Hwam A/S fik succes med at bruge eksterne partnere til at skabe en verdensnyhed.

Hwam A/S har i samarbejde med bl.a. DTU udviklet en ny generation af brændeovne, hvor en app-styret automatiseret afbrænding både mindsker forbruget af brænde med op til 50 procent og sikrer en langt mere miljøvenlig forbrænding. Hwam Autopilot IHS er det første system af sin slags på verdensplan, og lanceringen af systemet gav Hwam A/S DI Prisen 2016. Direktør Stefan Hwam Pedersen fortæller her om vejen til målet.

  

 

1 Da vi kunne mærke et politisk pres i forhold til at gøre brændeovne mere miljøvenlige, valgte vi - i stedet for at være den sure dreng med korslagte arme i klassen - at tage ja-hatten på og forsøge at komme på forkant med situationen. Det var imidlertid ikke, fordi vi kunne mærke en efterspørgsel fra kunderne, at vi tog hul på arbejdet med at udvikle en intelligent brændeovn, der kan fjernstyres. Men vi mente, at debatten om brændeovnene ville betyde, at et sådant produkt ville blive relevant for mange. Derfor valgte vi at bruge tid og penge på noget, vi ikke var sikre på kunne sælges. I og med,at verden bliver mere og mere digitaliseret, var vi dog ret fortrøstningsfulde.

2 En af vores udfordringer var, at vi godt vidste, at vores nye produkt ville provokere "ur-instinket" hos mange ejere af en brændeovn, der var af den overbevisning, at den bedste til at fyre i deres egen ovn, det var dem selv. Derfor skulle vi levere overbevisende argumenter for, at det er bedst bare at putte brænde i ovnen og så tænde op. Det løste vi blandt andet ved at arbejde sammen med forskere fra DTU i København, der gav vores argumenter vægt. Det var også vigtigt for os, at vi via DTU kunne bevise, at det nye produkt ville spare penge.

3 Jeg indrømmer gerne, at det krævede overvindelse at flytte vores ideer om en helt ny type produkt ud af huset til bl.a. DTU. Jeg er overbevist om, at vi selv kunne have løst opgaven, men det ville have taget os fem år længere, lige som det ville være blevet markant dyrere. Vi kom imidlertid hurtigt til den erkendelse, at vi er metalfolk, og at der er andre end os, der er bedre til elektronik og til at lave målinger på den forbrænding, der sker i brændeovnen. Derfor har det været et fint match for os at samarbejde med både DTU og en elektronikvirksomhed. Hele processen har åbnet vores øjne for, at man ikke skal være bange for at samarbejde med eksterne partnere med en specialviden, man ikke selv har. Kommer vi i en lignende situation, vil det derfor også være den løsning, vi kommer til at vælge.

  • fyens.dk