• På en lang række økologiske varer er der fejl i oplysninger og mærkninger på produktet.
  • Forbrugerrådet Tænk kalder det et tillidsbrud, mens Fødevarestyrelsen vil sætte fokus på problemet med en kampagne.
  • Supermarkederne erkender udfordring.

Fejl i landekoder, fejlagtige mærkninger og forkerte oplysninger. Massevis af økologiske produkter i danske supermarkeder lever ikke op til reglerne om mærkning, ligesom mærkningen i flere tilfælde er decideret meningsløs.

Når supermarkederne sælger økologiske varer, er der flere mærkater, de kan anvende på emballagen. De to mest udbredte er EU's økologimærke og det danske Ø-mærke, der hver især stiller forskellige krav til produktionen.

Bag om historien

Via en kilde med kendskab til branchen er Berlingske blevet gjort opmærksom på op mod 100 produkter, hvor der optræder fejl i mærkningen eller i kontrolkoderne.En rundtur til et udpluk af hovedstadens supermarkeder bekræftede tendensen. Her fandt vi produkter med fejl i samtlige supermarkeder, vi besøgte.

Der er fundet fejl i supermarkeder under Coop, Dansk Supermarked, Lidl, Aldi og Dagrofa.

Sammen med mærkerne optræder der ydermere en række kontrolkoder og oplysninger, der skal fortælle, hvilken myndighed i hvilket land, der har stået for den økologiske kontrol.

Reglerne er med andre ord strikse - dels for at sikre, at varerne reelt er økologiske og dels for at sikre transparens hos den enkelte forbruger. På en lang række økologiske produkter er kontrolkoderne imidlertid fejlagtige - og i bedste fald meningsløse.

Regler for økologi

Alle økologiske varer, som produceres eller pakkes i EU, skal være forsynet med EUs grønne økomærke. Ifølge EUs regler skal producenten under mærket opliste navnet på kontrolinstansen.Hvis varen er pakket og kontrolleret i Danmark, er koden DK-ØKO-100. Er den pakket i Tyskland, hedder koden DE-ÖKO-001, mens den hollandske landekode er NL-BIO-01 og så fremdeles. Ifølge EUs regler er det afgørende, at kontrolkoden figurerer under mærket - endda inde for samme synsfelt.

Skal en vare forsynes med det danske økologimærke, det røde Ø, kræver det først og fremmest, at produktet lever op til de danske regler om økologi.

Derudover er det udelukkende danske virksomheder, som er omfattet af danske myndigheders økologikontrol, der må sætte mærket på. I praksis betyder det, at udenlandske produkter skal have været i hænderne på en dansk virksomhed - på dansk jord - før den lander på supermarkedets hylder.

Via en aktør med viden om branchen har Berlingske fået kendskab til op mod 100 produkter - fortrinsvis grøntsager - fra supermarkeder, hvor der er uoverensstemmelser mellem kontrolkoder, de økologiske mærker og de virksomheder, der står opgivet til at have pakket varen.

Ingen systematisk kontrol

Et eksempel er en kokosolie, der er produceret i Sri Lanka, og hvorpå både EU's økologimærke og det statskontrollerede Ø-mærke optræder. Her fremgår det af landekoden, LK-BIO-149, at det er en myndighed i Sri Lanka, der har stået for kontrollen.

Økologi i tal

7 milliarder kr. blev der solgt økologi for i de danske supermarkeder i 2015.Salget af økologi menes at udgøre ti pct. af det samlede salg.

Det er især indenfor varegrupperne frugt, grønt, ost, æg og mælk, at økologi er populært.

Dermed kan det danske Ø-mærke ikke anvendes, fordi dette kræver, at en dansk kontrolmyndighed har været inde over. På andre produkter mangler samme landekode, mens der i andre tilfælde slet ikke er oplistet kontrolkoder.

Fødevarestyrelsen påpeger, at mærkninger og kontrolkoder spiller en vigtig rolle.

