Erhvervsklummen: Derfor er rige samfund gode samfund - og omvendt

Thomas Bernt Henriksen

Erhvervsklummen: Derfor er rige samfund gode samfund - og omvendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er du - også - faret vild i debatten om, hvorvidt vækst er godt eller ondt, eller om der findes andre kloge måder at måle vores samfunds velstand?

Så er hjælpen på vej. Her er en enkel fem-punkts guide til debatten om vækst, velstand og velfærd.

Målt på bnp er Rwanda et af verdens fattigste lande. En mand kigger på tøj på Nyabugogo-markedet i Kigali, Rwanda. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Målt på bnp er Rwanda et af verdens fattigste lande. En mand kigger på tøj på Nyabugogo-markedet i Kigali, Rwanda. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix

1. Derfor har vi en debat om velfærd og velstand kontra bnp

Helt enkelt er bnp - den populære forkortelse for bruttonationalproduktet - et mål for den økonomiske aktivitet i et samfund, altså hvor meget vi producerer og forbruger. På den måde er bnp, som Danmarks Statistik beregner, også et mål for vores økonomiske velstand, for høj produktion giver selvsagt mulighed for et højt forbrug.

Men økonomer har længe advaret om, at bnp eksempelvis ikke kan fange værdien af kærlighed, en tur i skoven eller forbedringerne i kvaliteten af vores mobiltelefoner, mens andre kritiserer bnp for ikke at fange eksempelvis klima- og miljøbelastning. Derfor ønsker kritikerne, herunder Alternativets Uffe Elbæk, andre mål for velstand - og velfærd - end bnp.

2. Her er alternativerne til bnp

Det er let at sige, at bnp ikke dur, men hvad skal man sætte i stedet? Det er det gode spørgsmål.

Forsøgene er gjort. FN har udviklet deres Human Development Index. Professor Michael Porter er en af bagmændene bag The Social Progress Index, og endelig står Legatum Institute i London bag The Prosperity Index. Fælles for alle tre mål er, at de forsøger at indkapsle velstand og velfærd på en anden måde end bnp, nemlig ved at rangere forskellige aspekter af samfundet, herunder sundhed, levealder, uddannelse, tillid, institutioner og nogle økonomiske variable.

3. Alternative velstandsmål er ikke bedre end bnp

Tænketanken Axcelfuture har gjort sig ulejligheden at undersøge, om de alternative velstandsmål gør os klogere på et lands velstand end bnp. Og svaret er enkelt. Det gør de ikke særlig meget. Har du et højt bnp pr. indbygger, ligger du også højt i de alternative velstandsmål. Formuleret lidt mere populært kan man sige, at rige samfund også er gode samfund. De tre alternative velstandsmål, som er nævnt oven for, er således i høj grad korrelerede med bnp pr. indbygger. Målt på tværs af 125 lande finder vi en forklaringsgrad (R²) på 0,81, hvilket er højt for samfundsvidenskabelige undersøgelser.

4. Hvad kan vi lære af Rwanda

Der er i vores materiale nogle undtagelser. Den mest spektakulære er borgerkrigshærgede Rwanda, som er verdens 111.-rigeste land målt ved bnp. Rwanda er derved et af verdens fattigste lande. Målt ved de alternative velstandsmål er Rwanda imidlertid verdens 80.-rigeste land.

Siden den blodige borgerkrig i 90'erne har præsident Kagame ført en målrettet reformpolitik, som i følge de alternative velstandsmål ser ud til at virke. Man kan imidlertid spørge, om det er holdbart, at Rwanda kan fastholde sin flotte placering på de alternative velstandsmål, uden at den reelle økonomiske velstand følger med. Svaret er temmelig sikkert nej.

5. Behold bnp - og brug de alternative mål begavet

Faktisk er Rwanda et tankevækkende eksempel, når man skal tænke over fremtiden for de alternative velstandsmål. De alternative mål rummer - som i Rwandas tilfælde - nogle indsigter, der først bliver interessante, når der et gab mellem bnp pr. indbygger og de alternative velstandsmål. Det samme kan siges om Danmark, hvis vi med tiden rykker ned i økonomisk velstand fra vores nuværende 13. plads og fortsat skal opretholde vores høje placering som nr. 3 i verden på de alternative velstandsmål.

Vi skal altså i højere grad tænke på bnp som et mål for, hvor godt samfund kan løse de problemer, som de står over for, og så bruge de alternative velstandsmål til at svare på, om de gør det. Her kan FN's 17 verdensmål og indekset over landenes evne til at indfri dem være en inspiration, men vi mangler stadig lidt mere viden om, hvor stabile og holdbare de valgte 17 FN-mål faktisk er.

Erhvervsklummen: Derfor er rige samfund gode samfund - og omvendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce