Tryk på knappen


Tryk på knappen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal, skal ikke. Er krisen på vej til at blive så alvorlig, at regeringen bliver nødt til at trykke på de knapper, der udløser finanspolitiske lempelser, der som airbags vil afbøde de værste skader ved den direkte konfrontation med krisen? Selv om det hører til dagens uorden med masse-fyringer, arbejdsfordeling og virksomhedskonkurser, tenderer krisen ikke tilnærmelsesvis, hvad vi tidligere har været udsat for, men for at forhindre, at vi havner i sorte huller a la dem vi kender fra år tilbage, er der nu flere og flere der taler for, at regeringen aktivt går ind og spænder et sikkerhedsnet ud.

Senest er det vismændene, der anbefaler en lempelse af finanspolitikken ved at fjerne det kommunale bygge- og anlægsloft. Det vil give kommunerne mulighed for at realisere mange af de projekter, som regeringen hidtil har forhindret dem i at udføre af frygt for en overophedning af økonomien. Nu er økonomien imidlertid under kraftig nedkøling. Byggeriet er ved at gå i stå og ledigheden stiger; det sammenholdt med, at blandt andet mange skoler rundt om i landet - det gælder også i de sydfynske kommuner - trænger til en voldsom overhaling, bør få statsministeren og hans økonomsike ministre til at handle. Lad os få løsnet de snærende bånd, som begrænser kommunernes handlefrihed og bruge nogle penge på at føre vores fælles fasciliteter up to date.

Når regeringen er tilbageholden skyldes det, at den er bange for at fyre alt det finanspolitiske krudt af for tidligt. Lige nu satser Anders Fogh Rasmussen på at få lavet en skattereform, der i starten af sin levetid er underfinansieret for netop at sætte skub i tingene, ligesom trafikplanen fremrykkes. Sidstnævnte betyder offentlige investeringer i fem milliarder kroners klassen, men spørgsmålet er, om det er nok. Sådan som krisen lige nu synes at udvikle sig, forekommer det ikke at være tilfældet. Der skal flere skud i bøssen, og derfor er vismændenes udspil helt relevant, fordi ingen er i tvivl om, at der investeringsmæssigt er et efterslæb ude i kommunerne. En lempelse vil ikke afføde fråds og overflødige prestigeprojekter. Den vil derimod sætte skub i helt nødvendige og stærkt påkrævede renoveringer og moderniseringer.

I Kommunernes Landsforening tager man med kyshånd mod vismændenes udspil. Formanden, Erik Fabrin (V) anslår, at kommunerne på kort sigt kan sætte gang i bygge- og anlægsarbejder for 2,5 til 3 milliarder kroner. Det er noget man kan forstå ude på de byggepladser, hvor man lige nu fyrer i bundter. En fjernelse af bygge- og anlægsloftet vil ikke få effekt fra dag til dag; der går mindst et halvt år før effekten bliver mærkbar. Derfor er det nok klogt at handle nu, så tryk på knappen Fogh!

faber

Tryk på knappen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce