Sophie Løhde har sat sig for at besøge samtlige 98 danske kommuner for at få inspiration til fremtidens offentlige sektor. Første stop var i Give, hvor hun mødte en plejecenterleder, som der kan det med at springe over, hvor gærdet er lavest.

Sophie Løhde(V) er en dame med en mission som hænger direkte samme med hendes titel "Minister for offentlig innovation". Og hun vil hente inspiration fra din kommune. Fra alle kommuner.

- Jeg vil besøge alle 98 kommuner og de fem regioner, siger ministeren.

Det kan virke som et helt ustyrligt projekt, men det handler om det stik modsatte:

- For at få en bedre styring af den offentlige sektor, er vi politikere nødt til at lære at styre os selv, siger Sophie Løhde.

De skal knække nødden

Regeringen med innovationsminister Sophie Løhde (V) i spidsen har nedsat en ledelseskommission, der skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan ledelsen i den offentlige sektor kan forbedres.Holdet består af:

Allan Søgaard Larsen, tidligere koncernchef for Falck A/S [formand]

Lotte Bøgh Andersen, professor på Aarhus Universitet

Eva Zeuthen Bentsen, partner Odgers Berndtson. Tidligere direktør på Gentofte Hospital

Marianne Thyrring, direktør for Danmarks Meteorologiske Institut

Lasse Jacobsen, kommunaldirektør i Viborg Kommune

Dorthe Gylling Crüger, adm. direktør på Sygehus Lillebælt

Emma Winther, centerleder på Plejecenter Kastaniehaven, Vejle Kommune

Birgit Lise Andersen, skoleleder på Strandgårdsskolen, Ishøj Kommune

David Hellemann, koncerndirektør i Nykredit, tidligere departementschef i Finansministeriet

Alfred Josefsen, ejer af ledelsesfirmaet Alfred A/S. Tidligere adm. direktør for Irma

Derfor tager hun ud for at lære af dem, hun kalder virkelighedens eksperter. Hendes turné begyndte onsdag i Give på Plejecenter Kastaniehaven, og den kom lidt humpende fra start. Ministerbilen kørte til den rigtige adresse, Sdr. Ringvej 6, men i den forkerte by. Så mens Sophie Løhde holdt i Vandel, lå Kastaniehaven i Give, som plejecentret plejer at gøre.

Sophie Løhde(V) er en dame med en mission som hænger direkte samme med hendes titel "Minister for offentlig innovation". Og hun vil hente inspiration fra din kommune. Fra alle kommuner.

Jeg tænker: Hvad kan vi nøjes med at gøre. Ellers kan vi komme til at give os selv rigtig meget arbejde. Vi prøver at holde fokus på vores borgere.

Emma Winther, centerleder på Kastaniehaven.

- Jeg vil besøge alle 98 kommuner og de fem regioner, siger ministeren.

Det kan virke som et helt ustyrligt projekt, men det handler om det stik modsatte:

- For at få en bedre styring af den offentlige sektor, er vi politikere nødt til at lære at styre os selv, siger Sophie Løhde.

Derfor tager hun ud for at lære af dem, hun kalder virkelighedens eksperter. Hendes turné begyndte onsdag i Give på Plejecenter Kastaniehaven, og den kom lidt humpende fra start. Ministerbilen kørte til den rigtige adresse, Sdr. Ringvej 6, men i den forkerte by. Så mens Sophie Løhde holdt i Vandel, lå Kastaniehaven i Give, som plejecentret plejer at gøre.

Adolfs pølser

Her havde de rullet alt det ud, som Kastaniehaven kan. Børnehaven var på besøg og guffede pandekager i plejecentrets bålhytte. Hunden Cody gik rundt mellem de ældre ude i gården. Og der var gode chancer for en godbid, for Adolf og Poul stod og serverede hotdogs fra den pølsevogn, som de selv har fundet og hentet i Randers og har sat i stand. De er nemlig en del af Kastaniehavens handyman-patrulje på 14-15 mænd, der gerne leverer håndelag og muskelkraft.

- Kvinderne bestiller det, og vi laver det, som Adolf Dalgaard siger.

Kvinderne? Ja, for det meste er det Emma Winther, som er chefen på Kastaniehaven. Hun er også et af de gode eksempler, som Sophie Løhde rejser rundt i landet for at blive inspireret af, og lige nu er ministeren på vej fra Vejle til Give.

