Fodbold

Otte fodboldfortællinger målrettet børn i 2. og 3. klasse skal inspirere til og styrke læsning

Kniber det med at få børn eller børnebørn til at læse? Og skyldes det måske, at de har svært ved det?

Otte fodboldlandsholdsspillere på mande- og kvindesiden skal med et projekt målrettet piger og drenge i 2. og 3. klasse medvirke til at øge interessen for læsning.

De fortæller - i otte små udgivelser - deres historie om kærligheden til fodbold, ungdomsårene, idoler, mindeværdige kampe mv. i et sprog, der passer til poder med fodboldinteresse.

Drengene halter stadig efter pigerne

Drengene præsterer dårligere end pigerne, når det gælder læsefærdigheder.De evigt omdiskuterede PISA-undersøgelser, der bl.a. sammenligner børn og unges læsning på tværs af lande, viser, at der stadig er flest piger i de øverste scorings-niveauer 4, 5 og 6, mens der i 1, 2 og 3 - de svageste læsere - er overvægt af drenge. Dog er forskellen svagt aftagende i 2015-tallene sammenlignet med den første PISA-måling i 2009.

Danmark har relativt få højtpræsterende i læsning, en stor mellemgruppe, der klarer sig godt og 15 procent lavt præsterende - defineret som unge, der ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse.

En grovberegning viser, at ud af 27 i en dansk skoleklasse vil fire præstere lavt i læsning.

Flere lande har skabt markant bedre læseresultater for mellem- og topgruppen. Til gengæld er det en verdensomspændende udfordring at løfte bundgruppen.

Kilde: videnomlaesning.dk

- Vi ved, at det kan være svært at få børn til at holde fast i letlæsningen, når de skal læse derhjemme om aftenen. Derfor lancerer vi nu konceptet, siger Ole Sonnichsen, skribent og forlagschef hos Carlsen, der i et samarbejde med Dansk Boldspil Union (DBU) står bag bøgerne og ideen, der gerne skulle generere midler til kommende skoleprojekter med landsholdsspillere involveret.

Jakob Høyer, DBU's kommunikationsdirektør, siger om unionens bevæggrunde for at være med i projektet:

- Fodbolden skaber glæde, sundhed og integration, og med bøgerne kan vi være med til at sætte fokus på uddannelse. Projektet er ikke lavet for, at forlaget og DBU skal tjene penge. Overskuddet går til nye projekter, og 100.000 kr. er allerede garanteret. Forhåbentlig giver det endnu mere.

Læs med landsholdet

"Læs med landsholdet" består af otte rigt illustrerede letlæsningsbøger om landsholdsstjerner i fodbold - skrevet af Ole Sønnichsen, forlagschef på Carlsen.Otte spillere fortæller i letlæseligt sprog om bl.a. deres ungdomstid og glæden ved fodbold: Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, Andreas Christensen, Pierre-Emile Højbjerg, Jannik Vestergaard, Yussuf Poulsen, Nadia Nadim og Pernille Harder.

Målgruppen er piger og drenge i 2. og 3. klasse. En stor fordel ved fagtekster er, at man kan finde et emne, der fanger det enkelte barns interesse. Især er det en mulighed for at fange de børn, der har svært ved at finde motivation til læsning.

Læseprojektet er et samarbejde mellem Dansk Boldspil Union og Carlsen. Overskuddet fra bøgerne går til et nyt samarbejde mellem DBU og skolerne. Landsholdssspillerne er med til at udvælge fremtidige projekter.

DBU har i forvejen en række projekter i de danske skoler. Læs mere på dbu.dk/boern_og_unge/skolereform

 

Han peger på, at de otte bøger flugter fint med DBU's slogan de senere år: En del af noget større.

Høyer kan sagtens forestille sig yderligere bøger med landsholdsspillerne, der alle har taget godt imod ideen.

- Spillerne har været enormt begejstrede, selv om mange river i dem i en travl hverdag, siger han.

Andre end Messi og Ronaldo

Det kræver ikke mange minutters research i en skolegård eller til en U9-træning at afsløre, at der står Messi og Ronaldo bag på trøjerne på purke og piger - ikke Schmeichel, Eriksen og Harder. Landsholdsfodbolden anno 2017 skal til dels genopfinde sig selv i en tid domineret af storklubberne i bl.a. Champions League.

- Selvfølgelig vil vi gerne have vore fans tættere på landsholdet. Vi har forsøgt os med videoer fra landsholdets hotel - hos Viktor Fischer og Simon Kjær - og vi har haft en 12-årig ude som juniorreporter, men det vigtigste for os med bogprojektet er at få flere børn til at læse, fastslår kommunikationsdirektøren.

Schmeichel var angriber

Historierne tager udgangspunkt i både de aktuelle profkarrierer og de første fodboldår i stjernernes liv.

Vidste du f.eks., at:

- Kasper Schmeichel, der i tirsdags sikrede sig evig heltestatus i engelske Leicester med endnu en straffesparksredning mod Sevilla i Champions League, har vundet Anders And Cup - som angriber?

- Christian Eriksen spiser kylling med pasta inden hver eneste kamp - og som knægt sov med en fodbold i stedet for et tøjdyr?

- Pernille Harder fik debut som 16-årig på A-landsholdet og scorede tre gange i en sejr på 15-0 over Georgien? Hun giver sig selv karaktér efter hver spillet kamp.

- Nadia Nadim sammen med sin familie flygtede fra Afghanistan som 11-årig og blev fanget af fodbold i et asylcenter ved Aalborg?. Hun be'r en lille bøn, når hun betræder græsset før en kamp.

- Pierre Emil Højbjerg som dreng boede 500 meter fra Parken, og at han blev ked af det, da han blev sat op som angriber? Han ville spille på midtbanen.

- Jannik Vestergaard startede i klubben Vestia i København - lige bag Vestre Fængsel? Det var svært at få bolden tilbage, når den var sparket over fængselsmuren...!

De danske landsholdsmænd er samlet fra mandag i Horsens, der om aftenen danner ramme om Dansk Fodbold Award. Siden gælder det forberedelserne til VM-kvalifikationskampen ude mod Rumænien på søndag.

Pernille Harder, Nadia Nadim og de øvrige danske fodboldkvinder er i fuld gang med finpudsningen til EM-slutrunden, der afvikles i Holland fra 16. juli.

  • fyens.dk