- Overordnet tjener reglerne to formål: Det ene er sporbarheden, så vi som myndighed kan se, at varen er blevet kontrolleret i henhold til økologireglerne. Derudover giver koderne også mulighed for, at man som forbruger på kontrolorganernes hjemmeside kan se, at den enkelte virksomhed er omfattet af økologikontrollen, forklarer specialkonsulent Robert Lind.

Han fastslår samtidig, at man på baggrund af de dokumenterede mangler nu overvejer en kampagne.

- Vi fører ikke en systematisk kontrol med de økologiske produkter i supermarkederne, men vi foretager stikprøver. Som følge af denne sag overvejer vi, om vi skal lave en kampagne, som sætter fokus på mærkningen, siger Robert Lind.

Historisk høj efterspørgsel

De mange uoverensstemmelser på produkterne kommer på et tidspunkt, hvor efterspørgslen på økologiske varer er historisk høj, og hvor supermarkederne sælger flere økologiske varer end nogensinde.

Af samme grund vækker de mange fejl bekymring hos Forbrugerrådet Tænk.

- Vi ser generelt en stigning i snyd med fødevarer, og jo større efterspørgsel, der er på en bestemt gruppe varer - som for eksempel økologi - jo flere penge kan der tjenes på at snyde. Derfor er det mere fristende at snyde, når efterspørgslen stiger, og det gør det blot endnu vigtigere at undgå sjuskefejl, forklarer Camilla Udsen, seniorrådgiver i Forbruger­rådet Tænk.

Hun påpeger samtidig, at forbrugernes indkøb af økologi er betinget af tillid.

- Man kan jo ikke måle forskellen eller smage forskellen i fødevaren. Man er afhængig af, at systemerne fungerer. Derfor er der indført nogle regler om mærkning og kontrol, og hvis de regler ikke overholdes, så mister forbrugerne tilliden, siger Camilla Udsen og fastslår, at Forbrugerrådet Tænk har indtryk af, at "der bliver sjusket":

- Når man som forbruger ser, at der er fejl og meningsløse mærkninger, tænker man: Hvis jeg ikke kan stole på dette, kan jeg så overhovedet stole på, om varen er økologisk, siger Camilla Udsen.

Småtingsafdelingen

Flere af produkterne er fundet hos Coops supermarkeder - eksempelvis i Kvickly, Superbrugsen eller Fakta. Kvalitetschef Malene Teller Blume erkender, at detailgiganten har en udfordring.

- Vi erkender, at vi har nogle udfordringer, når det gælder frugt og grønt, fordi det går igennem mange hænder. Men vi skal selvfølgelig kunne håndtere det, og det gør vi også, siger Malene Teller Blume.

- Vi har allerede rettet de fejl, vi har fundet. Der er tale om menneskelige fejl: En etiket, der skal godkendes, et skift af leverandør, hvor det er gået lidt stærkt, tilføjer hun.

Hos den anden store spiller, Dansk Supermarked, forsikrer kvalitetschef Carina Jensen om, at man er meget "konsekvent", såfremt man opdager fejl.

- Der er forskel på fejl. Vi er meget konsekvente over for alle fejl, men er der tale om lovbrud, så stopper vi salget og fjerner varen. Små fejl, der takseres som bagateller, beder vi straks producenten om at korrigere. Vi har også mulighed for at bede myndighederne om lov til at sætte skilte op ved varen, så kunden ad den vej får oplysningen, siger Carina Jensen.

Hun oplever dog ikke, at den øgede efterspørgsel har resulteret i flere fejl.

- Vi oplever ikke, at det er et problem, der er meget stigende. Vi bruger mange af de samme leverandører - de er bare vokset og blevet større med stigende salg af økologiske varer. Så vi har altså ikke fået en masse nye leverandører ind, som ikke kan finde ud af at håndtere økologi, siger Carina Jensen.

I Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for at føre kontrollen, mener Robert Lind ikke, at man har forsømt at føre et ordentligt tilsyn.

- Vi har helt bestemt en god kontrol. Det her er i småtingsafdelingen. Den danske økologikontrol er meget troværdig, fastslår han.

  • fyens.dk