunstnere. Parken strækker sig 1,3 kilometer på begge sider af Billund Bæk og stien, der forbinder bymidten med turistområdet ved Legoland og Lalandia.

Kunstnerne i Skulpturpark Billund
Indtil videre omfatter Skulpturpark Billund 21 værker - skabt af næsten lige så mange forskellige kunstnere. Kun to kunstnere er repræsenteret med hver to værker. Det er Jens Galschiøt fra Odense, som er manden bag skulpturerne "Den lille prins" og "Balanceakten" samt japanske Swako Ando, som står bag figurerne "Oto" og "Togo".De øvrige kunstnere og deres værker er Pontus Kjerrman "Velkommen i min verden", Ingvar Kronhammer med "Parkbænk V", Jens Chr. Jensen med "Granit på søjler", Niels Peter Bruun Nielsen med "Indgang", Jeppe Hein med "3-dimensional circle", Keld Moseholm med "Stående figur", Lotte Olsen "Havekonen", Prins Henrik med "Fabeldyr", Thorkild Hoffmann med "Horisont", Lis Andersen "Arken", Gunhild Rudjord og Esben Lyngsaa Madsen med "Pentagonia", Poul Bækhøj med "Tre skulpturer". Claus Fisker Andersen med "Divan" Harvey Martin "Stjernedyret", Hans August Andersen "Et møde", Quan Sihua "Give Me a Kiss" og Thomas Kruse og 70 børn "Drømme, leve, lege".
Det gule hoved ? Quin Sihuas iøjnefaldende skulptur. PR-foto
Det gule hoved ? Quin Sihuas iøjnefaldende skulptur. PR-foto

Tankevækkende læsning

Journalist Anette Jorsal har skrevet bogens hovedkapitel, der fortæller historien om skulpturparken fra idé til vellykket virkelighed. Hun har også været redaktør på bogen og givet den et stramt journalistisk præg. Der er blandt andet blevet plads til en række korte kommentarer fra borgere i Billund, også børn, om, hvad de synes om skulpturparken. Det er tankevækkende læsning. For det viser, at mennesker har godt af kunst, at kunst sætter tanker i gang. At det er en god oplevelse at møde kunsten i hverdagen på den daglige færd.

Ud over Anette Jorsals skønne fortælling om skulpturparkens fødsel og liv har museumsdirektør Teresa Nielsen, Vejen Kunstmuseum, skrevet et begavet forord. Bogen rummer korte sammendrag på engelsk, og så får vi en fremragende præsentation af samtlige 21 værker. Mange fotografer har været på arbejde og gjort det godt. Det ene lækre farvebillede efter det andet fortæller om kunstværkerne og viser samtidig, at det er meget forskellige kunstnere og meget forskellige skulpturer, der er repræsenteret i Billund. Ambitionen er at skabe økonomisk råderum til indkøb af endnu flere skulpturer, så parken når op på et halvt hundrede skulpturer. Salget af bogen "Skulpturpark Billund" er et af midlerne til at komme videre. Bogen er blevet til med økonomisk støtte fra flere fonde og fra Billund Kommune.

Det mest kedsommelige

I bogen fortæller Anette Jorsal, at det var Legos daværende informationschef Peter Ambeck-Madsen, der satte det hele i gang. I 1987 skrev han et åbent brev til daværende borgmester, Erik Tychsen. Ambeck-Madsen foreslog, at Billund Kommune brugte nogle af sine mange penge på at købe god kunst, der kunne forskønne byen i stedet for at bruge pengene på skattelettelser.

- Billund er jo noget af det mest kedsommelige, man kan se, skrev Ambeck-Madsen lidt dristigt.

Tyshsen ville ikke bruge penge, som han syntes lå bedre i borgernes lommer, men han kunne godt lide tanken om at forskønne Billund og skabe oplevelser i bybilledet. Så allerede samme år afsatte Billund Kommune 250.000 kroner til at forskønne byen, og det blev vedtaget at afsætte et lignende årligt beløb de næste fire år. Et udvalg blev nedsat for at arbejde med projektet, og i 1991 købte Billund den første skulptur. Billedhuggeren Niels Peter Bruun Nielsen kom til at levere den første skulptur til parken. Den, der hedder "Indgang". Billund var på vej.

Prinsen skabte debat

Blandt rækken af store kunstnernavne i skulpturparken er der også en aktør. Men han er måske den mest kendte af dem alle, nemlig prins Henrik. Hans sjove og drastiske figur "Fabeldyr" kom til parken i 2016 som en gave.

- Kunne man i skulpturparken tænke sig en skulptur fremstillet af prins Henrik, lød forespørgslen.

Undervejs var den nedsatte arbejdsgruppe blevet til en bestyrelse for Skulpturpark Billund, og Kirsten Vagtholm, der var og er formand for bestyrelsen, sagde straks ja tak.

- En skulptur fremstillet af prinsen, det kunne jo ikke gå galt, siger hun.

Det var det så ved at gøre alligevel. Skulpturen blev leveret og stillet op nogenlunde midt i parken. "Fabeldyr" minder lidt om en flodhest, der sluger en delfin - eller noget i den retning. Der er frit spil for fantasien. En munter og alligevel dramatisk figur. Men der blev spektakel. En hel del mennesker syntes, at skulpturen var "for fræk", for fabeldyret har et ret synligt lem. Det er faktisk den skulptur i parken, der har skabt mest debat. Det må have glædet prinsen. Han mente netop, at meningen med kunst er, at man skal snakke om den.

I den nye bog udtrykker Billunds borgmester, Ib Kristensen, samme synspunkt:

- Fabeldyr er et anderledes og sjovt dyr, som man gerne må berøre, og det er nok et meget godt eksempel på kunst - at det kan debatteres og dele folk, skriver borgmesteren.

Det dejlige er, at det kan kunsten. Den deler vandene. Men i Billund har det tydeligt vist sig, at kunsten også kan samle.

Anette Jorsal:

"Skulpturpark Billund"

90 sider, stort format, illustreret.

Udgivet af "Billund Skulpturpark"

I samarbejde med Forlaget Jelling.

Arne Mariager: Natur, kultur, menneske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce