Af: Christian Bachmann, formand for Danmarks Skatteadvokater, Europaplads 2, Aarhus C

Skat: Nu skal en kommission til at forske i og afklare, hvad der er gået galt i SKAT igennem mange år. Der må siges at være rigeligt at tage fat på: Udbetaling af udbytteskat til svindlere, forkerte ejendomsvurderinger, manglende inddrivelse, voldsomt forlængede sagsbehandlingstider og meget mere. Kort sagt: Problemerne står i kø!

Men på vegne af Danmarks Skatteadvokater vil jeg gerne tænde en advarselslampe: Fremtiden er vigtigere end fortiden. Jeg må på det kraftigste understrege, at der er et fælles politisk ansvar for, at genopbygningen af tilliden til SKAT har den allerstørste vigtighed. Vi kan ikke bruge historisk viden og placering af ansvar til noget, hvis vi samtidig udsætter, at SKAT kommer til at fungere ordentligt igen. Det ny SKAT står over for at rekruttere hundredvis af nye medarbejdere og omkalfatre organisation og ledelseskultur.

Som skatteadvokater har vi ingen politisk holdning til en kommission eller ej, men jeg advarer mod at svække det fremadrettede fokus nu, hvor en genopretning endelig ser ud til at være igangsat med bred politisk rygdækning. Skrækscenariet er et årelangt kommissionsarbejde med et utal af afhøringer, titusindvis af dokumenter og gamle forløb, som ingen måske kan redegøre detaljeret for længere. Og samtidig et miks af politik og forvaltning. Uden sammenligning i øvrigt: Tænk på Farum-kommissionen, der for et par år siden afgav rapport. Den kostede en formue, var ti år undervejs og førte til... Ja, vist næsten ingen ting.

Der er vigtige spørgsmål på spil nu. Lad mig fremhæve regeringens såkaldte "retssikkerhedspakker". Nogle er allerede vedtaget og andre er i støbeskeen. Disse resultater må ikke tabes på gulvet, for dét er nemlig det helt afgørende i forhold til tilliden til SKAT.

Borgere og virksomheder har i årevis betalt prisen for SKATs dårlige forfatning. Nu, hvor netop retssikkerheden er kommet i politisk fokus, må og skal der holdes fast. Politikerne må give hinanden håndslag på, at mens der graves i arkiverne, må den politiske kamp for øget retssikkerhed og et robust skattesystem ikke bliver svækket. Dét skylder man samfundet og de mange borgere og virksomheder, der er ramt af lange sagsbehandlingstider, klager og uafklarede sager.