Men allerede inden ministeren når til frem, har hun tildelt Emma Winther en vigtig rolle. Emma skal være en del af regeringens ledelseskommission. Det et seriøst gruppearbejde med ti forskellige mennesker, som får ti måneder til at komme med forslag til, hvordan man bedre kan lede landets plejehjem, skoler, børnehaver og sygehuse i fremtiden. I grupper er der folk som David Hellemann, der er koncerndirektør i Nykredit med en fortid i finansministeriet, Lasse Jacobsen, der er kommunaldirektør i Viborg Kommune og Dorthe Gylling Crüger, der er direktør for Sygehus Lillebælt.

Nøddeknækkeren

Og når man kigger på Kastaniehaven er det ikke svært at se, hvorfor den Emma Winther også skal have en plads i gruppen. Der er meget, der er lykkedes for den jyske plejehjemsleder. Kastaniehaven har åbnet sig mod resten af byen, så både pårørende, børnehavebørn, hunde og frivillige har deres faste gang på ældrecentret, hvor næsten 90 frivillige er tilknyttet. Og hvor ældre ude fra Give og omegn kommer ind og hygger sig sammen. For eksempel de fire herrer, der sætter sig om et bord og lægger hver deres bunke af enkroner, tokroner og femmere op på hver sin hvide serviet og gør klar til at bunken kan vokse eller skrumpe, når kortene er givet til et spil vest.

Spørgsmålet er, hvordan Emma Winther har fået skabt liv og glade dage i plejecentret for både gæster, beboere og ansatte, mens lignende ældrecentre virker tunge og træge? Svaret vil Sophie Løhde(V) gerne have med i den reform af den offentlige sektor hun er sat i spidsen for at sætte i gang.

-Vi skal finde ud af, hvordan vi bliver bedre til at udveksle de gode erfaringer. Og når nogen har knækket nødden, skal vi finde ud af, hvorfor det er så svært for andre at følge det gode eksempel, siger Sophie Løhde.

Emma tør

Nu er hun nået frem til Give og Kastaniehaven. Børnene nåede hun ikke, for de er lige gået ud af døren sammen med pædagogerne i retning mod børneinstitutionen. Der er sovetider, der skal passes. Minister eller ej.

Men Adolf og Poul står stadig ved pølsevognen og serverer hotdogs med det hele. Og hunden Cody får snuppet en pølse, der er røget på fliserne ved et af bordene i gården.

Sophie Løhde er nysgerrig og virker begejstret over at opleve, hvordan der dufter af mad i de små bohuse, hvordan møblerne signalerer mere hjem end "pleje" og hvordan alle virker glade.

Det er sådan noget, ministeren gerne vil have bredt ud, og hun er overbevist om, at årsagen er en god ledelse:

-Emma er en leder, der tør gå foran, tage ansvar og se muligheder i stedet problemer. Hun er god til at inddrage både medarbejdere og lokalsamfund ved for eksempel at udnytte, at der ligger en børneinstitution tæt på, siger Sophie Løhde.

-Enten så bryder Emma alle regler, eller også har hun knækket nødden i forhold til at finde en af vejene til at gøre nogle af de her ting. Jeg mener, vi styrer for meget i den offentlige sektor og leder for lidt, siger ministeren.

Stjernestunder

Skal alle regler virkelig brydes for at gøre folk glade, Emma Winther, eller hvordan skaber man et sted som Kastaniehaven?

-Det handler om, hvordan man fortolker rammerne og om at turde vove og måske skære et hjørne og sige: Hvad kan ske, siger hun.

Og sådan må hendes kollegaer også gerne tænke:

-Jeg bakker altid mine medarbejdere op i at prøve noget. Hvis man ikke tør prøve noget, så sker der ingenting. Det er lettere at få tilgivelse end at få lov, plejer jeg at sige. Det kan godt være, at vi finder ud af, at det skal vi ikke prøve igen, men så har vi lært det, siger hun.

Emma Winther vil dog nødig have, at det skal fremstå som om, det er en leg at drive ældrecenter for de penge, der er, og med de rammer og regler, der er.

-Vi har da også rigtig meget at slås med her, og det kan da være svært at få det hele til at hænge sammen. Derfor springer jeg altid over, hvor gærdet er lavest i forhold til krav og regler. Jeg tænker: Hvad kan vi nøjes med at gøre. Ellers kan vi komme til at give os selv rigtig meget arbejde. Vi prøver at holde fokus på vores borgere, siger Emma Winther.

Det er den slags input frisk fra Give, der nu skal bringes ind i regeringens ledelseskommission.

Da Sophie Løhde ruller videre mod København har Adolf og Poul rullet pølsevognen på plads. Den bliver kørt frem, når der igen er noget at fejre på Kastaniehaven. For som Emma Winther siger:

-Det er ikke bare sjovt at være gammel. Der kommer problemer, men vi prøver at skabe stjernestunder.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.