Fordrejet folkeoplysning. Om økologi og stank - af usandheder


Fordrejet folkeoplysning. Om økologi og stank - af usandheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Journalist Jørgen Lund Christiansen, Skanderborg, har i en kronik fredag 21. juli beskrevet alle tilstedeværende journalister i Danmark som uvidende, hvad angår forhold i landbruget - undtagen, indirekte forstået, ham selv.

Ydermere fremfører han postulater vedrørende økologi, som ikke er i overensstemmelse med sandheden og mange forskeres undersøgelses-resultater.

Udgangspunktet for ham er en dom i Sverige, som pålægger Coop en ændring af sin marketing-politik, der er i strid med EU-regler, og ud fra det postulerer han, at de økologiske produkter derfor ikke er bedre eller sundere end de konventionelle. Dette argument er at sammenligne æbler med pærer.

Senere påstår han, at vibereder ødelægges af strigling, en metode, der benyttes til at minimere ukrudt i økologiske marker.  Det er sandt, hvis der stadigt fandtes viber i Danmark, men de er udryddet for flere årtier siden p.g.a. afvanding af vådområder (90 procent af disse er forsvundet i de seneste 50 år, foranlediget af landbrugets afvanding) og traktose, som ifølge en dansk undersøgelse har udryddet orm i marker fra 400 pr. m2 til 4 pr. m2, hvilket sidste vibeunger ikke kan leve af.

Han mener, at jorden udpines i økologiske landbrug - spørgsmålet er hvilke jorde, der udpines mest: de økologiske eller de konventionelle.

"Den mindre høst (i økologiske brug) kræver større import af protein fra Sydamerika med pres af regnskoven til følge" citat slut.  Ja, men hvordan er det nu med de traditionelle svinebrug og deres import af samme?

Videre:  postulat:  "I det økologiske svinehold er smågrisedødeligheden 50 procent højere...."  Ja, men det er jo ikke rigtigt: det er tvært om kun på syv-otte procent i forhold til 20 procent i det konventionelle.

JLC påstår, at pesticidrester i grundvand findes i så lav en koncentration, at de ikke udgør en fare for sundheden. Det er næppe sandt, idet man aldrig har undersøgt påvirkningen af de samlede rester af pesticider, men kun de enkeltes indflydelse.  Når det drejer sig om kemiske stoffer, er der ofte en øget risiko for skadelig effekt, når det drejer sig om flere i samme fødeemner (vand).

Helt umulig bliver hans argumentation, når han postulerer, at der findes mængder af koffein og køkkensalt i vort grundvand, hvilket er langt farligere end pesticidrester.

Måske har han ret i, at økologi kræver mere energi i form af fossile brændsler, og det er også bekymrende, at der benyttes kobber i form af kobbersulfat i økologiske brug, men det etablerede svinebrug benytter 500 ton kobbersulfat årligt, fordi smågrisene tages fra søerne som ganske spæde uden udbygget immunforsvar, hvorfor de får diarre, hvilket kobbersulfat kan standse.

Kobber er nødvendigt i små, men giftigt i store mængder og i øvrigt i stand til at udvikle resistens hos diverse bakterier, som landbruget generelt er storleverandør af.  Kobber ophobes i jorden uden væsentlig nedbrydning. Det vil sige, at de 500 ton bliver til 1000 ton efter to år og så videre.

Generelt må man konkludere, at JLC ikke har læst på lektien, og hans kronik er et forsøg på fordrejet folkeoplysning.

 

 

 

Fordrejet folkeoplysning. Om økologi og stank - af usandheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce