Sådan kan det gøres

Ung frisør har etableret sig som cafe-ejer og drømmer om en kæde af cafeer

Louise Borbjerg åbnede 30. december Louises Juice'n'Food i Ringkøbing.

Den 22-årige Ringkøbing-kvinde er uddannet som frisør, men har også en uddannelse som kostvejleder, og cafeen var en drøm, hun realiserede, samtidig med hun fortsat passede frisørarbejdet.

Fra den 1. maj droppede hun frisørjobbet, og koncentrerer sig nu om cafeen. I starten fik hun hjælp af svigermor Lene Hansen og kæresten, der er Falckredder. Men Louises Juice'n'Food er blevet så stor en succes, at hun nu også har to lønnede ansatte.

1 Jeg havde erfaring som selvstændig fra den frisørsalon, jeg forpagtede, før jeg åbnede cafeen. Selv om det er to helt forskellige forretninger, har det hjulpet mig meget. Jeg vidste, hvordan man får en kontrakt med en revisor, hvordan man betaler moms og så videre. Og ikke mindst, at ting altid koster flere penge, end man tror! Man skal også som nystartet være opmærksom på, at den første måned altid er bedre end den næste, fordi man har nyhedens interesse, og at der vil komme stille perioder.

2 Efter min mening er det vigtigt, at man som nystartet virksomhed selv fører regnskab, også så man undgår at trække for mange penge ud af den. Nogle overlader det til en revisor, men så får man ikke det fulde overblik over økonomen, for eksempel hvad der er tilbage, når måneden er omme. Jeg er ikke regnskabsuddannet, men jeg fører selv mine regnskaber ved hjælp af et program, der hedder Dinero; det fortæller en, hvis man begår fejl, og på den måde lærer man regnskabsføring. Faktisk kan jeg godt lide regnskabsføring!

3 Man skal købe forsigtigt ind. Det gælder ikke mindst, hvis man har en cafe som min, hvor vi håndterer fødevarer. Jeg er stolt af, at vi har et meget lavt madspild, både af etiske grunde og af økonomiske, men det kræver, at man nøje tænker over, hvordan man køber ind; nogle gange kan det bedre betale sig, at man lige smutter ned til købmanden for at hente nogle varer, end at man får dem fra grossisten.

4 Jeg havde ikke regnet med, at jeg så hurtigt skulle være arbejdsgiver, og det var selvfølgelig en udfordring at skulle ansætte folk. De koster jo penge, og ikke bare til lønnen men for eksempel også forsikringer. Det var dog spændende at skulle finde de helt rigtige; jeg ser mine ansatte som en vigtig del af virksomheden, og jeg lytter til, hvad de har at sige.

5 Jeg tror, at vil man være selvstændig, må man have en drøm om at udvikle sig. Det er i alt fald ikke nok for mig bare at have en lille virksomhed, der lige løber rundt. Jeg vil gerne se Louises Juice'n'Food udvikle sig til flere cafeer, hvor jeg selv står for den overordnede styring, regnskab og planlægning, og ikke længere selv skal stå bag disken.

  • fyens.dk